Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 16. 16:30

Befektetői perlik a HP-t

Saját befektetői perlik a HP-t, amiért a vállalat nemrég olyan stratégiai döntéseket hozott mindenféle előjel nélkül, amelyek következményeként a cég részvényárfolyama sokéves mélypontra zuhant.

Hónapokon át az orruknál fogva vezette a cég befektetőit a HP felsővezetése, majd olyan, stratégiai horderejű döntéseket hoztak nyilvánosságra a gyártónál, melyekre a tőzsdén azonnal zuhanni kezdett a cég részvényeinek árfolyama - ezzel vádolja a világ első számú PC gyártóját a befektetőket képviselő Robbins Geller Rudman and Dowd ügyvédi iroda, mely a héten csoportos keresetet indított a HP ellen az egyik amerikai kerületi bíróságon.

A HP augusztus 18-án az egész iparágat megrengetve bejelentette, a személyi számítógépet gyártó üzletágának eladását fontolgatja. A bejelentés szerint továbbá a HP a negyedik negyedév végére kivonja a piacról webOS-szel szerelt készülékeit, így a TouchPad táblagépet és a Pre3 illetve Veer okostelefonokat, az operációs rendszer jövője pedig még eldöntendő kérdés.

Ez teljes hátraarcot jelent a vállalat korábban felvállalt webOS-stratégiájához képest, mind az előző, mind a mostani HP-vezetés nyilatkozataiban kiállt a mobil operációs rendszer jövője mellett. Jellemző módon öt hónapja még Leo Apotheker, a HP elnök-vezérigazgatója is azt nyilatkozta, hogy webOS-t kívánnak szállítani a HP összes számítógépén - a most bejelentett döntés tehát drámai stratégiaváltást jelent.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A bejelentés drámaiságát jól jelzi, hogy a hírre a HP részvényárfolyama egyetlen nap alatt 20 százalékot zuhant, ilyen mértékű részvényár-csökkenésre a társaságnál az emlékezetes tőzsdekrach, az 1987-es fekete hétfő óta nem volt példa. Bár a papírok értékvesztésével a részvényeseket közvetetten anyagi kár is éri, a Robbins Geller Rudmann and Dowd által benyújtott kereset mégsem ennek orvoslására irányul, sokkal inkább egyfajta kísérlet a cégvezető, Leo Apotheker elmozdítására, vagy pozíciójának gyengítésére.

Az efféle csoportos keresetek egyáltalán nem ritkák az olyan multik ellen, melyek meghatározó szereplői a részvénypiacnak. Legutóbb éppen a mára nehéz helyzetbe került, BlackBerry okostelefonjairól híressé vált kanadai Research in Motion ellen indítottak keresetet saját befektetői, amiért szerintük a cég félrevezető tájékoztatást nyújtott a részvényeseknek a társaság állapotáról és kilátásairól az okostelefon-szegmensben.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról