Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 27. 09:40

Piacon az első 32 nanométeres Atomok

Az Intel csendben piacra dobta első 32 nanométeres Atom processzorait, elsőként olcsó asztali gépek, vagyis nettopok számára - a hordozható PC-kbe szánt változatok várhatóan novemberben érkeznek.

HIRDETÉS

Megjelentek a piacon az Intel új generációs, Cedar Trail kódnévre hallgató Atom lapkái. A vállalat először a legalsó kategóriás asztali gépekbe, nettopokba szánt D-sorozatú chipek szállítását kezdte meg, amelyek magasabb órajelűek és teljesítményűek a netbookokba és olcsó laptopokba szánt verzióknál, azonban  fogyasztásuk és hőtermelésük is nagyobb. Az Atom D2700 és D2500 lapkák TDP értéke 10 watt.

Az Atom D2700 és D2500 egyaránt kétmagos felépítésű chip, azonban ez előbbi magonként kettő, utóbbi csak magonként egy utasításszál végrehajtására képes egy időben. További különbség, hogy míg a D2700 órajele 2,13 GHz, addig a D2500 mindössze 1,86 GHz-en működik. Egyéb tekintetben a két chip megegyezik, mindkettőben 1 megabájt másodszintű cache található és DDR3 memóriavezérlőt tartalmaznak. A processzorok mellett továbbra is az NM10 Express chip látja el majd a déli híd szerepét.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A mobil gépekbe szánt 32 nanométeres Atomok várhatóan novemberben érkeznek, elsőként az N2800 és N2600 lesznek kaphatók. Ezek felépítése megegyezik a desktop változatokkal, azonban az alacsonyabb fogyasztás érdekében az órajelüket visszavette az Intel, 1,86 GHz-re, valamint 1,6 GHz-re. Így mindkét chip TDP értéke 6,5 wattra csökkent, ami jelentős előrelépés a 45 nanométeres változatok 8,5 wattjához képest.

A 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott Atomok ugyanazt a processzormagot tartalmazzák mint elődeik, így teljesítménynövekedésre nem érdemes számítani, az egyetlen lényeges terület, ahol a Cedar Trail továbblépett a Pine Trailhez képest, az integrált grafikus vezérlő. Az - egyed hírek szerint az Imagination Technologiestől származó PowerVR - videovezérlő már hardveres DirectX 10.1 gyorsításra képes és támogatja a legtöbb videoformátum hardveres lejátszását, amivel jelentős terhet vehet le a CPU válláról, aminek a végeredménye még kisebb fogyasztás lehet videolejátszási feladatok alatt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 04:24

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.