:

Szerző: Koi Tamás

2011. szeptember 16. 16:30

Befektetői perlik a HP-t

Saját befektetői perlik a HP-t, amiért a vállalat nemrég olyan stratégiai döntéseket hozott mindenféle előjel nélkül, amelyek következményeként a cég részvényárfolyama sokéves mélypontra zuhant.

Hónapokon át az orruknál fogva vezette a cég befektetőit a HP felsővezetése, majd olyan, stratégiai horderejű döntéseket hoztak nyilvánosságra a gyártónál, melyekre a tőzsdén azonnal zuhanni kezdett a cég részvényeinek árfolyama - ezzel vádolja a világ első számú PC gyártóját a befektetőket képviselő Robbins Geller Rudman and Dowd ügyvédi iroda, mely a héten csoportos keresetet indított a HP ellen az egyik amerikai kerületi bíróságon.

A HP augusztus 18-án az egész iparágat megrengetve bejelentette, a személyi számítógépet gyártó üzletágának eladását fontolgatja. A bejelentés szerint továbbá a HP a negyedik negyedév végére kivonja a piacról webOS-szel szerelt készülékeit, így a TouchPad táblagépet és a Pre3 illetve Veer okostelefonokat, az operációs rendszer jövője pedig még eldöntendő kérdés.

Ez teljes hátraarcot jelent a vállalat korábban felvállalt webOS-stratégiájához képest, mind az előző, mind a mostani HP-vezetés nyilatkozataiban kiállt a mobil operációs rendszer jövője mellett. Jellemző módon öt hónapja még Leo Apotheker, a HP elnök-vezérigazgatója is azt nyilatkozta, hogy webOS-t kívánnak szállítani a HP összes számítógépén - a most bejelentett döntés tehát drámai stratégiaváltást jelent.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A bejelentés drámaiságát jól jelzi, hogy a hírre a HP részvényárfolyama egyetlen nap alatt 20 százalékot zuhant, ilyen mértékű részvényár-csökkenésre a társaságnál az emlékezetes tőzsdekrach, az 1987-es fekete hétfő óta nem volt példa. Bár a papírok értékvesztésével a részvényeseket közvetetten anyagi kár is éri, a Robbins Geller Rudmann and Dowd által benyújtott kereset mégsem ennek orvoslására irányul, sokkal inkább egyfajta kísérlet a cégvezető, Leo Apotheker elmozdítására, vagy pozíciójának gyengítésére.

Az efféle csoportos keresetek egyáltalán nem ritkák az olyan multik ellen, melyek meghatározó szereplői a részvénypiacnak. Legutóbb éppen a mára nehéz helyzetbe került, BlackBerry okostelefonjairól híressé vált kanadai Research in Motion ellen indítottak keresetet saját befektetői, amiért szerintük a cég félrevezető tájékoztatást nyújtott a részvényeseknek a társaság állapotáról és kilátásairól az okostelefon-szegmensben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.