Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 30. 10:27

Olcsóbb Thunderbolt-chipeket is készít az Intel

Hamarosan megkezdi az olcsó, alacsony fogyasztású, ám "butított" Thunderbolt-vezérlők gyártását az Intel. Az új lapkák segíthetik a technológia elterjedését, az egyéb járulékos költségek azonban továbbra is komoly gátat jelentenek.

Az Intel Developer Forumon a chipgyártó bemutatta a következő generációs Thunderbolt lapkákat, azonban kevés szó esett a korábban érkező, alsó kategóriás vezérlőről, amelyet elsősorban a perifériákba szán a gyártó.

A Port Ridge névre keresztelt lapka csupán egyetlen, kétirányú, 10 gigabites Thunderbolt csatornát képes kezelni. A Port Ridge mérete eltörpül a négycsatornás Light Ridge mellett, az alaplapon elfoglalt helye (30 négyzetmilliméter) csupán 13 százaléka a nagy testvér 225 négyzetmilliméteres alapterületének. Az apró méretért cserébe azonban a Port Ridge-ből kimaradt a pass-through funkció, vagyis az ezzel szerelt eszközök nem köthetőek láncba. Ettől függetlenül a Port Ridge apró mérete, várhatóan nagyon alacsony ára és fogyasztása ideálissá teszi a lánc végén ülő, kisebb sávszélességet igénylő eszközök csatlakoztatására.

Sok Ridge

Az Intel jelenleg egyetlen, Light Ridge kódnevű lapkát kínál a Thunderbolt után érdeklődő gyártóknak, ezek a lapkák kerülnek a számítógépekbe is és a csatlakozót használó eszközökbe is. A lapka négy Thunderbolt csatornát képes kezelni és 15x15 mm-es tokban érkezik. Némi változatosságot jelent, hogy a chipnek létezik egy ugyanolyan teljesítménnyel bíró, de alacsonyabb fogyasztású változata is, amelyet hordozható számítógépekbe ajánl az Intel. A Light Ridge mellett elérhető a középkategóriás Eagle Ridge is, amely a "nagyokkal" szemben csupán két csatornát képes kezelni, viszont lényegesen olcsóbban. Az Eagle Ridge két méretben készül, van 15x15 mm-es és 8x9 mm-es változat is - előbbi vélhetően a hibás Light Ridge lapkák újrahasznosított, két letiltott "maggal" rendelkező változata.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A következő generációban a felső- és középkategóriát is a Cactus Ridge jelenti majd, amelyből készül majd négycsatornás (normál is alacsony fogyasztású) illetve kétcsatornás kivitel is. A lapka mérete egységesen 12 x 12 mm, így az Intel valószínűleg a korábbi logikát követően, letiltással állítja elő a kétcsatornás változatot.

Drága technológia

A sajtóinformációk szerint a Port Ridge még idén gyártásba kerül, így a gyártók már az első vagy második negyedév során beépíthetik eszközeikbe. Az egyetlen csatornát kínáló Port Ridge számára azonban már komoly versenyt támaszthat az USB 3.0, amely csupán fele sávszélességet kínál (5 gigabit a 10 helyett), azonban visszafelé kompatibilis mind az eszközök, mind a host oldalán. A Thunderbolt számára további kihívást támaszt, hogy rendkívül drága aktív kábelezést igényel - az egyetlen ilyen kábelt egyelőre az Apple kínálja, 50 dolláros listaáron. Ugyan más gyártók valószínűleg faragnak majd ebből az összegből, a mindkét oldalon chipet igénylő aktív kábelek sosem lesznek olcsóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról