Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 16. 16:30

Befektetői perlik a HP-t

Saját befektetői perlik a HP-t, amiért a vállalat nemrég olyan stratégiai döntéseket hozott mindenféle előjel nélkül, amelyek következményeként a cég részvényárfolyama sokéves mélypontra zuhant.

Hónapokon át az orruknál fogva vezette a cég befektetőit a HP felsővezetése, majd olyan, stratégiai horderejű döntéseket hoztak nyilvánosságra a gyártónál, melyekre a tőzsdén azonnal zuhanni kezdett a cég részvényeinek árfolyama - ezzel vádolja a világ első számú PC gyártóját a befektetőket képviselő Robbins Geller Rudman and Dowd ügyvédi iroda, mely a héten csoportos keresetet indított a HP ellen az egyik amerikai kerületi bíróságon.

A HP augusztus 18-án az egész iparágat megrengetve bejelentette, a személyi számítógépet gyártó üzletágának eladását fontolgatja. A bejelentés szerint továbbá a HP a negyedik negyedév végére kivonja a piacról webOS-szel szerelt készülékeit, így a TouchPad táblagépet és a Pre3 illetve Veer okostelefonokat, az operációs rendszer jövője pedig még eldöntendő kérdés.

Ez teljes hátraarcot jelent a vállalat korábban felvállalt webOS-stratégiájához képest, mind az előző, mind a mostani HP-vezetés nyilatkozataiban kiállt a mobil operációs rendszer jövője mellett. Jellemző módon öt hónapja még Leo Apotheker, a HP elnök-vezérigazgatója is azt nyilatkozta, hogy webOS-t kívánnak szállítani a HP összes számítógépén - a most bejelentett döntés tehát drámai stratégiaváltást jelent.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A bejelentés drámaiságát jól jelzi, hogy a hírre a HP részvényárfolyama egyetlen nap alatt 20 százalékot zuhant, ilyen mértékű részvényár-csökkenésre a társaságnál az emlékezetes tőzsdekrach, az 1987-es fekete hétfő óta nem volt példa. Bár a papírok értékvesztésével a részvényeseket közvetetten anyagi kár is éri, a Robbins Geller Rudmann and Dowd által benyújtott kereset mégsem ennek orvoslására irányul, sokkal inkább egyfajta kísérlet a cégvezető, Leo Apotheker elmozdítására, vagy pozíciójának gyengítésére.

Az efféle csoportos keresetek egyáltalán nem ritkák az olyan multik ellen, melyek meghatározó szereplői a részvénypiacnak. Legutóbb éppen a mára nehéz helyzetbe került, BlackBerry okostelefonjairól híressé vált kanadai Research in Motion ellen indítottak keresetet saját befektetői, amiért szerintük a cég félrevezető tájékoztatást nyújtott a részvényeseknek a társaság állapotáról és kilátásairól az okostelefon-szegmensben.

a címlapról