:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 7. 09:19

UNIX-osodik az Oracle Linux

Fokozatosan közelít egymáshoz a képességek terén az Oracle két operációs rendszere, az Oracle Linux és a Solaris - derült ki a San Franciscóban a héten zajló OpenWorld 2011 eseményen. A vállalat bemutatta új Linuxát és bejelentette, novemberben rajtol az új UNIX-verziója.

Az Oracle 2006 óta rendelkezik saját Linux-disztribúcióval, amely a Red Hat Enterprise Linuxra épül. A vállalat azonban tavaly megkezdte az elszakadást az Oracle Linux alapjául szolgáló disztribúciótól és egy olyan kernelt adott ki, amelyet kimondottan saját hardvereire, általa favorizált technológiákra (pl. InfiniBand) és saját szoftvereihez optimalizált. A 2010-ben bemutatkozott Unbreakable Enterprise Kernelt (UEK) hamarosan frissítést kap, az új kiadás, ami egyelőre béta verzióban érhető el, egyszerűen az R2 nevet kapta. A vállalat mostantól 12-18 havonta új Linux kernellel fog jelentkezni.

Az új Unbreakable Enterprise Kernel jelentős előrelépés a korábbihoz képest, ami csak részben köszönhető annak, hogy az elmúlt év alatt a mainline Linux kernel is sokat fejlődött. A tavaly kiadott UEK R1 még a 2.6.32-es Linux kernelre épült, a mostani verzió azonban már a 2.6.39-esre, amelyben már benne vannak a 2.6.38-as verzióban debütált teljesítménynövelő újdonságok. Ezek között található például a Transparent Huge Pages - a jobb memóriakezelés révén a 2.6.38-as kernelre épülő rendszerek jelentős teljesítménynövekedést érhetnek el olyan memóriaintenzív feladatok futtatásakor mint az adatbázisok vagy a virtualizáció. Egy másik kiemelt fejlesztés a Transmit Packet Steering, amely többmagos rendszereken javítja a hálózatkezelés sebességét.

Solarisból kölcsönvett újdonságok

Az új Unbreakable Enterprise Kernel alapjául szolgáló 2.6.39-es kernelbe emellett bekerült az Oracle vezetésével fejlesztett Transcendent Memory (tmem) is, amely virtualizált környezetben javítja a memóriahasználatot. Vannak azonban olyan fejlesztések az Unbreakable Enterprise Kernel R2-ben, amelyek (még) nem részei a Linux mainline kernelnek. Ezek közül a legfontosabb talán a DTrace, vagyis Dynamic Tracing, ami a 2005-ben elrajtolt Solaris 10 egyik legfontosabb újdonsága volt. A DTrace képes az operációs rendszer és az alkalmazások futását átfogóan elemezni, feltérképezve azok erőforrás-használatát, így könnyen azonosítható, hogy mely folyamatok hol okoznak jelentős terhelést. A DTrace nem igényli a szoftverek speciális verzióját, akár éles üzemű szerveren is lehet alkalmazni.

Az Oracle Enterprise Linux egy másik képességet is kapott a Solaristól, mégpedig a konténereket (Containers). A konténerek lehetővé teszik egy operációs rendszeren az alkalmazások teljes elszigetelését egymástól - minden konténer egy önálló operációs rendszer példánynak látszik az alkalmazások felé. A megközelítés által a lehető legkisebb teljesítményveszteséggel, paravirtualizáció vagy teljes virtualizáció nélkül lehet több, egymástól teljesen elszigetelt alkalmazást futtató rendszert építeni. A konténerek használatát a Cgroups beépítése tette lehetővé, amellyel a kernel képes elkülöníteni egymástól az egyes folyamatok által használt erőforrásokat.

Wim Coekaerts, az Oracle Linux fejlesztési vezetőjének előadásából ugyanakkor az is kiderült, a vállalat nem tervezi a Solarisban található ZFS fájlrendszer portolását Linuxra, inkább a btrfs fájlrendszer fejlesztésében látja a jövőt - a btrfs vezető fejleszője, Chris Mason egyébként az Oracle alkalmazottja és évek óta teljes munkaidőben dolgozik a fájlrendszeren, amely a ZFS-éhez nagyon hasonló képességeket kínál, például snapshot-készítést, kötetek méretének online módosítását, online defragmentálást, fájlrendszer-szintű tükrözést (RAID1) és "striping"-et (RAID0), valamint transzparens adattömörítést.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nemrég felvásárolt Ksplice is bekerül az Oracle Enterprise Linuxba - ez azonban független a kerneltől. Ahogy arról az akvizíció kapcsán már beszámoltunk, a Ksplice által fejlesztett Uptrack technológia lehetővé teszi a Linux kernel újraindítás nélküli, futás közbeni patchelését, elsősorban biztonsági okokból - a cél az újraindítások  és az ezzel járó üzemkiesési költségek csökkentése. A "menet közben" telepített később patcheket ugyanúgy el is lehet távolítani. Az Uptrack szolgáltatás a Premier Support szerződéssel rendelkező Oracle Enterprise Linux felhasználók számára érhető el, azonnal.

Coekaerts előadása során kiemelte, az Oracle a Linux kernelbe épített fejlesztéseit nem kezeli zártan, azokat megosztja a közösséggel, minden fejlesztés és minden kód nyílt forrású és maga az Oracle Linux és az Unbreakable Enterprise Kernel is bárki számára hozzáférhető és terjeszthető, fizetni csak a támogatásért kell - az UEK R2 bétája innen tölthető le. Az Oracle Linux továbbra is elérhető a Red Hat kompatibilis kernellel is, azonban a felhasználóknak a vállalat az Ubreakable Enterprise Kernel használatát javasolja és Linuxot futtató integrált rendszereire (pl. Exadata) is ezt telepíti.

Türelem, novemberben jön a Solaris 11

A vállalat persze nem hanyagolja el a UNIX-ok zászlóshajójának tartott Solaris fejlesztését sem, a Solaris 11 végleges változatának bejelentése azonban a várakozásokkal ellentétben nem történt meg az OpenWorldön. John Fowler, az Oracle szerverekért felelős vezetője azonban közölte, novemberben hozzáférhető lesz a szoftver, amelyet a kiválasztott Oracle-ügyfelek egyébként már élesben tesztelnek. A Solaris 11 nem forradalmi újdonságairól, inkább a Solaris 10-ben megjelent technológiák csiszolásáról szól, de azért vannak benne figyelemre méltó újdonságok.

Az új UNIX-verzió, igazodva a modern processzorfejlesztési trendekhez, és persze elsősorban a SPARC T-családhoz, több száz proccesszormagot és több tízezer programszálat támogat - a Solaris 10 esetében 512 szál a maximum. Fowler szerint 2015 körül a legnagyobb SPARC-alapú szerverek 64 processzorfoglalattal és 64 terabájt memóriával rendelkeznek és 16 ezer programszál párhuzamos futtatására képesek, a párhuzamosság ilyen mértékű növekedését az operációs rendszernek pedig le kell követnie. A Solaris 11 támogatja a SPARC T4-ben bemutatott "critical thread API"-t is, ami lehetővé teszi a teljesítménykritikus programszálak számára, hogy teljesen kisajátítsanak egy processzormagot és annak minden erőforrását.

Linux-szerű csomagkezelő

Az Oracle Linux a Solaristól tanult, a Solaris fejlesztői pedig a Linuxtól kölcsönözték az operációs rendszer legfontosabb újdonságát, a teljesen új csomagkezelőt. Az Image Packaging System (IPS) beépítésének köszönhetően a Solarisban is olyan egyszerűvé, kényelmessé válik a csomagok kezelése, komponensek telepítése, frissítése, eltávolítása mint az új Linux-disztribúcióban. Ez jelentősen megkönnyíti az adminisztrátorok életét a szoftverfrissítések, patchek telepítésekor, főleg ha zónákat is használnak. Az IPS-hez parancssoros és grafikus segédeszközök is rendelkezésre állnak.

Az IPS megjelenésének köszönhetően a Solaris 11 telepítése is jóval egyszerűbbé vált. Új operációs rendszert már lehet automatikusan, beavatkozás nélkül, hálózaton át is telepíteni, automatikus telepítő lemezképekről is elvégezhető az installálás, a Distribution Contractor parancssori eszközzel pedig előre konfigurált telepítőkészletek hozhatók létre, és lehetőség van akár USB-s háttértárról is telepíteni a Solarist. Kérhető teljesen szöveges telepítés, grafikus felület és desktop nélkül.

"Ha nem fut, az én problémám"

John Fowler többször is kitért rá, hogy a Solaris 11 estén is biztosított a visszamenőleges bináris kompatibilitás, vagyis a korábbi Solaris-verziókra írt szoftverek változtatás nélkül működnek az új operációs rendszeren. "Az alkalmazásaitok futni fognak Solaris 11-en, ha mégsem, az az én problémám" - mondta az OpenWorld közönségének. A Solaris 11-en ugyanakkor lehet Solaris 10 Containereket is használni - ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáskörnyezet módosítása nélkül váltsanak operációs rendszert és kihasználják a Solaris 11 újdonságait.

A Solaris és az Oracle Linux képességeinek a közelítése felveti azt a kérdést, a jövőben a vállalat hogyan kívánja a kettőt megkülönböztetni egymástól a piacon. "Nem akarunk hitvitát csinálni az operációs rendszerből" - mondta a HWSW-nek Fowler. "Az Oracle célja, hogy a miénk legyen a legjobb UNIX és a legjobb Linux is, mert vannak ügyfelek akik az egyiket, vannak akik a másikat részesítik előnyben. Valószínűleg a jövőben is lesznek olyan technológiák, amelyek egyik operációs rendszerből átkerülnek a másikra."

A Solaris 11 egyaránt fut és támogatott x86 és SPARC szervereken. Az Oracle Linux egyelőre csak x86 gépeken fut, egy tavalyi bejelentés szerint azonban SPARC-ra is készül, ennek a folyamatnak az állásáról azonban nem árult el semmit Fowler.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.