Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 20. 09:41

Terjeszkedik az Amazon androidos alkalmazásboltja

Nemzetközivé teszi jelenlétét az Amazon webáruház saját alkalmazásboltja, az Amazon Appstore, mely prémium androidos alkalmazások árusítására szakosodott.

Nyugat-Európában, Ausztráliában és Indiában is megnyílt az Amazon Appstore, a világ legnagyobb online áruházának saját mobilos alkalmazás-piactere. A cég a tavaszi nyitáskor kizárólag az Egyesült Államokban élők számára volt elérhető, mostantól azonban lényegesen bővül a potenciális piac. A magyarok számára egyelőre továbbra is csak a fizetős Android Market marad, ha fizetős alkalmazásokat szeretne valaki vásárolni androidos okostelefonjához, vagy tabletjéhez, bár egyesek arról számoltak be, hogy hazai regisztrációjukkal is elérhetővé vált számukra a piactér.

Az Amazon Appstore használatához egy különálló piactér alkalmazást kell letöltenie a felhasználónak, amit közvetlenül az Amazontól lehet elérni. A vásárláshoz és az ingyenes alkalmazások letöltéséhez is rendelkeznünk kell úgynevezett "1-klikkes" fizetőeszközzel (jellemzően bankkártya), ezt követően viszont akár webről, akár a mobilos kliensről lehet keresgetni és telepíteni. Az Amazon kliens visszaküldi a szervernek, hogy milyen mobilra van telepítve, így az is látszik , hogy a programok kompatibilisek-e a készülékünkkel.

Az árazási politika az Amazon Appstore esetében eltér az Apple App Store és az Android Market filozófiájától is és a normál kereskedelmi elvet követi. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazások végfelhasználói árát maga az Amazon határozza meg, igaz a fejlesztő javasolhat árat. Az eladások után pedig vagy az Amazon által kalkulált vételárnak a 70, illetve a fejlesztő által javasolt árnak a 20 százalékát utalja át a kereskedő, attól függően, hogy melyik magasabb.

Fejlesztő vagy? Segíts! Hack the Crisis. Gyere hétvégén fejleszteni, csatlakozz a hazai fejlesztői közösséghez!

Az Amazon Appstore-nak van a fentieken kívül is néhány specialitása. Az egyik, hogy minden alkalmazás letöltés előtt kipróbálható a weben egy Flash környezetben megvalósított emulátor révén, így a fizetős programokhoz nem szükséges demóverzió. Az Android Marketet és az Apple App Store-t is ellepték a fizetős programok ingyenesen kipróbálható időkorlátos vagy képességekben limitált verziói, itt erre nincs szükség.

Az alkalmazás-piactér bővítésével könnyen lehet, hogy az Amazon már a hamarosan érkező, androidos tabletjének ágyaz meg, mely az előzetes információk szerint valamikor az ősz folyamán - várhatóan októberben - érkezhet meg a boltokba. Az új tablet a webáruház hatalmas vásárlóközönségére építve szakértők szerint bombasiker lehet, különösen Észak-Amerikában, ahol az iPad mellett gyakorlatilag nem létezik más alternatíva a tabletpiacon.

a címlapról