Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 11. 13:11

Magyarországra érkezett a Cisco üzleti tabletje

A Cisco kompetenciájának megfelelően nagyvállalati felhasználásra tervezett táblagép lett a Cius. Az eszköz a Cisco vállalati infrastruktúrájának kiterjesztése, a videotelefon és a vékony kliens filozófiájának keresztezéséből született.

Szigorúan a nagyvállalati felhasználók igényeit figyelembe véve tervezte a Cisco a Ciust, ez derült ki a magyarországi bemutatóból, amelyet a sajtó képviselői számára rendezett a gyártó. A táblagép komótos reakció a vállalati IT konzumerizációjára, így az Android operációs rendszernek köszönhetően bizonyos nyitást jelent - a lehetőség azonban jelen van az eszköz kiherélésére.

Vállalati tablet

A Cius (Magyarországon úgy ejtik, mint a cicust, a középső c nélkül) legvonzóbb tulajdonsága lehet, hogy az összes, Cisco által kínált vállalati szolgáltatás elérhető vele, így használható a telefonközpont és a változatos telekonferenciás és kooperációs megoldások is. Az integráció gyakorlatilag teljes, köszönhetően az egyedi, Android 2.2.2-n alapuló ROM-nak, illetve a gyárilag előtelepített alkalmazásoknak.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Cius használatának megkezdése előtt regisztrálható a vállalati infrastruktúrába és összeköthető a felhasználó fiókjával. Ezt követően a készülékről elérhetőek az emailek, a Cisco-alapú vállalati közösségi oldal (Quad), a telekonferenciás szolgáltatások, az azonnali üzenetküldés, illetve teljes értékű IP-telefonként is funkcionál az eszköz. Ez utóbbi teljes kihasználásához telefonkagylót tartalmazó dokkolóállomásba illeszthető a Cius - de anélkül is működik. A dokkolóállomásba illesztve a Cius gyakorlatilag vékonykliensként funkcionál, csatlakoztatható hozzá egér, billentyűzet, illetve Ethernet hálózat fogadására is képessé válik. A koncepciót az egyedileg, a Ciusra optimalizált VMware Viewer teljesíti ki.

A rendszer természetesen képes teljes értékű multitaskingra, valamint megfelelő központi beállítások mellett elérhető az Android Market is, így amennyiben a házirend megengedi, bármilyen alkalmazás feltelepíthető rá. A házirend kikényszerítése fontos eleme a Cius mögött álló filozófiának. A Cisco Unified Communications Manager felületén központilag felügyelhető az összes vállalati Cius - függetlenül attól, hogy a belső hálózaton, vagy valahol házon kívül található. A felügyeleti opciók része a szigorú vagy lazább biztonsági megszorítások alkalmazása, kikényszeríthetjük a VPN-csatlakozást a honi hálózathoz, de az egyes hardverelemeket is letilthatjuk (SD-kártya, Bluetooth, stb). Ezen a felületen állítható az Android Market elérése is, illetve az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítését is tiltani lehet. A felület rugalmasságára és teljeskörűségére jellemző, hogy beállítható rajta a készülék nyelve is, ilyenkor a Cius egy újraindítást kérő rendszerüzenetet dob fel a felhasználónak.

Nem mindig van Market, de van AppHQ

Az Android Market letiltása esetén is "okos" marad a tablet, vagyis van lehetőség alkalmazások telepítésére. A Cisco megoldása az AppHQ, amelybe a vállalati rendszergazdák válogathatják be az alkalmazottak által elérhető alkalmazásokat, az egyedi igényeknek megfelelően. Az AppHQ programjai biztonsági ellenőrzésen esnek át, így ezek még a szigorúbb biztonsági követelményekkel rendelkező környezetekbe is beengedhetőek. A Cisco törekvései szerint az AppHQ-ba bekerül minden olyan alkalmazás, amely a vállalati felhasználókat célozza, ilyenek például az SAP termékeihez távoli hozzáférést nyújtó programok.

A Cius már elérhető a Cisco viszonteladóitól. A készülék listaára 730 dollár, forintra azonban nem váltható, a felhasználás után érdeklődő cégek számára az igényeknek megfelelő egyedi árat állapít meg a Cisco. A vállalat képviselői szerint a Cius hazai árazása igen versenyképes lesz, alig haladja meg a felső kategóriás videotelefon-kliensek bekerülési árát. A tabletből egyelőre csak Wi-Fi vezérlős kivitel kapható, a 3G-vezérlővel ellátott változat később érkezik.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról