Szerző: Folyó Gergely

2011. szeptember 20. 14:36

Wi-Fi vevőkkel oldanák meg a légzésfigyelést

Az alvás közbeni légzéskimaradás vagy a bölcsőhalál kockázata mellett a lélegzés folyamatos figyelése más területeken is rendkívül fontos, ugyanakkor a manapság erre használt eszközök sokszor kényelmetlenek és pontatlanok, kezelésük bonyolult. A Utah Egyetem mérnökei új berendezésen dolgoznak, ami vezeték nélküli vevőkkel látná el ezt a feladatot.

Légzésfigyelést szoktak alkalmazni a nyugtatókkal kezelt betegeken műtétek után, de az ilyen eszközöknek nagy jelentőségük van az alvási apnoéban szenvedő emberek kezelésében és a bölcsőhalál (sudden infant death synsdrome, SIDS) bekövetkezésének kockázata esetén is. Az American Academy of Pediatrics (AAP) véleménye szerint az Egyesült Államokban a jövőben is komoly piaca lehet az otthonra beszerelhető légzésfigyelő-berendezéseknek, hiába állítják azt a szakértők, hogy nem bizonyított a megbízhatóságuk.

Az AAP álláspontja szerint a házi berendezések ugyan bizonyos esetekben hasznosak lehetnek a veszély felismerésében, viszont a csecsemőknél előfordulhat, hogy az aggódó szülők túlzottan is a rendszerre támaszkodnak, és nem fordulnak a hatékonyabb orvosi mérési módszerek felé, ahogy a bevált praktikákat sem alkalmazzák. A másik probléma, hogy ezek az eszközök csak úgy tudnak mérni, ha a beteghez elektródákon és speciális öveken keresztül kapcsolódnak, ami nem csak kényelmetlen lehet, de adott esetben hátráltathatja is a gyógyulást.

Vezeték nélküli szabadság

A Utah Egyetem mérnökei Neal Patwari vezetésével új berendezésen dolgoznak, ami kiküszöbölné ezeket a gondokat. az elképzelés szerint vezeték nélküli vevőkkel vennék körbe a beteget, és így  csövek és vezetékek használata nélkül figyelhetnék a lélegzést. Ez esetben nem arról van szó, hogy a hagyományos berendezések által mért adatokat vezeték nélkül továbbítanák a számítógépeknek, az új módszer jóval többet jelent: a pácienshez semmilyen eszközt nem kell csatlakoztatni, a rendszer a rádiójelek változásából következtet például a légzés esetleges leállására.

A BreathTaking névre keresztelt berendezés telepítése során a beteg ágya köré 20 darab vezeték nélküli vevőt helyeznek el, ezek érzékelik a légzést és megbízható becslést adnak a gyorsaságáról 30 másodpercnyi adat alapján. A 20 darab vevő rádiójelei kvázi behálózzák a pácienst, a mérések a mellkas és a has légzés általi mozgása alapján történnek; miután az eszközök mindegyike képes fogni a másik 19 rádiójeleit, ezzel összesen 380 mérés születhet viszonylag rövid idő alatt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Patwari a kísérletek során maga feküdt a vevők közötti ágyra, és metrónomot hallgatva lélegzett pontosan tizenötször percenként, ahogy egy pihenő felnőtt ember átlagosan szokott. A kísérlet eredményei szerint a vezeték nélküli rendszer akár a percenkénti 0,2-0,4 légzésszám mérésére is alkalmas, ami a többi megoldáshoz képest pontosabb működést jelent, a legtöbb módszer ugyanis egész értékre kerekíti a végeredményt. A rendszer a mérések alapján egy számítógépes algoritmus segítségével állapítja meg, hogy a beteg lélegzik-e: Patwari szerint a vevők közötti 380 kapcsolat rádiójeleinek amplitúdóját egyenként a négyzetükre emelik, majd az eredményeket átlagolják; ha az érték nagyobb mint 1,5, légzés történt.

Más területeken is alkalmazható

A kísérletek során megállapították, hogy a hatékony működéshez legalább 13 vevőre van szükség, míg 19 darabnál már gyakorlatilag hiba nélkül teljesít a rendszer. Mint kiderült, nem számít, hogy a vevőket milyen magasságban helyezik el. Patwari a tesztek alatt teljesen átlagos, 2,4 GHz-es frekvencián üzemelő vezeték nélküli vevőket használt, a jövőben viszont szeretne más típusokat is kipróbálni a jobb eredmény érdekében, illetve arra is felkészítené a rendszert, hogy az képes legyen több ember légzését elkülöníteni.

Utóbbinak nem az orvosi területeken lehet haszna, hanem például a túszmentésnél vagy a katasztrófaelhárításnál. A “falon átlátó Wi-Fi-t” is kitaláló Patwari elképzelése szerint az új módszerrel az összeomlott épületek alatt túlélők után is lehet kutatni, a rendőrség pedig az épületek megfigyelésére alkalmazhatná a berendezést - más kérdés, hogy rossz kezekbe kerülve, például a betörők is előnyt kovácsolhatnak belőle. Patwari úgy becsüli, körülbelül öt év múlva kerülhet piacra a vezeték nélküli légzésfigyelő rendszer, akkor viszont különösen népszerű lehet, már azért is, mert jóval olcsóbb mint a hagyományos megoldások.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról