Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 6. 09:54

Mobilos irodai szoftvert vásárolt a Google

A Google berkein belül folytatja pályafutását a QuickOffice mobilos irodai szoftver. A vásárlás célja csapást mérni a Microsoftra, még mielőtt megjelenik a windowsos tabletek hada, rajta az előre telepített Microsoft Office-szal.

A Google egy rövid, mindössze pár soros blogbejegyzésben hozta nyilvánosságra, hogy megvásárolta a legtöbb elterjedt mobil platformon futó, több mobilgyártó (pl. HTC, LG) készülékére előre telepített irodai szoftvert, a QuickOffice-t. A Google kinyilvánított célja a QuickOffice integrálása a Google Appsbe, de az üzletről egyik fél sem hozott nyilvánosságra további információt.

Új csatatér

A Microsoft Office hegemóniáját a desktopon sem a nyílt forrású OpenOffice.org és LibreOffice, sem pedig az online szolgáltatásként kínált, böngészőben futó Google Apps nem tudta megtörni egyelőre. A Microsoft sikerrel hárította a támadásokat és az Office webes verziójának bemutatásával a Google területére is belépett - Redmond az egyedüli, amely offline és online dokumentumszerkesztést is kínál a kliensre telepítve és a felhőben is. Az okostelefonok és tabletek terjedésével azonban a harcban egy újabb front nyílt meg, ahol a versenytársak a nulláról próbálkozhatnak.

A jövő infomunkása?

A Microsoft fegyvere ebben a csatában az Office 15 lesz, amelynek júniusban érkezik az első nyilvános tesztváltozata. Ha hihetünk a kiszivárgott híreknek, az irodai csomagot a vállalat elviszi az asztali Windows 8 mellett a tabletekre szánt Windows RT-re is, utóbbiaknak gyárilag része lesz az Office, bár még nem tudni, pontosan milyen formában vagy verzióban. Emellett állítólag egy iOS-en futó verzió is készül Redmondban - erről egyelőre semmilyen hivatalos információ nem látott napvilágot, a kiszivárgott képek eredetiségét rendre tagadta a cég.

A Morgan Stanley által a napokban kiadott előrejelzés szerint a tabletek jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni: ez a leggyorsabban növekedő szegmense az informatikának jelenleg, idén 133 millió, jövőre már 216 millió készülék eladása várható, 2015-ben pedig közel annyi tablet fogy majd mint desktop PC és notebook összesen. A Windows 8 és Windows RT révén pedig a Microsoft kihívóból könnyen a tabletpiac egyik meghatározó szereplőjévé válhat, aminek a kulcsát pont az Office jelenti, vélik a Morgan Stanleynél.

Fontos a tabletpiac

"Az elmúlt két évben az Apple iPad uralta a piacot 62 százalékos részesedéssel, miközben a Google Andoid-alapú tabletek vegyes eredményeket értek el. Azonban a Microsoft az előző felmérésünk óta szépen haladt a Metro felhasználói interfésszel, ami először a Windows Phone 7-ben jelent meg és része a Windows 8-nak. A fogyasztók, főleg akik első tabletjük vásárlására készülnek, úgy gondolják, az Office kulcsfontosságú, ami arra enged következtetni, a Windows 8 Office-szal lehagyhatja az Androidot és a második legnagyobb platformmá válhat a tabletpiacon" - áll a jelentésben, amely több mint 7500 felhasználó megkérdezésén alapul.

Készülékeladások alakulása a Morgan Stanley szerint (millió darab)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tabletek nem csak az otthonokban, hanem a vállalatoknál is egyre nagyobb szerepet kapnak. A Morgan Stanley adatai szerint a cégek 65 százaléka vásárol egyes dolgozói számára tableteket vagy engedélyezi azok használatát a vállalati hálózaton - ilyen környezetben az Office dokumentumokkal való munka gyakorlatilag elengedhetetlen.

Kell az offline munka

A Google ugyan rendelkezik mobilos Docs klienssel Android operációs rendszeren, azonban a webes verzióhoz hasonlóan ennek működéséhez is internetkapcsolat szükséges, ha a dokumentumok szerkesztésére kerül sor, a többi platformon (iOS, Symbian, BlackBerry OS) csak mobilra optimalizált webalkalmazásból érhetők el a a Docs dokumentumai. A vállalat feltehetően azért vette meg a QuickOffice-t, mert belátta, a szélessávú net gyors terjedése ellenére sok felhasználónál a mai napig igény van az offline munkavégzésre, dokumentumok offline megtekintésére és  szerkesztésére, egy erre alkalmas szoftvert kifejleszteni pedig tovább tart és többe kerül mint egy már meglevő, bevált megoldást megvásárolni.

A QuickOffice ráadásul keresztplatformos, létezik iOS, Android és Symbian operációs rendszerre is, így az okostelefonok és tabletek nagy részét rögtön lefedi vele a Google. Egyedül a BlackBerry OS hiányzik a támogatott platformok közül, na meg a Windows Phone és az ősszel megjelenő Windows RT.

a címlapról