:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 27. 12:13

Megérkeztek a SPARC T4-alapú szerverek

Az Oracle hétfő este bemutatta vadonatúj, nyolcmagos SPARC T4 processzorára épülő szervereit, amelyek már meg is rendelhetők. Az új chip megállíthatja a SPARC felhasználói bázis lassú de biztos olvadását, és akár új megrendelőket is hozhat.

A SPARC T-sorozat processzorokat a kezdetektől fogva masszívan párhuzamos feladatok futtatására tervezték, a T4 azonban az egyszálú teljesítmény terén is jelentős előrelépést képvisel, amely teljesen áttervezett processzormagjai mellett a magas órajelnek is köszönhető. A most elérhető T4-változatok órajele kiviteltől függően 2,85 vagy 3 GHz, de később akár ennél gyorsabb verziók is érkezhetnek.

Az első out of order SPARC

A SPARC T4 egy nyolcmagos processzor, magonként 8 párhuzamos utasításszál futtatásának lehetőségével, vagyis már egy egyfoglalatos szerver (SPARC T4-1) is 64 párhuzamos szálat kezel. Mind a nyolc mag saját lebegőpontos egységet kapott és egy beépített kriptomotort, amely a leginkább elterjedt titkosítási algoritmusokat (AES, DES, RSA, MD5, SHA, stb.) és véletlenszámgenerálást képes hardveresen gyorsítani, levéve a terhet a CPU-magok válláról. A magok 128 kilobájt másodszintű cache felett rendelkeznek és egy 4 megabájt osztott harmadszintű cache is a rendelkezésükre áll.

A SPARC T4 processzor

A korábbi T-sorozatú processzormagokban a szálváltás ütemezése időszeleteléssel történt, a chip minden órajelciklusban szálat váltott.  Az ütemezés a T4-ben is azonos, de a magok már rendelkeznek egy ún. "critical thread API"-val, ami lehetővé teszi a teljesítménykritikus programszálak számára, hogy teljesen kisajátítsanak egy processzormagot és annak minden erőforrását. A "critical thread API" működéséhez azonban Solaris 11 szükséges, amely még az idén érkezik, de nagy meglepetésre nem jelent meg a T4-gyel együtt. A processzormagokban található kriptomotorok funkcióihoz új utasítások állnak rendelkezésre, ezeket szintén a Solaris 11 használja majd ki először.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az S3 kódnevű magok, amelyek a T4-be kerültek, az Oracle (Sun) első out of order felépítésű processzormagjai a piacon, amelyek az utasításokat nem feltétlen a programban meghatározott sorrend alapján hajtják végre. Annak érdekében, hogy a SPARC T4 a lehető leghamarabb piacra kerülhessen, az Oracle a teljesen új fejlesztésű magokat a T3 belső infrastruktúrájára építette rá, vagyis ugyanaz maradt a belső koherenciát biztosító hálózat, a memóriavezérlő, az I/O interfész és a hálózati interfész is. A chipet a TSMC gyártja 40 nanométeres csíkszélességgel.

A gépek

A SPARC T4 processzorra négy Oracle szerver épül jelenleg, amelyek a foglalatok számától függően T4-1, T4-2 és T4-4 típusnevet viselik. Az egyfoglalatos T4-1 és a kétfoglalatos T4-2 processzorai 2,85 GHz-en működnek, a kínálat csúcsát jelentő T4-4 modellbe azonban már 3 GHz-es chipeket épít az Oracle. A SPARC T4 négy foglalatik skálázódik "glueless" vagyis külön interfészchip nélkül, az Oracle feltehetően négynél több processzort tartalmazó szervert nem fog építeni A gépekbe foglalatonként 16 DDR3 DIMM memóriamodul építhető be, a maximális memóriakapacitás a négyfoglalatos rendszer esetén 1 terabájt. A T4-1 elérhető blade kivitelben is, a Sun 6000 blade keretbe illeszthető gép T4-1B néven kapható.

Oracle SPARC T4-4 szerver

A T4-alapú gépek tervezésénél az Oracle a bővíthetőségről sem feledkezett meg. Már az egyfoglalatos, 2U kivitelű T4-1 is képes 8 darab 2,5" merevlemezt vagy SSD-t fogadni, 4 darab gigabites Ethernet-porttal (és opcionálisan két 10 GbE XAUI porttal) rendelkezik és hat PCI Express kártyahely található benne. A kétfoglalatos T4-2 szerverbe a lehető legjobb légáramlás biztosítása érdekében csak hat diszk vagy SSD építhető, viszont 8 PCI Express és 2 PCI-X bővítőhellyel rendelkezik, valamint akár 4 darab 10 GbE XAUI porttal is rendelhető. A legjobban bővíthető modell értelemszerűen az 5U magas T4-4, amelybe nyolc diszket és 16 PCI Express kártyát lehet építeni.

Teljesítmény

Amikor a vállalat legutóbb beszélt a SPARC T4-ről, még nem álltak rendelkezésre konkrét teljesítményadatok. Most ilyeneket is nyilvánosságra hozott az Oracle, a vállalat több iparági sztenderdnek számító tesztet is futtatott a SPARC T4-alapú szervereken. A Java EE alkalmazásfuttatási teljesítményt mérő SPECjEnterprise2010 benchmarkban egy 16 foglalatos, 256 processzormagot tartalmazó, T4-4 gépekből álló fürtöt használt az Oracle, amellyel minden idők legmagasabb publikált eredményét érte el, azonban hasonló kiépítésű IBM vagy HP konfigurációról nem született eddig nyilvánosan hozzáférhető teszteredmény, így a SPARC T4 teljesítményét nem lehet közvetlenül összevetni a Power7-tel vagy az Itaniummal.

A döntéstámogatási rendszert szimuláló TPC-H benchmarkban 201 ezer QpH@1000GB pontos eredményt ért el az F5100 flash tömbbel megtámogatott SPARC T4-4, amivel megközelítette a nyolc tízmagos Xeon E7 chipre épülő HP DL980 G7 219 ezer pontos eredményét és a 16 processzoros SPARC M8000 pontszámát és messze felülmúlta az IBM 164 ezer pontos teljesítményét, amelyet egy nyolcfoglalatos Power7-alapú Power 780 szerverrel ért el. Igaz, az eredmények közvetlen összevethetőségét itt az eltérő tárolókonfigurációk mellett a szoftverkörnyezet nehezíti, míg az Oracle értelemszerűen Solarist és Oracle adatbázist használt, addig a HP Windowst és Microsoft SQL Servert, az IBM pedig Red Hat Linuxot és Sybase IQ-t használt.

Ideje frissíteni

A szervereket változatos feladatokra ajánlja az Oracle: míg a korábbi T-sorozatú gépek elsősorban az olyan párhuzamos feladatok alatt villogtak mint a webkiszolgálás, a magok megerősítésének köszönhetően a T4-alapú szerverek akár a legnagyobb igényű adatbázisokat vagy vállalatirányítási, üzleti alkalmazásokat is futtathatják, de konszolidációs platformként is bevethetők. Az Oracle persze elsősorban saját adatbázisa, köztesszoftverei és üzleti alkalmazásai (PeopleSoft, JD Edwards, e-Business Suite, stb) alá kínálja elsősorban ezeket a gépeket.

A T4 ráadásul jó lehetőség az Oracle számára, hogy saját Sun/SPARC-felhasználói bázisán is komoly kereskedelmi sikereket érjen el a korábbiaknál jelentősen nagyobb teljesítmény, ár/teljesítmény viszont, valamint energiahatékonysági mutatók révén. A Sun mindig is nagy hangsúlyt fektetett a befektetések védelme érdekében a visszamenőleges kompatibilitásra, ami a T4 esetében sincs másképp. Továbbra is biztosított a bináris kompatibilitás a korábbi SPARC rendszerekkel, vagyis a meglevő alkalmazások módosítás nélkül migrálhatók, a Solaris 10-en pedig a Solaris 8-ra vagy Solaris 9-re írt szoftverek is futhatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.