Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 21. 09:29

Adobe Flash: a játék csak most kezdődik

Az interneten játszható Flash-alapú videojátékok egyre népesebb mezőnye jól jelzi az Adobe platformjának a népszerűségét a fejlesztők körében, a Flash képességei azonban javarészt a 2D-s tartalmak megjelenítésére koncentráltak - eddig.

A nyílt bétatesztelés után befejeződött az Adobe Flash Player 11 és az Adobe AIR 3 framework fejlesztése, jelentette be a multiplatformos tartalomdisztribúciós rendszert készítő Adobe Systems. Az új komponensek a játékfejlesztők és a tartalomtulajdonosok, webfejlesztők számára új lehetőségeket kínálnak arra, hogy webes alkalmazásaikat, illetve tartalmukat megújult formában juttassák el a PC-kre és a legkülönfélébb mobil eszközökre, így egyebek mellett okostelefonokra vagy tabletekre.

Belépés a harmadik dimenzióba

Az új páros egyik legfontosabb vívmánya az Adobe szerint a teljesen új alapokra helyezett hardveres 2D/3D gyorsítás, mely a PC-ken és mobil eszközökön futó játékok új generációját hozhatja el. A fejlesztők szerint az új platform renderelési teljesítménye azonos környezetben az Adobe Flash 10 és AIR 2 által nyújtott teljesítmény ezerszeresét is elérheti, ezzel egészen komplex grafikai műveletek kiszámolása, végeredményben pedig sokkal látványosabb 3D-s képi világ megjelenítése érhető el.

Az új grafikus renderelőmotor az Adobe szerint "konzolszintű" grafikát varázsolhat a legtöbb modern PC képernyőjére, a komponensek frissítésével, és a kódkörnyezet kihasználásával olyan játékműfajok is megjelenhetnek Flash platformon, amelyek eddig tényleg csak konzolokon, vagy különálló PC-s fejlesztéseknél voltak elérhetők. A multiplatformos rendszer nyilvánvaló előnye ráadásul, hogy a fejlesztők ugyanazt a látványvilágot ültethetik át a különböző eszközökre és böngészőkre.

02:19
 

Flash Player 11 & AIR 3 Features

Még több videó

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A 3D-s képi világ jelentős fejlesztése mellett az AIR a natív kiterjesztések támogatásával a fejlesztők számára megnyílik az út az eszközök egyedi képességeinek kiaknázása előtt is. Így mostantól Flash környezetben is könnyebben munkára foghatók a különféle kütyükbe épített szenzorok és visszajelző-rendszerek, így többek közt a magnetométerek, vízszintjelzők vagy éppen a vibramotorok.

Még jobb audio

Az Adobe új videó- és audiostream technológiákat is támogat a Flash 11-ben és az AIR 3-ben, így immár a videokamerák számára is elérhető a H.264/AVC kódolás, a különböző VoIP-alapú alkalmazások fejlesztését pedig a G.711 hangkodek implementálása teszi lehetővé. Újdonság, hogy az Adobe AIR-t támogató tévékészülékeken már a bétaváltozatoktól kezdve támogatott a HD-s kép és a 7.1 csatornás hang egyidejű kezelése. A tartalomtulajdonosok számára további jó hír, hogy az Adobe Flash Access 3 révén a videók másolásvédelme hatékonyabbá vált, emellett az új Adobe Pass segítségével videókat kölcsönző és bérbe adó szolgáltatások is hatékonyabb, rugalmasabb üzleti modellekkel jelenhetnek meg a piacon.

Az új verziók további, fontos újdonsága, hogy a Flash 11 és az AIR 3 immár teljes, 64 bites támogatást nyújt Windows, Linux és Mac OS X platformon egyaránt. Az Adobe új rendszerkomponenseit októbertől töltheti le a nagyközönség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról