Szerző: Folyó Gergely

2011. október 5. 16:22

4K és okos biciklizés - újdonságok a CEATEC-ről

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Tokióban a CEATEC-et, ahol idén is számtalan érdekesség, illetve többé vagy kevésbé hasznos újdonság várta a látogatókat. A kiállítás még javában zajlik, az eddig bemutatott termékekből és fejlesztésekből szemezgettünk.

A CEATEC (Combined Exhibition of Advanced Technologies) négy korábbi kiállításból olvadt össze, ma már ez Japán legnagyobb IT és elektronikai rendezvénye, amit 2000 óta minden évben a tokiói Makuhari Messe csarnokban rendeznek meg. Bár az újdonságok egy része sosem hagyja el Japánt, ráadásul némelyikük első blikkre nem is tűnik különösebben hasznosnak, természetesen azok a technológiák és fejlesztések sem hiányoznak, amelyek előbb-utóbb teret nyerhetnek a világpiacon.

Okostelefonos újdonságok itt is, ott is

A kiállításon szép számmal képviseltették magukat az okostelefonos újdonságok, hardveres és szoftveres érdekességeket egyaránt bemutattak a gyártók, így több érdekesség érkezett az NTT DoCoMo-tól, Japán legnagyobb mobilszolgáltatójától is. Itt mutatkozott be többek közt a NEC-kel közösen kifejlesztett, tíz perc alatt feltölthető akkumulátor, ami külső kiegészítőként csatlakozik a mobiltelefonhoz. A gyártó ígérete szerint a kiegészítővel 10-15-ször gyorsabban életre kelthetjük a készülékünket, és bár a pontos számoknak híján vagyunk, egyszeri töltés után állítólag órákon keresztül használható marad a telefon. Az árat és megjelenést érintő információkkal is adósak maradtak az illetékesek, de ez a mi szemszögünkből egyelőre nem is fontos, ugyanis a kiegészítő csak a Japánban kapható NEC Medias telefonokkal működik.

Az NTT DoCoMo három másik kiegészítőt is bemutatott, és bár ezek külön-külön haszontalannak tűnnek, együtt már segítséget nyújthatnak az egészséges életmóddal ismerkedő felhasználóknak. Az első egy „éhségelemző” szonda, ami a lehelet acetonkoncentrációját méri, és ebből állapítja meg, hogy mennyire éhes az illető, illetve alkalmas-e arra jelen állapotában, hogy testmozgással zsírt égessen el. A második egy egyszerű androidos alkalmazás, ami a telefonos fotók alapján egy szerver segítségével felismeri az ételeket, és megállapítja, hogy mennyi kalória van bennük – persze csak a standard mértékek alapján kalkulál, a mennyiséget nem tudja felmérni. Végül az utolsó egy felcsatolható kiegészítő, ami a felhasználó “rossz leheletét” elemzi, megbecsüli a véralkoholszintet és a test zsírtartalmát belőle, sőt a főbb testi jellemzők alapján az arányszámítást is elvégzi. Fontos megemlíteni, hogy mindhárom kiegészítő és alkalmazás naplót vezet a mért adatokról, aminek a diétázók és a testedzést végzők később hasznát vehetik majd.

Az NTT DoCoMo a biciklikölcsönzés területére is bemerészkedik, méghozzá a hagyományos rendszer okosításával szeretné megnyerni a biciklivel járókat: a jelenleg Yokohamában tesztelt megoldás alapvetően ugyanúgy működik, mint bármelyik másik biciklikölcsönző: a városban szétszórt állomásokról bérelni lehet a bicikliket, ez az első fél órára 105 jenbe, utána minden 30 percre 210 jenbe kerül, míg egy hónapra alig 1050 jent kell kifizetni a használatért. A rendszer érdekessége viszont, hogy egy okostelefonos alkalmazás a GPS adatok alapján előre megmondja, hol található a legközelebbi szabad elektromos bicikli, majd fizetés után az elindításhoz szükséges PIN kódot is elküldi üzenetben. Szintén érdekes a Pioneer fejlesztése, a vállalat ugyanis fedélzeti számítógépet tervezett kifejezetten a biciklik számára, amely többek között a sebesség és a bringás szívverésének mérésére is képes. A rendszer abszolút korszerű: viszonylag nagy LCD kijelzővel, beépített GPS-szel és microSD kártyaolvasóval szerelték fel.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Kimondottan érdekes a KDDI és a Kyocera közreműködésében készülő, haptikus érintőkijelzővel szerelt mobiltelefon is, melynek prototípusát már ki lehet próbálni a kiállításon. A technológia az érintésérzékeny képernyők rákfenéjét küzdi le, történetesen azt, hogy a felhasználó a tapintás útján nem kap megfelelő visszajelzést, ezért többször félreüt egy-egy gombot a virtuális billentyűzeten. Itt ilyen nem, vagy legalábbis jóval ritkábban fordulhat majd elő, a „többrétegű” technológiának köszönhetően ugyanis már egy gyenge érintés után is érezni a gombok textúráját: a rendszer akár hét különböző szinten is képes érzékeltetni a nyomáskülönbséget, ennek megfelelően állítja be a vibrálás erősségét, így közel olyan élményben lehet részünk, mint amikor egy valódi gombot nyomunk le. Az újdonság révén kiemelhetővé válnak a fontosabb linkek, sőt akár a játékfejlesztők előtt is új lehetőségek nyílhatnak meg: a CEATEC-en demózott programban például a főszereplő gyengébb nyomásra kisebbet, erősebbre pedig nagyobbat ütött az ellenfelekre.

Élet a Full HD-n túl

Elmozdulva az okostelefonoktól a házimozik felé, elmondható, hogy ezen a területen a 4K-nak becézett felbontásról szólnak a gyártók újdonságai. A 4K onnan kapta a nevét, hogy a képen egyetlen sorban 4 ezer pixel fekszik egymás mellett, s bár ilyen tartalmak közvetítésére elvileg már a YouTube is képes, ma még inkább csak a mozikban találkozni ennyire részletgazdag filmekkel. A gyártók komolyan gondolják, hogy a jövő a 4K-é: a Sharp és a Toshiba is bemutatott olyan tévét ebben a kategóriában, amit már kifejezetten otthoni felhasználásra szánnak.

A Sharp 60 hüvelykes LCD modellje 3840x2160 pixel (QFHD, vagyis Quad Full High Definition) felbontására képes, vagyis a pixelmennyiség tekintetében négy Full HD (1920x1080 pixel) megjelenítővel vetekszik, míg a Toshiba 4K-s készüléke ugyanilyen felbontást tud, ráadásul 3D-s is - igaz, a térbeli tartalmak csak 1280x720 pixelben jelennek meg. (Bár jelen esetben az egy sorban lévő pixelek száma nem éri el a 4 ezret, több más felbontással együtt ezt is 4K-nak szokás nevezni.) Csillagászati áron mérik őket, a Toshiba-modell durván 10 ezer dollárba kerül majd, a készülékeket mégis kifejezetten otthoni felhasználásra tervezték; a Toshiba szerint a tévéje egy opcionálisan megvásárolható adapter segítségével a 4K-s streaming szolgáltatásokra is felkészíthető.

A Sony is 4K-lázban ég, a szeptemberben bemutatott VPL-VW1000ES projektor karácsonykor kerül boltokba (ez már 4096x2160 pixel felbontásra képes), a gyártó pedig valamennyi termékét és szolgáltatását felkészítette arra, hogy elegendő tartalommal láthassák el az új megjelenítőt. Újdonság, hogy a jövő év elején a PlayStation 3 is kapni fog egy firmware-frissítést, ami révén a konzol natívan támogatja majd a 4K-t. A jelenlegi tartalmak közül egyedül a japán PlayStation Store-ból letölthető PlayView magazin nézhető meg ilyen felbontásban, de például a házikészítésű fotók is megcsodálhatók majd rajta.

Folytatás következik

A CEATEC alig kezdődött még el, a következő napokban várhatóan záporoznak majd a konzumer világot, a környezetbarát technológiákat és a robotokat is érintő újdonságok bejelentései - mi csak egyelőre néhány érdekességet emeltünk ki az eddig látott termékek és szolgáltatások közül, a CEATEC október 8-án zárja be a kapuit.

Fotók: Engadget

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról