Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 19. 17:00

Jönnek az őszi okostelefon nagyágyúk

Minden évben két szezon van, amikor a gyártók szórják az új okostelefon-modelljeiket. Az egyik a februártól áprilisig tartó év eleji, a másik pedig a szeptembertől novemberig tartó pár hónap. Idén sincs ez másképp, az iPhone 5 mellett jönnek az androidos és WP7-es csúcskészülékek is.

Az őszi szezon egyik legizgalmasabb új mobilja az új Google telefon lesz, ami minden évben november körül érkezik, majd elsőként a Google alkalmazottak kaparinthatják meg azt kvázi karácsonyi ajándékként. Idén az új Nexus a Prime nevet viseli majd és várhatóan a Nexus S után ez adja majd meg az igazi lökést a Google NFC-s programjának.

Jön a fagyi

A tavaly megjelenő Nexus S ennek a technológiának még csak a tesztkörnyezete volt, jövőre már a körítés is meglesz. Ezen túl a Prime már LTE-képes lesz, azaz ki tudja majd használni a 4G hálózatok sebességét, igaz valószínűleg csak az USA-ban, legalábbis a kezdetekben. A pletykák szerint WiMax verzió is készülhet, illetve a CDMA mellett a GSM sem okoz majd gondot a Prime-nak.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az új Nexust szintén a Samsung gyártja majd, és az NFC mellett olyan finomságok kecsegtetnek, mint a 4,65 hüvelyk átlójú, 1280x720 pixel felbontású kijelző, ami hasonlóan hajlított, mint az előző Nexus esetében volt. Szoftverben is minden bizonnyal ez a telefon lesz újra az etalon, a Prime lehet az első okostelefon Android Ice Cream Sandwich-csel.

Második

Eközben a másik dél-koreai gyártó sem lustálkodott, jövő héten debütál az Optimus sorozat legújabb tagja, a Q2. A mobil egészen új küllemet kapott elődjeihez képest, a kijelzője pedig az előző IPS-alapú LCD-hez képest is fényesebb. Igaz hardveresen fontos előrelépés a felújított 1,2 GHz-es Tegra 2, ami bőven felülmúlja az Optimus 2X-ben lévő rendszert, de szoftveresen itt nincs előrelépés a 2.3-as generációtól egyelőre.

Dizájnban igyekszik megkülönböztetni magát az LG és kerüli a már snassznak számító formavilágot, de úgy, hogy megmaradjon a Q2 egy könnyen kézbesimuló, jól használható eszköznek. Az új modell elődjénél 10 grammal könnyebb, illetve a Samsung hasonló modelljétől 2,5 milliméterrel vékonyabb. A megjelenés dátuma egyelőre csak Dél-Koreára fix, várhatóan később követi ezt az amerikai Sprint kínálatába való bekerülés, ahogy az előző Optimus Q esetében is volt.

Mangós Galaxy S

Az Android világán túl is lehet számítani karácsony előtti újdonsághullámra és nem meglepő módon itt is a Samsung kezdi az információk csepegtetését. Múlt pénteken esett át az amerikai FCC-vizsgálatán és kapta meg a forgalmazáshoz szükséges engedélyeket a Samsung Focus S nevű mobil, ami a Galaxy S II Windows Phone 7-es mása lesz. A hivatalos modellnév i937, de az operációs rendszert és a tokozást leszámítva szinte semmiben nem különbözik majd a mostani zászlóshajótól a Focus S.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 4,3 hüvelykes Super AMOLED Plus, a 8 megapixeles kamera mellett ott lesz az 5 GHz-es Wi-Fi és minden egyéb extra, amit már megismertünk. A WP7 Mango követelményei miatt viszont az Android alatt látható kétmagos rendszer helyett mindössze egy egymagos, 1,4 GHz-es Snapdragon felel majd a teljesítményért, illetve az előlapi kamera is kicsivel alacsonyabb felbontású lesz.

A Windows Phone 7 egységessége miatt azonban nem kell attól tartani, hogy ez lassulást okozna, ha a Microsoft feltételeinek megfelel a hardver, akkor a felhasználói élménynek tökéletesnek kell lennie, hasonlóan a játékkonzolokhoz. A Focus S október közepén debütál majd, s akkortól elvileg meg is vásárolható lesz a legtöbb országban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról