Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 15. 09:15

A Microsoft új szervere a VMware legrosszabb rémálma

A Windows Server 8 fejlesztői is belehúztak, a Microsoft kiadta az új operációs rendszer szerverváltozatának fejlesztői előzetesét, valamint a BUILD rendezvényen bemutatta a legfontosabb újdonságait. Olyan képességek is bekerültek az operációs rendszerbe, amelyekért a versenytársak ma még rengeteg pénzt kérnek el.

Egyszerűbb felügyelet

A Windows 8 szerverváltozata is megkapja a frissített felhasználói felületet, de az operációs rendszer újdonságai közül ez talán a legkevésbé érdekes – ha egy szerver működik és ellátja a feladatát, a felhasználói felületét egyáltalán nem is látják az adminok. Sőt, az új Windows Server esetében az alapértelmezett telepítés a Server Core, a grafikus felhasználói interfész pedig igény szerint bekapcsolható vagy eltávolítható – a legtöbb Windows Server 8-at feltehetően GUI nélkül használják majd és távolról felügyelik, például a teljesen megújult Server Managerből, amely megkapta a Windows 8 kliensverziójából a Metro stílusú interfészt.

A Server Manager legfontosabb újdosága azonban nem ez, hanem hogy végre lehetővé vált a műveleteket több szerveren egyszerre, párhuzamosan végrehajtani, ami leegyszerűsíti az adminok munkáját és csökkenti a hibák lehetőségét. További fontos fejlesztés, hogy a grafikus felületen végrehajtott változtatásokat XML állományokba lehet exportálni, amelyeket aztán PowerShell segítségével fel lehet dolgozni. Az okos parancssori interfész is jelentős fejlődésen esett át, a Windows Server 8-ban több mint 2000 új commandlet mutatkozik be, az operációs rendszernek gyakorlatilag nincs is olyan paramétere, amit ne lehetne PowerShellből elérni. Valójában a Server Manager is csak egy grafikus felület a PowerShell felett, a háttérben PS parancsok és szkriptek futnak le, amikor az admin a GUI-t használja.

Mindennek az alapja a Hyper-V

A Microsoft mantrája a Windows Server 8-cal kapcsolatban, hogy a szoftver a cloudokra, a cloud-korszakra optimalizált. A fejlesztések egy része a virtualizáció köré csoportosul, amely a nyilvános és privát cloudoknak egyaránt alapja. A Hyper-V skálázhatóságán sokat javítottak, a hypervisor akár 32 virtuális CPU-t és 512 gigabájt memóriát is dedikálhat egy virtuális gépnek, az új VHDX formátum révén pedig akár 16 terabájtos is lehet egy lemezkép, szemben a jelenlegi 2 terabájtos határral.

Maga a Hyper-V legfeljebb 160 processzort és 2 terabájt memóriát kezel egyébként, vagyis a ma elérhető legnagyobb x86 szerverek is könnyedén virtualizálhatók a segítségével, az egy időben futtatható VM-ek számát csak a rendelkezésre álló hardvererőforrások korlátozzák. A legnagyobb x86 szerverek sokszor NUMA (non uniform memory access) felépítésűek, a Hyper-V azonban ezt már lekezeli és automatikusan gondoskodik arról, hogy az erőforrásik kiosztása, a szálak és a memória allokációja optimális legyen akkor is, ha virtuális gépek futnak.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A virtualizációs köztesréteg olyan fejlesztéseket is kapott, amelyek a megbízhatóságok javítják. A Windows Hardware Error Architecture támogatása révén a Hyper-V egy memóriahiba észlelése esetén felfüggeszti a VM-ek működését, megállapítja, melyik VM hibázott, azt újraindítja, a többi futását pedig folytatja, így egy memóriahiba nem rántja magával az összes virtuális gépet.

Szintén magas rendelkezésre állást támogató fejlesztés a korábban már demózott aszinkron VM replikáció, amely lehetővé teszi komplett virtuális gépek leállítás nélküli, szerver-, hálózat- és storage-független, közel valós idejű másolását távoli gépekre. Persze az aszinkron VM repikáció nem nyújt olyan szintű védelmet mint a szinkron, de sokkal olcsóbban megvalósítható, így akár már kis- és középvállalatok számára is elérhető lesz az „off-site disaster recovery”, vagyis egy távoli telephelyen levő folyamatos biztonsági mentés anélkül, hogy drága bérelt vonalat kellene vásárolniuk. A bemutatón a legnagyobb tapsot azonban a „live migration”, vagyis élő migráció kapta: az új Hyper-V képes egy virtuális gépet leállítás nélkül átvinni egyik szerverről a másikra még akkor is, ha azok nem osztoznak közös tárolón!

Hálózatvirtualizáció, deduplikáció

A Hyper-V többé nem csak szervervirtualizációról, hanem hálózatvirtualizációról is szól – a Windows Server 8-ban debütáló virtualizációs köztesrétegben megjelenik egy bővíthető virtuális switch, amely a VM-ek közti kommunikációt biztosítja és ugyanúgy konfigurálható mint egy fizikai hálózati kapcsoló, képes szűrésre, a forgalom monitorozására és elemzésére, és persze beilleszthető a meglevő vállalati hálózatba is. Támogatott a NIC teaming is, akár 32 kapcsolat összenyalábolása a nagyobb sávszélesség elérése érdekében.

A virtualizációs köztesréteg képes teljes subneteket is virtualizálni, ami megkönnyítheti a virtuális gépek költöztetését például saját adatközpontból a felhőbe, mivel ilyenkor nem szükséges a hálózati beállításokat módosítani. Minden virtuális NIC-hez két IP-cím tartozik, az egyik a fizikai, a másik a virtualizált környezet kontextusában értelmezendő. Így még az is előfordulhat, hogy egy fizikai szerveren két olyan VM fut, amelyek virtuális IP-címe azonos.

A hardvererőforrások jobb kihasználása érdekében a Windows Server 8 natív deduplikációs képességekkel is rendelkezik a memória és a lemezek szintjén is. A memóriában az azonos lapokból csak egy példány tárol az operációs rendszer (több hasonló VM egyidejű futtatása esetén könnyen lehetnek ilyenek), és ugyanezt a diszkek szintjén is képes végrehajtani az azonos blokkokal, csökkentve a tárolókapacitás iránti igényt. A deduplikáció nem csak azonos virtuális gépek futtatása esetén működhet nagy hatékonysággal, hanem például fájl- vagy levelezőszerverek esetén is. Adattárolás terén érdekes fejlesztés még a Storage Pool, ami lehetővé teszi fizikai diszkeken átívelő virtuális diszkek létrehozását, amelyeket aztán több kötetre választhat szét a felhasználó.

Benne van az árban

A Windows 8-hoz hasonlóan a Windows Server 8 is nagy előrelépést jelent, bár itt a fejlődés inkább inkrementális, ami azonban nem csökkenti a jelentőségét. A bejelentések leginkább a VMware háza táján okozhatnak aggodalmat, a Microsoft ugyanis olyan képességeket jelentett be a Windows Server 8 kapcsán, amelyek a VMware termékeiben egy ideje már megtalálhatók, de nem ilyen kifinomultan, illetve nem „alapáron”. Bár a Windows Server 8 változatokról és árakról nem beszél a Microsoft, feltételezhetjük, hogy az újdonságok minden verzióban benne lesznek és továbbra sem kell értük külön fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról