:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 15. 14:51

További szabadalmakat vásárolt a Google

Mintegy 1000 újabb szabadalmat vásárolt a Google az IBM-től, amelyeket az Android-ökoszisztéma további erősítésére kívánnak felhasználni. A fegyverkezés vége nem látszik.

Kiszivárgó információk szerint mintegy 1023 szabadalmat vásárolt a Google az IBM-től, a mobiliparban dúló szabadalmi fegyverkezési verseny újabb állomásaként. Korábban a keresőóriás már vásárolt az IBM-től, júliusban hasonló tételben 1030 szabadalmat szereztek meg.

A fegyverkezés logikus lépés, az ipari szellemi tulajdon körül kialakuló háborúban egyre rosszabbul áll a Google és partnerei szekere, köszönhetően az Androiddal kapcsolatos szabadalmak szinte teljes hiányának. A Google, amely jóformán a szabadalmi rendszerek kívüli játékosként létezett az elmúlt évtizedben, arra kényszerült, hogy azokat a piac egyéb szereplőitől szerezze be.

Motorola - mitől véd?

A folyamatos szabadalomvásárlás ugyanakkor megkérdőjelezi a Motorola felvásárlása mögötti logikát. A mobilgyártó megszerzésekor a Google vezetése leszögezte, hogy elsődleges szempontként az androidos ökoszisztéma megvédését kezelték, és ennek érdekében vásárolták meg a Motorolát. A mobilgyártó mintegy 17 500 bejegyzett és 7 500 benyújtott szabadalommal rendelkezik, úgy tűnik azonban, hogy ezek semmilyen elrettentést nem váltottak ki a piacon: a független Motorolát a Microsoft és az Apple is beperelte, és mindkét fronton súlyos vereség néz ki.

Egyre valószínűbbnek látszik azonban a forgatókönyv, hogy a Motorola megvásárlásával inkább a Motorolától magától védte meg az Androidot a Google. A felvásárlását megelőző hetekben a telefongyártó ugyanis egyre nyíltabban beszélt arról, hogy kiegyezésre kényszerül a Microsofttal és szabadalmi pert indít a többi, még a Motorolánál is védtelenebb androidos gyártók ellen. Ez utóbbival felverhette volna az versengő termékek árát a piacon, így a saját készülékei nem elhanyagolható előnyből indultak volna a kiegyenlített piacon.

Sarokba szorítva

A feltételezések szerint így a Motorola felvásárlásával pontosan azt akadályozta meg a Google, hogy a HTC után a második partner is kiegyezzen a Microsofttal (ami akár a Windows Phone-os telefonok gyártását is magában foglalhatta volna), illetve hogy külön pert indítson a HTC, a Samsung és egyéb gyártók ellen.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Motorola-Google ügylet nyilvánosságra kerülő részletei egyelőre igazolni látszanak a HWSW korábbi feltevését, miszerint a felvásárlásra nem alapos elemzés és megfontolt üzletpolitika vitte a Google-t, sokkal inkább a kétségbeesés és a Motorola vezetésének sikeres zsaroló taktikája. Az amerikai tőzsdefelügyelethez eljuttatott kronológia szerint a Sanjay Jha vezette Motorola okosan manipulálta a Google-t, aminek köszönhetően az eredetileg felkínált 20 dolláros részvényenkénti árat sikerült 40 dollárra feltornázni.

A 12,5 milliárd dolláros üzlettel a Google nagyon csúnyán melléfoghat: amennyiben a partnerek úgy érzik, hogy ezentúl másodhegedűsei lesznek az Android-ökoszisztémának, elkezdhetnek nagyobb hangsúlyt fektetni az alternatív operációs rendszerekre (Windows Phone, Bada, illetve egy esetleg megvásárolandó webOS). A problémát tetézi, hogy a Motorola telefonjait az Apple-per nyomán akár ki is tilthatják az Egyesült Államokból - ami igencsak paradox helyzetet eredményezne a Google számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.