:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 9. 11:47

Szép jövő előtt áll az NVIDIA

Jövőre akár az 5 milliárd dollárt is elérheti az NVIDIA forgalma, a növekedés a GPU-k iránti igény fellendülése mellett a Tegra mobil chipek elsöprő sikerének tudható be.

Akár 5 milliárdos forgalom 2013-ban

Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató a héten egy elemzői konferencián beszélt az NVIDIA közeljövőre vonatkozó terveiről, ahol a középpontban elsősorban az okostelefonokba és tabletekbe szánt Tegra chipek álltak. Már több mint 50 különféle okostelefon van a piacon Tegra 2 chippel, a vezető androidos mobilgyártók szinte mindegyike alkalmazza telefonjaiban a Tegrát, köztük a Samsung, a Motorola, az LG, emellett olyan cégek jelentkeztek tegrás tabletekkel mint a Sony, a Lenovo, az Acer és az Asus - igaz, utóbbiak egyelőre nem arattak érzékelhető sikert az iPaddel szemben.

Ennek köszönhetően a Tegra chipekből származó bevétel meredek nőtt az NVIDIA-nál, a legutóbbi negyedévben a forgalom 167 millió dollárt tett ki. A vállalat előrejelzése szerint a január végéig tartó 2012-es pénzügyi évben 600 millió dolláros bevételt realizál a Tegráért is felelős divízió, amely az NVIDIA elemzők által várt 4,12 milliárdos összbevételének közel 15 százaléka. A vállalat a napokban frissítette a 2013-as pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését, amely szerint bevétele 4,7-5 milliárd dollár között alakul majd, ami messze felülmúlja az elemzők 4,5 milliárd dolláros várakozását. A hírre az NVIDIA-részvények árfolyama 6 százalékot erősödött.

Az NVIDIA 2011-ig elkönyvelt és 2013-ig várható bevétele (millió USD)

Év vége előtt itt a Tegra 3

A cég a barcelonai Mobile Wolrd Congressen ismertette a Tegra chipek terméktervét, amely alapján 2011 nyarán meg kellett volna érkezzen a négymagos, Kal-El kódnevű Tegra 3 lapka. Huang az elemzői konferencián elmondta, a Tegra 3 alapú termékek a vártnál kicsit később, de még az idei ünnepi szezonban elérhetők lesznek. "Igyekszünk amennyire tudunk" - mondta Huang. "[A késés] részben a formatervezés miatt van, hogy olyan szépek legyenek amennyire csak lehet, másrészt a teljesítmény finomhangolásának. De óriási lesz."

A Tegra-üzletnek hatalmas lökést adhat a Windows 8 megjelenése, amely már nem csak x86, hanem ARM utasításkészlet-architektúrán is működni fog - a szoftverről a Microsoft a jövő heti BUILD konferencián árul el részleteket. "A Windows 8 ARM-on nagyon élvezetes lesz" - vélekedett az NVIDIA vezére. "A Windows 8 utáni személyi számítógépek teljesen meg fogják változtatni azt, amit a Windowsról ma gondolunk." Jen-Hsun Huang várakozásai szerint 2012 végére lesznek a piacon az első, Tegrát és Windows 8-at tartalmazó tabletek és PC-k.

Jen-Hsun Huang

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A CNET-nek adott interjban Huang úgy vélekedett, ahogy az androidos telefonok rövid idő alatt elfoglalták a piacot, a tabletek is így tesznek - persze ehhez szükség van az Android fejlődésére is, hogy táblagépeken is megfelelő alternatívájává váljon az iOS-nek. Az NVIDIA vezére szerint a csúcskategóriás androidos okostelefonok 70 százalékában Tegra chip van jelenleg, az androidos tabletek esetében pedig 70 százalék körüli az NVIDIA részesedése. Huang abban bízik, négy éven belül a tabletpiacon is 50 százalék körüli részesedést szerez az Android és vele együtt az NVIDIA Tegra - az okostelefonok esetében is ennyi idő telt el az Android megszületésétől a világuralomig.

2015-re a mobil alkalmazásprocesszorok piaca 20 milliárd dollárra is nőhet, vélekedik Huang, ezzel szemben a GPU-eladások értéke alig éri el a 7 milliárd dollárt - érthető, ha az NVIDIA számára is a Tegra-vonal bír nagyobb stratégiai fontossággal. A vállalatvezető szerint hosszú távon két nagy szereplő, a Qualcomm és az NVIDIA között dőlnek el a fontos kérdések, ez a két cég versenyez majd eséllyel a mobilgyártók kegyeiért.

"Sok hűhó semmiért"

A vállalatvezetőt arról is kérdezték, hogyan vélekedik az okostelefon- és tabletgyártók között kirobbant jogi háborúhoz, amely közvetetten az NVIDIA-t is érinti, a Samsung betiltott Galaxy Tab 10.1 tabletje például Tegra 2 processzorra épül. Huang szerint azonban a szabadalmi pereskedés "az élet velejárója" és "sok hűhó semmiért".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.