Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 17. 16:13

Vége a Windows XP korszaknak

A webes forgalomelemzést végző StatCounter legfrissebb adatai szerint a Windows 7 átvette a vezetést a desktop operációs rendszerek terén, ezzel a Windows XP közel évtizedes egyeduralmát adva át a múltnak.

Átvette a vezetést a Windows 7

Októberben megszerezte a legelterjedtebb asztali operációs rendszernek járó dicsőséget a Windows 7. A StatCounter globális adatai szerint a részesedése 40 százalék fölé nőtt, megelőzve a 38 százalékkal álló Windows XP-t. A harmadik legnépszerűbb desktop OS a Windows Vista, amelyet a StatCounter szerint a netezők több mint 11 százaléka használ. Az utóbbi idők egyik legsikertelenebb operációs rendszere még így is kényelmesen megelőzi a 7,2 százalékkal álló Mac OS-t és az 1 százalékot sem elérő Linuxot.

A Windows XP ebben a hónapban lesz 10 éves, nem csoda hogy lassan kikopik a használatból. A szokatlanul magas piaci részesedése egyértelműen annak volt köszönhető, hogy utóda, a Windows Vista jelentős késéssel, a Microsoft által eredetileg tervezett 2004-2005 helyett csak 2007 elején jelent meg és egyáltalán nem aratott sikert - a vállalat a felhasználói nyomásnak engedve megis kellett hosszabbítsa a Windows XP életciklusát. Azonban ha a következő Windows-verziók a vállalat által diktált három éves ütemben érkeznek, egy-egy változat aligha ér majd el 40-50 százaléknál nagyobb részesedést.

Itthon még az XP vezet

A StatCounter adataitól eltérő képet mutatnak a hazai számok. A magyar internetezők körében továbbra is a Windows XP a legelterjedtebb operációs rendszer a Gemius Rankings adatai szerint, azonban a Windows 7 előretörése hazánkban is vitathatatlan. Ám itthon a felhasználók 58 százaléka még mindig az XP-t preferálja, a Windows 7 használók aránya nemrég lépte át a 33 százalékot, a Windows Vista pedig 4,5 százalékkal áll a harmadik helyen. Ha az eddigi tendenciák változatlanok maradnak, a Windows 7 jövő nyáron veheti át az első helyet, azonban a Windows 8 bétájának 2012 elejére várt megérkezése ezt módosíthatja.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hogy a Windows 7 miért kevésbé elterjedt itthon mint a világpiacon, arra egy lehetséges magyarázat a PC-eladások gazdasági válságot követő mélyrepülése. A Windows 7 2009 őszén jelent meg, egy olyan időszak kezdetén, amikor a PC-eladások Magyarországon mélypontra kerültek, és ahonnan a mai napig nem tudtak kimászni. Az IDC piackutató cég adatai szerint 2008-ben még 640 ezer PC fogyott itthon, 2009-ben már csak 559 ezer és tavaly is csak 566 ezer. Idén is a tavalyihoz közeli mennyiség várható.

Mivel az új operációs rendszerek zömét új PC-vel együtt értékesítik, a Windows 7 nem tudott úgy elterjedni itthon mint világszerte, ahol a (fejlődő országoknak és a vállalati beszerzéseknek köszönhetően) a PC-piac a válság alatt is lassan de biztosan nőtt, az új gépek pedig Windows 7-tel érkeztek.

A HWSW olvasói szeretik a Windows 7-et

A HWSW technológiai újdonságokra fogékony olvasói körében azonban már a Windows 7 áll az élen: látogatóink 45 százaléka használ Windows 7-et, a Windows XP a második legelterjedtebb verzió 40 százalékos aránnyal, a Windows Vistát pedig a Linux (5%) és a Mac OS (4%) is megelőzi.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról