:

Szerző: Folyó Gergely

2011. szeptember 9. 09:45

Vezeték nélküli internet akár a világvégén is

A műholdas kommunikációs szolgáltatásairól ismert Iridium legújabb, AxcessPoint nevű termékével a világ legelhagyatottabb pontjairól is vezeték nélküli internethez juthatunk, megnézhetjük a leveleinket és a böngészhetünk. Természetesen nem olcsón, de az AxcessPointot nem is tömegcikknek szánják.

Az Iridium Communications elmúlt bő egy évtizede eddig is tartogatott izgalmakat, a cég közvetlen elődje 1999-ben kénytelen volt csődeljárást kezdeményezni, 2009-ben pedig az Iridium egyik műholdja ütközött össze egy működésképtelen Kosmos 2251-es szerkezettel. Ennek ellenére a cég a szolgáltatásaival igyekszik a kihívásokat keresni, hat évvel ezelőtt részt vett az Intel projektjében, melynek keretében Wi-Fi hotspotot állítottak fel az Északi-Sarkon, most pedig ugyanilyen lehetőséget szeretne biztosítani azoknak, akik a világ kommunikációs szempontból teljesen elzárt területein tartózkodnak.

Internetet a tundrára is!

A napokban bemutatott AxcessPoint segítségével a világ bármely pontján vezeték nélküli hálózatot építhetünk ki, műholdas kapcsolaton keresztül böngészhetjük az internetet és e-mailezhetünk is. Az AxcessPoint kiegészítőt egy Iridium által gyártott műholdas telefonhoz kell csatlakoztatni, így az Wi-Fi hotspotként is működhet, amihez okostelefonnal kapcsolódhatunk, illetve a rendszer egy ingyenes szoftver segítségével windowsos laptopokon is életre kelthető. A bárhonnan elérhető internetnek viszont megvan a böjtje is, ez pedig a másodpercenkénti 2,4 kilobites adatátviteli sebesség.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár első hallásra nevetségesen lassúnak tűnhet a megoldás, Matt Desch, az Iridium vezérigazgatója szerint egyfelől levelezésre és alapvető böngészésre bőven elegendő, másrészt ez nem szélessávú, hanem műholdas szolgáltatás azok számára, akik olyan helyre utaznak, ahol egyáltalán nincs térerő. Az AxcessPointot nem YouTube-videók nézegetésére találták ki, a rendszer a hétköznapi felhasználók igényeinek kielégítésére is teljesen alkalmatlan, de árban sem versenyezhet az átlagos internetszolgáltatókkal.

A számítógépek mellett az AxcessPoint okostelefonokkal, illetve tabletekkel használható, és míg a BlackBerryk és az androidos készülékek nem igényelnek külön felkészítést a feladatra, addig az iOS-platform szerelmesei kénytelenek külön alkalmazást telepíteni hozzá. Az App Store-ban megtalálható szoftver hozzáfér az iPhone levelező klienséhez és böngészőjéhez, az adatforgalmat pedig úgy tömöríti, hogy az alacsony sebesség mellett se okozzon különösebb bosszúságot az internetezés. Az AxcessPoint egyáltalán nem enged hozzáférni a különféle internetes szolgáltatásokhoz, elfelejthetjük a Google Mapset, a Google Navigationt és a folyamatosan frissülő időjárás-alkalmazásokat is.

Nem lesz olcsó mulatság

Műholdas internetszolgáltatás az Iridiuménál jóval olcsóbban is elérhető már, a HWSW is kipróbált több olyan megoldást, amelyek több megabites sávszélességet biztosítottak másodpercenként. Ezek használatához azonban fixen telepített műholdvevő antennára van szükség, míg az AxcessPointhoz elég egy Iridium műholdas telefon, ami ha zsebben nem is, de táskában elfér, így könnyen hordozható és tényleg bárhol, bármikor használható.

Maga az AxcessPoint kiegészítő viszonylag olcsó, az Iridiumnál már 200 dollárért megvásárolható, viszont a műholdas telefonért nagyobb összeget, 400-1200 dollárt kell a kasszánál hagyni. A műholdas kapcsolatnak is megvan az ára: a szolgáltatásért percenként 1-1,2 dollárt kér a szolgáltató.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.