Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 17. 16:13

Vége a Windows XP korszaknak

A webes forgalomelemzést végző StatCounter legfrissebb adatai szerint a Windows 7 átvette a vezetést a desktop operációs rendszerek terén, ezzel a Windows XP közel évtizedes egyeduralmát adva át a múltnak.

Átvette a vezetést a Windows 7

Októberben megszerezte a legelterjedtebb asztali operációs rendszernek járó dicsőséget a Windows 7. A StatCounter globális adatai szerint a részesedése 40 százalék fölé nőtt, megelőzve a 38 százalékkal álló Windows XP-t. A harmadik legnépszerűbb desktop OS a Windows Vista, amelyet a StatCounter szerint a netezők több mint 11 százaléka használ. Az utóbbi idők egyik legsikertelenebb operációs rendszere még így is kényelmesen megelőzi a 7,2 százalékkal álló Mac OS-t és az 1 százalékot sem elérő Linuxot.

A Windows XP ebben a hónapban lesz 10 éves, nem csoda hogy lassan kikopik a használatból. A szokatlanul magas piaci részesedése egyértelműen annak volt köszönhető, hogy utóda, a Windows Vista jelentős késéssel, a Microsoft által eredetileg tervezett 2004-2005 helyett csak 2007 elején jelent meg és egyáltalán nem aratott sikert - a vállalat a felhasználói nyomásnak engedve megis kellett hosszabbítsa a Windows XP életciklusát. Azonban ha a következő Windows-verziók a vállalat által diktált három éves ütemben érkeznek, egy-egy változat aligha ér majd el 40-50 százaléknál nagyobb részesedést.

Itthon még az XP vezet

A StatCounter adataitól eltérő képet mutatnak a hazai számok. A magyar internetezők körében továbbra is a Windows XP a legelterjedtebb operációs rendszer a Gemius Rankings adatai szerint, azonban a Windows 7 előretörése hazánkban is vitathatatlan. Ám itthon a felhasználók 58 százaléka még mindig az XP-t preferálja, a Windows 7 használók aránya nemrég lépte át a 33 százalékot, a Windows Vista pedig 4,5 százalékkal áll a harmadik helyen. Ha az eddigi tendenciák változatlanok maradnak, a Windows 7 jövő nyáron veheti át az első helyet, azonban a Windows 8 bétájának 2012 elejére várt megérkezése ezt módosíthatja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Hogy a Windows 7 miért kevésbé elterjedt itthon mint a világpiacon, arra egy lehetséges magyarázat a PC-eladások gazdasági válságot követő mélyrepülése. A Windows 7 2009 őszén jelent meg, egy olyan időszak kezdetén, amikor a PC-eladások Magyarországon mélypontra kerültek, és ahonnan a mai napig nem tudtak kimászni. Az IDC piackutató cég adatai szerint 2008-ben még 640 ezer PC fogyott itthon, 2009-ben már csak 559 ezer és tavaly is csak 566 ezer. Idén is a tavalyihoz közeli mennyiség várható.

Mivel az új operációs rendszerek zömét új PC-vel együtt értékesítik, a Windows 7 nem tudott úgy elterjedni itthon mint világszerte, ahol a (fejlődő országoknak és a vállalati beszerzéseknek köszönhetően) a PC-piac a válság alatt is lassan de biztosan nőtt, az új gépek pedig Windows 7-tel érkeztek.

A HWSW olvasói szeretik a Windows 7-et

A HWSW technológiai újdonságokra fogékony olvasói körében azonban már a Windows 7 áll az élen: látogatóink 45 százaléka használ Windows 7-et, a Windows XP a második legelterjedtebb verzió 40 százalékos aránnyal, a Windows Vistát pedig a Linux (5%) és a Mac OS (4%) is megelőzi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról