Szerző: Gálffy Csaba

2011. szeptember 12. 16:29

Állítható TDP-vel jönnek az Ivy Bridge processzorok

Kiiktatná a noteszgépek hűtőrendszere által kikényszerített kompromisszumokat az Intel. Az állítható TDP és az extra külső hűtés kombinációjával a dokkolt notebookok teljesítménye elérheti az asztali számítógépekét, miközben könnyűek és hordozhatóak maradnak.

HIRDETÉS

Egyes, Ivy Bridge-alapú processzorok több lépésben állítható maximális fogyasztással rendelkeznek majd - jelentette be az Intel. A legnagyobb processzorgyártó olyan rendszereket vizionál, amelyek helyzettől függően más és más hűtési tulajdonságokkal rendelkeznek. A hírek szerint a legdrágább, ULV és Extreme Edition processzorok körében vezetné be a gyártó a technológiát - ezek a processzorok feszegetik ugyanis rendszeresen a beépíthető hűtőrendszerek korlátait.

Kis feszültség

A noteszgépek mindennapi felhasználásban kompromisszumos megoldást jelentenek: a hordozhatóság, a kompakt felépítés és a hosszú akkus üzemidő érdekében ugyanis a felhasználónak le kell mondania a teljesítmény egy részéről. Fix helyzetben használva azonban ezek a kompromisszumok feleslegessé válnak - ezzel szembesülhet minden felhasználó, aki gyakran asztali számítógép helyett használja noteszgépét.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A megoldást az Intel szerint az extra hűtést garantáló dokkolóállomások jelenthetik. Az ilyen dokkolókat használva a processzor maximális hőleadási kerete nagyobb lehet, így az elérhető teljesítmény is jóval magasabb szintet érhet el, mint a többlet hűtés nélkül. A jelenleg használt laptopok hűtését a gyártó az Intel által megadott maximális hőleadásnak megfelelően tervezi - a hűtőrendszernek még a csúcsra járatott processzort is képesnek kell lennie lehűteni. A fogyasztás - és a teljesítmény - növelése azonban lehetséges lenne, ha adott körülmények között a notebook hűtőrendszere külső segítséggel képes lenne megbirkózni a többlet hőleadással.

Több hideg

A következő generációs Intel mobil processzorok a gyártó bejelentése szerint több TDP-vel rendelkeznek majd. Az egyik a hagyományos használat alatt jelenti a processzor maximális hőleadását, a másik, magasabb érték pedig extra hűtés jelenlétében lépne életbe, a legalacsonyabb TDP pedig csendes környezetben, vagy nagyon hosszú akkus üzemidőt igénylő esetekben aktiválódhat. Az alapérték megfelel a Sandy Bridge-generációban megismert értékeknek, így az ULV (alacsony fogyasztású) processzorok esetében ez 17 watt, az Extreme Edition esetében pedig 55 watt. Ezek mellett azonban a processzor jobban is képes limitálni hőleadását, 13 illetve 45 wattra, megfelelő hűtés jelenléte esetén pedig képes 33 illetve 65 wattot is képes leadni.

Az állítható TDP a Turbo Boost mögötti filozófia kiterjesztése lenne, ott a processzor az órajelét a kihasználtság függvényében változtatja a rendszer - arra azonban vigyáz, hogy a TDP-t semmilyen körülmények között ne lépje túl. Az extra hűtés jelenlétében azonban az Ivy Bridge processzorok képesek lesznek arra, hogy teljesítményüket jelentősen megemeljék, a kiadott TDP-nek megfelelően a teljesítménynövekedés akár 50 százaléknál is magasabb lehet.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 12:13

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.