:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. szeptember 15. 13:15

Nem csak fizetésre kéne használni az NFC-t

Az NFC-ről egyelőre a legtöbb ember, sőt, maguk a szakmában dolgozók sem tudják, hogy miféle jószág. Leggyakrabban és legegyszerűbben a mobilos fizetéssel lehet azonosítani, de ez messze nem a csúcsa az egyébként egyszerű technológia mögött rejlő lehetőségeknek.

Az Arizonai Állami Egyetem egy élő kutatáson keresztül azt próbálta meg megfejteni, hogy a felhasználói oldalon milyen funkciókat látnának szívesen az emberek. A tesztalanyok ugyan ebben az esetben egyetemista hallgatók, akik nem feltétlenül reprezentatívak a teljes lakosságra, de a kíváncsiságuk és nyitottságuk jó kiindulási alap a jövőkutatáshoz. A kísérlet még jelenleg is tart, s a hallgatók egy része egy hosszabb időszakon keresztül NFC-képes mobiljával éli a campuson életét.

Első körben a mobilos azonosítást az egyetemi épületekbe való belépéshez, illetve a szálláshely ajtajának nyitásához használják, de már a kezdetekkor felmerült az igény arra, hogy a tömegközlekedést, a menza étkeztetést és az egyetemi élethez elengedhetetlen apróbb termékeket is az NFC-s mobillal érhessék el.

Nem csak mikrofizetésre jó

A tesztre és annak eredményeire azért érdemes odafigyelni, mert a széleskörű bevezetésnek ez már nem titkolt módon az első állomása, amit az egyetemi közeg után egyéb más kis közösségek, kisebb üzletek, nagyvállalatok követnek, míg végül, akár 1-3 éven belül, a teljesen átlagos hétköznapok része lehet az NFC. Egyelőre a mobilszolgáltatók akasztottak tengelyt a technológiai innovátorokkal és amíg a nagy üzleti haszonnal kecsegtető NFC-s fizetésből a részesedések nincsenek tisztázva, addig az értékesített mobilokban nem lesz NFC. Márpedig a mobilszolgáltatókon keresztül zajlik a készülékértékesítések túlnyomó része, azaz nem lehet őket kihagyni a képletből.

A fizetési megoldásokkal kapcsolatos dilemmák viszont elvonják a figyelmet a fejlesztési oldalon is az egyéb területekről, ahol hasznossá válhat az NFC. Az Arizonai Állami Egyetem azonban nem fut bele ebbe a hibába. A kísérlet kapcsán partnerséget kötött a HID Globallal, ami a biztonságos azonosítás, jogosultságkezelés és authentikáció iparágban résztvevő cégek általános beszállítója. A hallgatók okostelefonjait képessé tették az együttműködésre a HID egyik alapvető termékével, az iCALSS SE-vel, ami egy “digitális azonosítóokmány” platform. Gyakorlatilag az okostelefonba integráltak egy leolvasható, biztonságos, személyazonosításra is alkalmas, megfelelően titkosított kulccsal ellátott címkét.

Az kísérlet ezen szakaszában az teljesen lényegtelen, hogy melyik vállalat adja a technológiát, az egyetem elsődlegesen arra volt kíváncsi, hogy az okostelefonba integrált NFC mennyire változtatja meg az alapvető szokásokat és természetet, ahogy a mindennapi életünkben interakcióba lépünk dolgokkal vagy helyekkel. A hallgatóknak az már nem jelent újdonságot, hogy azonosítókártyákat használnak, hiszen minden épületbe eddig is az ott “Sun Cardnak” hívott azonosítóval lehetett belépni, ugyanez szolgált feltölthető digitális pénztárcaként a menzához,fénymásolóhoz, nyomtatóhoz is. A különbség egyelőre annyi, hogy mostantól ez a kártya már az okostelefonban van, így van kijelzője és az internetre is kapcsolódik.

Kreativitás-teszt

Az egyetemi kísérlet számos olyan lehetőséget ad, amit éles, kereskedelmi forgalomban nem lehetne kipróbálni a sikertelenség rizikója miatt. Az egyetemi műhely kutatásaiból viszont akár hónapokon belül olyan új összefüggések olvashatóak ki, amik túlmutatnak a jelenlegi fizessünk kártya helyett és lépjünk be az épületbe kártya helyett mobillal. A legvalószínűbb elmozdulási irány, ha a meglévő és már ma is használatban lévő szolgáltatások és technológiák interoperabilitását képes megvalósítani az NFC és az okostelefon hibridje.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A helyfüggő szolgáltatások, a közösségi szolgáltatások, illetve a már említett azonosítási procedúrák, a munkahelyi protokollok mind-mind profitálhatnak abból, ha a teljesértékű internetterminálként funkcionáló okostelefon egyesül a megbízható azonosítást és tranzakciókat, illetve adatlekéréseket lehetővé tévő technológiákkal. A legegyszerűbb eset az egyetemi környezetben talán az lehet, hogy az épületbe belépéskor a mobil jelzi, ha valamelyik barátunk is ott tartózkodik, de ennél sokkal kreatívabb ötletek is előkerülnek majd bizonyára.

24 hónap

A kíséreltezés még épp időben van, várhatóan a mobilcsere következő ciklusában a felhasználók jelentős része NFC-képes mobilt vásárol majd, hisz minden árkategóriában megjelenik ez a képesség, nem csak a drága mobilokban. Az innováció vezetését várhatóan az Apple veszi át a kereskedelmi forgalomban, bár még most sem biztos, hogy lesz NFC az új iPhone készülékekben. Amint a szolgáltatók és a készülékgyártók egyezkedése véget ér, kialakul egy megfelelő kompromisszum, akkor az NFC dominálhatja majd az okostelefonnal kapcsolatos történéseket a piacon akár éveken keresztül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.