Szerző: Folyó Gergely

2011. szeptember 8. 09:14

Lépteinkkel tölthetjük fel a telefonunkat

Amerikai tudósok olyan cipőbe szerelhető eszközön dolgoznak, amellyel elektromos árammá lehet alakítani a járás közben keletkező energiát. A tervek szerint a kütyüvel nemcsak tölteni lehet majd a mobiltelefonunkat, de a rádiókommunikációs feladatok oroszlánrészétől is megkímélhetjük őket, így az akkumulátor lassabban fog merülni.

Az emberi test már sétálás közben is meglehetősen ”pazarló”, összesen mintegy 300, lábanként pedig 20 watt energia keletkezik, ami hő formájában végleg elveszik. Az már régóta világos a tudósok számára, hogy amennyiben ezt az energiamennyiséget elektromos árammá alakítanák, az számtalan módon megkönnyíthetné a hétköznapjainkat, azonban eddig nem sikerült olyan technológiával előrukkolni, amivel hatékonyan fel lehetne dolgozni a járás közben megtermelt energiatöbbletet.

Jól ismert módszer, csak megfordítva

Tom Krupenkin és Ashley Taylor, a Wisconsin Egyetem mérnökei augusztus végén a Nature Communications oldalán mutatták be legújabb, cipőbe szerelhető eszközüket. Teljes mértékben ugyan ez sem képes az átalakításra, de a tervezők szerint a 75 százalékos hatékonyság borítékolható, ami a legjobb eredmény az eddigi próbálkozások közül. Az eszköz a korábban kijelzőknél is alkalmazott “electrowetting” jelenségen alapszik, melynek lényege, hogy bizonyos anyagok elektromos feszültség mellett folyadéktaszító hatással bírnak, így például a felületen lévő víz- vagy olajcseppek megváltoztatják az alakjukat, illetve elmozdulnak az eredeti helyükről.

A lépések közben keletkezett energia feldolgozásához a kutatók ezt a jelenséget használták ki, csak éppen fordított helyzetből, ugyanezen az elven a folyadék mozgását alakították át elektromos árammá. Többféle folyadékkal kísérleteztek, végül a “higanymentes” hőmérőkben is használt, elsősorban galliumból, indiumból és ónból álló Galinstan mellett döntöttek, amely bár hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint a higany, mégsem mérgező. Az eszközt végül egy speciálisan átalakított cipő talpába helyezik, amely járás közben 1-10 watt teljesítményt tud leadni - ez a kutatók szerint más energiatermelőkhöz, például a piezoelektromos eszközökhöz képest százszoros különbséget jelent.

Nem hétköznapi futócipő

Krupenkin és Taylor InStep NanoPower néven külön vállalatot alapított az energiatermelő cipők forgalmazására, amelynek honlapján hosszasan fejtegetik, hogy a speciális lábbelik nem zavarják a járást, nem kényelmetlenek, illetve a folyadékot tároló cellák is jól zártak, maga a kütyü pedig hermetikusan védve van, így semmilyen szempontból sem kell a viselőjének beázásra számítania. Az eszköz saját, környezetkímélő módon elzárt akkumulátorrral rendelkezik, ez automatikusan töltődik járás közben, így akkor is energiaforrásként szolgál, ha éppen pihenünk.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az eszközt két főbb területen vethetik be majd be. Az egyik a mobiltelefonok, laptopok, tabletek akkumulátorának feltöltését érinti, és bár a töltőkábel zavaró lehet, a készítők szerint a jövőben több változatban is beszerezhetjük a kiegészítőt, így nem kizárt, hogy felkészítik a vezeték nélküli, indukciós töltésre is. A másik alternatíva, hogy miután a szerkezet akár nagy hatótávolságú rádióként is képes funkcionálni majd, gyakorlatilag hidat képezhetne a távoli adótornyok és a mobiltelefon között, így megkímélné utóbbi akkumulátorát, ami akár tízszer tovább húzhatja egyetlen feltöltéssel.

A tudósok jelenleg egyetlen prototípussal rendelkeznek, ezért valószínűleg még éveket kell várni, mire a cipők kereskedelmi forgalomba kerülhetnek. A lábbelinek többféle változata is lesz, teljesítménytől és egyéb kiegészítő funkcióktól függően alakul majd az árazás is - az első ígéretek szerint egy átlagos modellért nem fognak sokkal többet kérni egy normális cipő áránál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról