Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 12. 16:29

Állítható TDP-vel jönnek az Ivy Bridge processzorok

Kiiktatná a noteszgépek hűtőrendszere által kikényszerített kompromisszumokat az Intel. Az állítható TDP és az extra külső hűtés kombinációjával a dokkolt notebookok teljesítménye elérheti az asztali számítógépekét, miközben könnyűek és hordozhatóak maradnak.

Egyes, Ivy Bridge-alapú processzorok több lépésben állítható maximális fogyasztással rendelkeznek majd - jelentette be az Intel. A legnagyobb processzorgyártó olyan rendszereket vizionál, amelyek helyzettől függően más és más hűtési tulajdonságokkal rendelkeznek. A hírek szerint a legdrágább, ULV és Extreme Edition processzorok körében vezetné be a gyártó a technológiát - ezek a processzorok feszegetik ugyanis rendszeresen a beépíthető hűtőrendszerek korlátait.

Kis feszültség

A noteszgépek mindennapi felhasználásban kompromisszumos megoldást jelentenek: a hordozhatóság, a kompakt felépítés és a hosszú akkus üzemidő érdekében ugyanis a felhasználónak le kell mondania a teljesítmény egy részéről. Fix helyzetben használva azonban ezek a kompromisszumok feleslegessé válnak - ezzel szembesülhet minden felhasználó, aki gyakran asztali számítógép helyett használja noteszgépét.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A megoldást az Intel szerint az extra hűtést garantáló dokkolóállomások jelenthetik. Az ilyen dokkolókat használva a processzor maximális hőleadási kerete nagyobb lehet, így az elérhető teljesítmény is jóval magasabb szintet érhet el, mint a többlet hűtés nélkül. A jelenleg használt laptopok hűtését a gyártó az Intel által megadott maximális hőleadásnak megfelelően tervezi - a hűtőrendszernek még a csúcsra járatott processzort is képesnek kell lennie lehűteni. A fogyasztás - és a teljesítmény - növelése azonban lehetséges lenne, ha adott körülmények között a notebook hűtőrendszere külső segítséggel képes lenne megbirkózni a többlet hőleadással.

Több hideg

A következő generációs Intel mobil processzorok a gyártó bejelentése szerint több TDP-vel rendelkeznek majd. Az egyik a hagyományos használat alatt jelenti a processzor maximális hőleadását, a másik, magasabb érték pedig extra hűtés jelenlétében lépne életbe, a legalacsonyabb TDP pedig csendes környezetben, vagy nagyon hosszú akkus üzemidőt igénylő esetekben aktiválódhat. Az alapérték megfelel a Sandy Bridge-generációban megismert értékeknek, így az ULV (alacsony fogyasztású) processzorok esetében ez 17 watt, az Extreme Edition esetében pedig 55 watt. Ezek mellett azonban a processzor jobban is képes limitálni hőleadását, 13 illetve 45 wattra, megfelelő hűtés jelenléte esetén pedig képes 33 illetve 65 wattot is képes leadni.

Az állítható TDP a Turbo Boost mögötti filozófia kiterjesztése lenne, ott a processzor az órajelét a kihasználtság függvényében változtatja a rendszer - arra azonban vigyáz, hogy a TDP-t semmilyen körülmények között ne lépje túl. Az extra hűtés jelenlétében azonban az Ivy Bridge processzorok képesek lesznek arra, hogy teljesítményüket jelentősen megemeljék, a kiadott TDP-nek megfelelően a teljesítménynövekedés akár 50 százaléknál is magasabb lehet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról