Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 22. 10:57

Megfizethető adatbázisgépet dobott piacra az Oracle

A legnagyobb igényekre méretezett Exadata rendszerek sikerét az alsóbb kategóriában is meg szeretné ismételni az Oracle. A vállalat tegnap piacra dobta az Oracle Database Appliance-et, amely egy hardverből és szoftverből előre összeépített, integrált adatbázisgép.

Tegnap elrajtolt az Oracle Database Appliance, egy két szerverből álló fürtözött rendszer előre telepített Oracle 11g adatbázissal és könnyű kezelést lehetővé tevő Appliance Managerrel. A rendszert azoknak a kis és közepes vállalatoknak szánja az Oracle, amelyeknek nincs szüksége az Exadata teljesítményére és nem kívánják annak az árát megfizetni, de vonzódnak a "szoftver és hardver egyben" megközelítéshez, az egyszerű telepítéshez és üzembe helyezéshez, az egy gyártótól igénybe vehető "egyablakos" támogatáshoz.

Az Oracle Database Appliance hardvere egy Sun Fire X4370 M2 szerverre épül, amely egy két csomópontot tartalmazó fürt egy 4U dobozban - a csomópontok egyenként két darab hatmagos Xeon X5675 processzort és 96 gigabájt memóriát tartalmaznak. A szerverben összesen 24 darab 3,5" meghajtó található, köztük 20 darab 600 gigabájtos SAS diszk és 4 darab 73 gigabájtos SSD, amelyek a redo naplófájlokat tárolják, a Database Appliance hasznos tárkapacitása 4 terabájt. A fürt csomópontjai gigabites Ethernet kapcsolaton keresztül kommunikálnak, külső kapcsolatra gigabites és 10 gigabites Ethernet portok egyaránt rendelkezésre állnak. A nagy rendelkezésre állást redundáns, üzem közben cserélhető tápok és hűtőventilátorok segítik.

Mitől appliance?

A Database Appliance csomópontjain Oracle Linux az operációs rendszer, ezen fut az Oracle Dtabase 11g R2. A fürtözést Real Applications Cluster biztosítja, amelyből akár a "one node" verzió is választható. A one node RAC egy aktív-passzív HA fürtöt valósít meg a két csomóponton, vagyis ha az elsődleges adatbázis leáll, a másodlagos veszi át a helyét, de folyamatos terhelésmegosztás nincs - cserébe a licenc jóval olcsóbb mint a RAC esetében.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A fenti konfigurációt és szoftvereket persze bárki megvásárolhatja és összeállíthatja, ettől még nem  "appliance", ezt a legfelső réteg, az Appliance Manager biztosítja, amely lehetővé teszi az integrált rendszer egyszerű kezelését, az erőforrások kiosztását és a hibajavítások telepítését - utóbbiakat az Exadatához hasonlóan csomagokban kezeli az Oracle. Az Appliance Manager emellett képes arra, hogy diagnosztizálja a hibás komponenseket, a konfigurációs hibákat, és ha szükség van az Oracle terméktámogatásra, a szoftver egy tömörített csomagba összerendezi a hiba elhárításához szükséges környezeti információkat és naplófájlokat. Lehetőség van automatikus távsegítség kérésére is.

Itthon is népszerű lehet

A Database Appliance árazásban is eltér attól, mintha valaki külön vásárolná meg a szervereket és a szoftvereket. A 4U helyre építhető hardver egy konfigurációban rendelhető, teljes kiépítésben, bővíteni nem lehet és nem is kell. Igénybe vehető ugyanis a "pay as you go" licencelés, így hardverbővítés és virtualizáció nélkül lehet 2-től 24 magig skálázni a teljesítményt, egyetlen megkötés, hogy mindkét szerverben ugyanannyi magra kell aktiválni a licencet. A hardver listaára 50 ezer dollár, azaz mintegy 10 millió forint körül alakul, ehhez jön még a szoftverlicencek ára, ami használatfüggő.

A Database Appliance hazánkban is népszerű lehet, a 24 processzormag és a 24 meghajtó a legnagyobb pénzintézeti, távközlési és államigazgatási feladatokon kívül szinte bármilyen tranzakciófeldolgozási vagy adattárház terhelést ki tud szolgálni. A termék nem csak közvetlenül az Oracle-től, hanem egyes értékesítési partnereitől is megvásárolható, illetve az Oracle adatbázisra építő független szoftverfejlesztők is árusíthatják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról