:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 16. 11:59

JavaScript-versenytársat fejleszt a Google

Hosszútávon megkerülhetetlennek látja a JavaScript korlátozásait a Google, ezért saját, webes programozási nyelv fejlesztésébe fognak. Az októberben bemutatandó nyelv csak évek múlva válhat mainstreammé.

Saját, a webes alkalmazások számára fejlesztett programozási nyelvet mutat be október közepén a Google. A GOTO 2011 konferencián részleteiben is bemutatandó nyelv hosszútávú célja a JavaScript leváltása lesz, mint a web legelterjedtebb szkript-nyelve.

Korlátozott teljesítmény

A Google a web egyik legnagyobb webes alkalmazásfejlesztőjének számít, a vállalat számára kritikus fontosságú az ilyen alkalmazások sebessége és használhatósága. Mint ismeretes, a Chrome-projekt elindításához is az vezetett, hogy a keresőóriás elégedetlen volt a böngészők sebességének növekedési ütemével, különösen a webes alkalmazások lelkének számító JavaScript végrehajtását illetően.

A Gmail és egyéb Google-szolgáltatások mögött komplex kiszolgáló rendszerek vannak, de a megjelenítésért felelős kód nagy része a kliensgépeket fut - ennek nagy része pedig JavaScriptben íródott. A Google szerint azonban a JavaScript olyan, a nyelv teljesítményét korlátozó problémákkal bír, amelyek középtávon ellehetetlenítik a webes alkalmazások írását. A JavaScript rendkívül fontos szereppel bír a natív alkalmazások elleni "harcban", amelyet az asztali számítógépek után jelenleg a mobilképernyőkön vívnak. A webes alkalmazások platform-agnosztikusak, szemben a natív alkalmazásokkal, amelyeket minden támogatott platformra többé-kevésbé újra kell írni.

Iparági széthúzás

A JavaScript fejlesztéséért és szabványosításáért az Ecma International felel (ezért szokták EcmaScriptnek is nevezni). A Google még 2007-ben vitte a testület elé a JavaScriptet radikálisan megújító ES4 tervezetét, amely mögött felsorakozott a Mozilla, az Adobe és az Opera is. A javaslat azonban a Microsoft és a Yahoo ellenállásán megbukott. A széthúzás eredménye 2008-re teljes patthelyzet lett, majd 2009-re sikerült összehozni néhány inkrementális fejlesztést. A megújulás igényét minden érintett belátta, ezért létre jött a nagyobb ívű Harmony projekt, amely a JavaScript komolyabb újraírását célozta. A munka folyik, a szabvány lezárására azonban még biztosan éveket kell várni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google nem adja fel a JavaScript fejlesztésében vállalt szerepet, az email szerint továbbra is stratégiai fontosságúnak ítélik a programozási nyelvet és következő iterációit - legalábbis amíg a Dart képes lesz teljesen kiváltani. Ennek megfelelően középtávon a Google tovább dolgozik a JavaScripten, ezzel párhuzamosan azonban kifejlesztik annak utódját is, amely idővel képes lehet kiváltani teljesen a webes alkalmazásokban az elődöt.

Akcióterv

A Google kirajzolódó stratégiája szerint az első lépés egy Dart-JavaScript fordító megteremtése, amely Dart kódból képes minden böngésző számára értelmezhető és végrehajtható kódot faragni. Ahogy a nyelv beérik, és alkalmassá válik közvetlen használatra, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Chrome-ot fel lehet készíteni a nyelv natív támogatására, illetve meg kell győzni a rivális böngészők gyártóit is ugyanerről. Ez a hagyományosan Google-közeli Mozilla esetében könnyűnek ígérkezik, a Microsoft és az Apple azonban keményebb dió lehet. Miller stratégiája szerint azonban ez nem áll majd az elterjedés útjába, a fordítónak köszönhetően a versenytársak böngészői is képesek lesznek értelmezni a Dart kódot - bár feltételezhetően alacsonyabb teljesítménnyel, mint natív támogatás esetén.

A végső lépést a Dart webes standarddá "szentelése" jelenti majd. A Google tervei szerint az elkészült, végső formáját elnyerő programozási nyelv fölötti irányítást átengedné valamelyik szabványokat kezelő testületnek, amely nyílt folyamat során standardizálná és formalizálná a Dart-ot. Ezzel a Google lemondana a Dart önkényes továbbfejlesztéséről, így a nyelv valóban webes szabvánnyá válna.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.