Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 12. 16:24

Kivonul a tévépiacról az Intel

Az Intel a jövőben az okostévékbe szánt Atom chipek helyett inkább az okostelefonokra, tabletekre és ultrabookokra koncentrál.

Lassan kivonul az okostévékbe szánt processzorok szegmenséből az Intel, miután a vállalat nem látja biztosítottnak a befektetései megtérülését. A világ legnagyobb chipgyártója egy éve lépett be erre a területre Atom chipjeivel és sikerült is nagynevű vevőket szereznie, azonban ez nem volt elegendő a fejlesztések folytatásához. A meglevő ügyteleit még kiszolgálja a cég.

Amint arról a HWSW is beszámolt, az Intel 2010-ben, az Intel Developer Forumon jelentette be első, kimondottan tévékbe szánt Atom chipjeit. Az Atom CE4200 az x86 mag mellett dedikált hang- és videofeldolgozó áramköröket kapott, egyszerre akár 8 videofolyamot képes kezelni és hardveres támogatást biztosít a H.264 kódoláshoz is. Ezek a lapkák teljesítenek szolgálatot a Google TV platformra épülő Sony tévékben és a Logitech Revue set-top boxokban, amelyek a Google minden igyekezete ellenére sem arattak kereskedelmi sikert. Az egyik legnagyobb amerikai kábeltévé-szolgáltató, a Comcast megrendelésére a Pace is gyártott Intel-alapú set-top boxokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"Ez egy üzleti döntés, az erőforrásokat a vállalat prioritásainak megfelelően rendezzük át" - mondta a Bloombergnek Claudine Mangano, az Intel egyik szóvivője. Az Intel a Digital Home Group mérnökeit inkább a tabletekbe, ultrabookokba és okostelefonokba szánt processzorok fejlesztésére állítja át. "Meggyőződésünk, hogy ezek a lépések biztosítják hogy az Intel legjobb emberei a legfontosabb üzleti célok elérésén munkálkodjanak. Szerintünk a tévézés jövője az IP-alapú továbbítás és a  többképernyős műsorfogyasztás és a fókuszunkat is ennek megfelelően helyezzük át."

Az Intel nem az okostévé-koncepció bukása miatt döntött a kivonulás mellett, az elemzők szerint az internetre csatlakozó, alkalmazásokat futtató tévékészülékeknek egyértelműen van jövője. A DisplaySearch szerint a tavaly eladott lapostévék 21 százalékában volt netre csatlakoztatható típus, 2014-ben azonban már 50 százalék körül lesz ez az arány - a Piper Jaffray ennél optimistább, már 2012-ben 100 milliónál is több "okostévé" eladásával számol, ami a teljes piac közel fele lesz.

A probléma inkább az lehetett, hogy az Intel chipjei nem kínáltak olyan jellemzőket, amelyek kiemelték volna őket a versenytársak közül, ennek hiányában pedig a nagy tévégyártók nem vásároltak belőlük. A Bloomergnek nyilatkozó szóvivő állítása szerint az Intel nem száll ki teljesen a területről. "Továbbra is együttműködünk néhány ügyféllel. Nem soroljuk fel őket, de mindegyikükkel együtt fogunk működni a továbbiakban hogy ellássuk őket támogatással amíg szükséges" - mondta Mangano.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról