Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 27. 09:30

Országosan javul a MinDig TV vételi lehetősége

Október elejétől több régióban jelentősen javulhat a földfelszíni sugárzású digitális tévé vétele, átrendeződik a csatornakínálat is.

Az Antenna Hungária által üzemeltetett MinDig TV és MinDig TV Extra márkanevű tévés tartalomszolgáltató rendszereinél a vételi minőség és a szolgáltatáskínálat javítása érdekében a hálózat egyes paraméterei megváltoznak a hétvégén. A változások mindhárom multiplexet érintik - az A, B és C jelű multiplexeken csatornaátrendezést is végrehajt a műsorszóró, valamint bevonja a DVB-T sugárzási láncba az eddig mobiltévés (DVB-H) tesztre használt B jelű multiplexet.

A változtatások részeként a Médiaszolgáltatás-támogató- és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) kötött új műsorterjesztési szerződés alapján az Antenna Hungária 2011. szeptember 30-án közszolgálati multiplexet alakít ki a DVB-T hálózat A jelű multiplexén. A Duna és a Duna 2 programok az eddigi C multiplex helyett az A multiplexre kerülnek át, ezáltal a Duna Televízió, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió műsorai októbertől közös multiplexen találhatók meg. A fenti időponttól az összes közszolgálati műsor egy frekvenciáról érhető el, így nem fordulhat elő, hogy csak az egyik vagy a másik köztelevízió műsora látható - áll a sajtóközleményben.

A Duna programja hagyományos felbontásban lesz látható, ugyanakkor lényeges változás, hogy a Duna II Autonómiát felváltó Duna 2 nagyfelbontásra (HD) vált. A változás miatt előfordulhat, hogy egyes kábeltévé hálózatokban a két csatorna programhelye felcserélődik, azaz ahol eddig a Duna volt, ott a Duna 2, ahol eddig a Duna II Autonómia volt, ott a Duna műsora lesz. A közszolgálati multiplex megvalósítása érdekében számos program az A multiplexről a C multiplexre költözik: TV2, RTL Klub, euronews, HírTV, ATV, SportKlub, Info Channel és a NeoFM.

A változásokkal járó átparaméterezés következtében a műsorszóró ígérete szerint több régióban javulhatnak a vételi körülmények, mely elsősorban azt jelenti, hogy bizonyos körzetekben a tetőantenna helyett elegendő lehet jó nyereségű szobaantenna használata is az adás vételéhez. Mindezt nem az adóteljesítmény növelésével, hanem egy másik hálózati paraméter, a Guard Interval (GI) megváltoztatásával éri el az Antenna Hungária. Az új szerződés emellett lehetővé teszi az MTVA számára statisztikus multiplexálás bevezetését az A multiplex csatornáit illetően, ez hozzájárul a képminőség további javulásához, miközben a felszabaduló sávszélességet fel lehet használni a vételi lehetőségek javítására. A szolgáltató szerint a leglátványosabb javulás a vételi viszonyokban az Alföldön és a Kisalföldön várható.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Antenna Hungária szeptember 20-án jelentette be, hogy október 1-től 13 új csatornával bővíti előfizetéses rendszerű, MinDig TV Extra szolgáltatásának műsorkínálatát. Az eddig mobiltévés tesztre használt "B" multiplexre kerülő új, családi csomagjában az eddig is elérhető alapcsomag kínálatán túl többek közt megjelenik az egyik legnépszerűbb kereskedelmi adó, a Viasat 3, a Spektrum, valamint a Minimax, a Cartoon Network, a Sport 1 és a Sport 2, 1990 forintos havidíjért cserébe. A családi csomaggal a hazai DVB-T műsorkínálat összesen 30 csatornára bővül (az HBO-val együtt 31-re), ebből 7 ingyenes (MinDig TV), és 23 fizetős (MinDig TV Extra alap, családi).

Az Antenna Hungária szolgáltatáslefedettsége az "A" és "C" multiplexeken eléri a 95 százalékos lakossági lefedettséget, néhány héten belül a lefedettség tovább, 97 százalékra nő. A "B" multiplex jelenlegi lefedettsége 81 százalékos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról