Szerző: Gálffy Csaba

2011. október 6. 13:14

Tárológyártót vett a Red Hat

Fontos építőelemet szerzett a Red Hat a fokozatosan bővülő szoftverportfólióhoz. A tárológyártó Gluster eszközei megoldást nyújtanak a valóban nagyméretű, illetve hibrid tárolók létrehozásához, a kis cég szakértelme pedig hosszútávon is kamatoztatható lesz.

Mintegy 136 millió dollárért vásárolta meg a Gluster nevű, tárolócéget a Red Hat. A Gluster specialitása a strukturálatlan adatok növekedését kezelő eszközök fejlesztése, amelyeket közvetlenül, a felhasználó cégek számára illetve különböző felhős szolgáltatók számára is kínálnak. A Red Hat már korábban is gyors ütemben bővítette tárolókkal kapcsolatos szoftverportfólióját, a Gluster megvásárlása jól illeszkedik a vállalat kínálatába.

A 2005-ben alapított Gluster kommersz hardverre telepítette egyedi, GlusterFS néven fejlesztett, nyílt forráskódú szoftverét és ezt az integrált megoldást ajánlotta vásárlóinak. A szoftver segítségével nagyszámú standard tároló és számítási egység köthető össze egy nagyteljesítményű, központilag irányított és globálisan elérhető tárolórendszerré. A GlusterFS olyan elosztott fájlrendszer, amely több ezer csomóponton tud futni és több petabájt adat kezelésére használható, és mint ilyen a Sun Lustre és az IBM GPFS közvetlen ellenfelének számít. A megoldás sikerére jellemző, hogy a vásárlók között megtaláljuk a Pandora, a Box.net, a Deutsche Bank és a Samsung nevét is.

A Red Hat bejelentése szerint a Gluster megoldása kiváló eszköz a hibrid felhők létrehozására, amelyek az on-premise és a távoli adatközpontokban lévő tárolókat egyesítik egyetlen, központosított infrastruktúrában. "A strukturálatlan adatok (mint a log fájlok, virtuális gépek, email, hang, videó és dokumentumok) térhódításával a 90-es évek megközelítése, miszerint mindent egységes, hatalmas és drága DBMS rendszerekben kell tárolni, mára kényelmetlenné és haszontalanná vált" - mondja Brian Stevens, a Red Hat műszaki igazgatója.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A felvásárlással a Red Hat belép a mintegy 4 milliárd dollárosra becsült, strukturálatlan adatok tárolásával foglalkozó termékek piacára, amely a jövőben robbanásszerű növekedés elé néz. A Red Hat változatos termékportfóliója révén egyre gyorsabban növeli bevételét és hamarosan az első olyan, nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó vállalat lehet, amelynek éves forgalma eléri az egymilliárd dollárt.

A Gluster megvásárlásával a Red Hat szert tett a cég technológiájára és munkatársaira is, a bejelentés szerint mindkettő fontos szempont volt a vásárlás melletti döntésben. A tegnap bejelentett ügylet a Red Hat reményei szerint még október folyamán lezárul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról