Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 28. 14:53

Kevesebb memóriát kér a most megjelent Firefox 7

Az apróbb újdonságok mellett a Firefox 7 végre megkapta a MemShrink néven indított projekt első eredményeit is, így a böngésző memóriafogyasztása jelentősen csökkent.

Számottevően kevesebb memóriát fogyaszt a Firefox 7 mint a korábbi verziók - adta hírül a Mozilla. Az új böngészőben már megtalálhatóak a Firefox krónikus memóriaszivárgásának kezelésére indított MemShrink projekt első eredményei, így a böngésző viselkedése drámaian javulhat ebben a tekintetben. A Mozilla szerint a memóriahasználat visszaesése minden felhasználót érint, de főleg azokat, akik hosszú ideig nem indítják újra a böngészőt, az átlagosnál több fülön böngésznek (és azokon sok kép található), rengeteg szöveget tartalmazó weboldalakat olvasnak, Windowson futtatják a Firefoxot, illetve nagy memóriaigényű alkalmazásokkal párhuzamosan böngésznek.

A Firefox memóriahasználatának megregulázására a közösség korábban teljes projektet indított, MemShrink néven. A célok között a böngésző stabilitásának növelése, illetve a memóriahasználat leszorítása kapta a legmagasabb prioritást, a Firefox ugyanis hagyományosan memóriaszivárgási problémákkal küzd. A böngésző hetes kiadásába most a projekt legelső eredményei kerültek bele, a fejlesztők pedig további javulást ígérnek a következő verziókban. A munka eredményeinek követésére mindenesetre bekerült (opt-in megközelítésben) a felhasználási paramétereket a Mozilla felé megküldő telemetria is.

Éles a SYSADMINDAY programja!

Benne egy IT-security meetupppal és Janklovics Péter standupjával.

Éles a SYSADMINDAY programja! Benne egy IT-security meetupppal és Janklovics Péter standupjával.

A friss kiadás számos jelentős funkciót és javítást is tartalmaz a korábbi változathoz képest, így most debütál az Azure névre keresztelt vadonatúj grafikus API is. Az Azure a jelenleg használt Cairo motor utódja lesz, fejlesztésénél a legfontosabb szempont a DirectX-hez és OpenGL-hez való közelség és a minél kisebb  erőforrásigény volt. Egyelőre csak Direct2D alatt és csak a canvas elemek megjelenítésére használja a Firefox az Azure-t, később azonban más platformokon és más feladatokat is az új motor végez majd.

Az apróbb módosítások közé tartozik, hogy a címsorból alapértelmezett módon eltűnik a "http://" rész, jobb támogatást kapott a MathML, valamint gyorsabbá vált a Firefox sync jelszó- és könyvjelző-szinkronizációja. A WebSocket protokol támogatott verziója 7-ről 8-ra nőtt, valamint megjelent a WebTiming támogatása. Az új verzió természetesen számos stabilitást és biztonságot javító frissítést is kapott.

a címlapról