Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 21. 08:54

Oracle: a hardverrészlegnél csak a profit a fontos

Magabiztosan menetel előre az Oracle, a vállalat legutóbbi negyedévében is kiváló pénzügyi eredményekről számolt be. A növekedést a szoftvereladások húzták, a hardverrészleg bevétele továbbra sem nő az elemzői várakozások szerint, de egyre több profitot termel.

Erős negyedéves eredményekről számolt be az Oracle - a cég mutatóit a szoftvereladások húzták elsősorban, az új licencértékesítés árbevétele 17 százalékkal 1,5 milliárd dollárra emelkedett. Ebből az adatbázis és köztesszoftver 1,1 milliárd dollárral részesedett, az üzleti alkalmazások forgalma 428 millió dollárt tett ki. A vállalat minden régióban erőteljes növekedést tapasztalt a szoftverei iránt, még Európában is, ahol a gazdasági környezet különösen bizonytalan. Ennek ellenére az Oracle szoftverlicenc-árbevétele 60 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Exasikerek

A Sun felvásárlásával kiteljesedett hardverüzletág továbbra sem hozza az elemzők által várt növekedési számokat, az 1 milliárd dolláros bevétel 5 százalékos csökkenés éves összehasonlításban. A kevésbé nyereséges tevékenységektől, például az x86-os tömegszerverek értékesítésétől való folyamatos eltávolodás ugyanakkor egyre jobb nyereségességi mutatókat hoz, a hardverrészleg bruttó eredményhányada 54 százalékot tett ki, szemben a tavalyi első negyedévben elért 48 százalékkal. A hardverrészleg árbevétele a következő negyedévben az előrejelzések szerint 0-5 százalékkal csökkenni fog, de a nyereségessége egyre csak emelkedik.

Az Oracle által forgalmazott, előre integrált Exadata és Exalogic termékek iránt folyamatosan nő a kereslet, a leszállított gépek száma közel megduplázódott a legutóbbi negyedévben, mondta el az elemzői konferencián Mark Hurd, aki tavaly ősszel vette át a hardverrészleg irányítását. Az elmúlt három hónap során 150 ügyfél rendelt Exadata vagy Exalogic rendszereket, ezek közül 100 új felhasználója ezeknek a gépeknek.

Csak a profit fontos a hardverrészlegnél

"Az első negyedévben az alacsony nyereségű tömeghardverekről a nagy nyereségű rendszerek felé eltolódás mint a nyereséghányadot, mind az általános nyereségességet növelte a hardverrészlegnél. A második negyedévben ezt fel fogjuk gyorsítani négy teljesen új integrált rendszer bevezetésével" - mondta Larry Ellison elnök-vezérigazgató. Az Oracle az október elején San Franciscóban zajló OpenWorld eseményen mutatja be SPARC T4 processzorára és Solaris 11 operációs rendszerére épülő új gépeit, köztük egy új SuperClustert - az eseményről a HWSW helyszíni beszámolót közöl. Meg nerm erősített információink szerint egy mai webcast során pedig egy eddigieknél olcsóbb Exadata rendszert mutat be a cég.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

"Nem érdekel az sem, ha az x86-os tömegszerver-eladásaink nullára esnek vissza. Nem keresünk pénzt azokon. Nem akarjuk mások szellemi tulajdonát árusítani, a tömegszerverek viszont csak az Intel és a Microsoft szellemi tulajdonát tartalmazzák. Ezek eladásán mi nem keresünk [...] kivezetjük ezt az üzletet, egyáltalán nem érdekel minket" - magyarázta Ellison, aki szerint az Exadata és Exalogic típusú integrált rendszerek értékesítése olyan ütemben nő, hogy hamarosan az egész hardverrészleg bevétele nőni fog. "De ami igazán fontos, hogy folyamatosan nő az eredményhányad a hardverrészlegnél és a nyereség."

A vállalat összességében 12 százalékkal 8,4 milliárd dollárra növelte forgalmát az első negyedévben, ehhez az üzemi eredményhányad 40 százalékos és a nettó eredmény 36 százalékos bővülése társult. A nettó profit 1,84 milliárd dollárt tett ki, a részvényenkénti 48 centes eredmény felülmúlta az elemzői várakozásokat. A hír bejelentését követően az Oracle-papírok árfolyama több mint 3 százalékkal erősödött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról