Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 29. 12:47

Visszafogottan költ az LG Display

Hatalmas kínálati fölösleg van a piacon, ezért nem épít új kijelzőgyárat az LG Display - jelentette be a vállalat.

Nem épül meg a jövőre tervezett kijelzőgyár - jelentette be az LG Display. A világ második legnagyobb kijelzőgyártójának számító vállalat szerint a piacon hatalmas kínálati többlet van, a kereslet jelentősebb növekedésére pedig a tévés és számítógépes üzletágban nem számítanak. A bejelentés értelmében a gyártó tőkebefektetései jövőre hároméves mélypontra zuhannak és mindössze 2,8 milliárd dollárt tesznek majd ki, szemben az év elején bejelentett 5,1 milliárd dolláros tervezett tőkekiadással. Ez az érték 2009-ben, a válság legmélyebb pontján volt ennyire alacsony, azóta (és azelőtt) a gyártó folyamatosan fektetett a modern gyártókapacitások létrehozásába.

Az LCD-k gyártása a processzorokéhoz hasonlóan rendkívül befektetésigényes, a nagy volumenben készíthető termékek azonban (a processzoroktól eltérően) a brutális túlkínálatnak köszönhetően nagyon alacsony eredményhányadot hordoznak. A válság hatására a fogyasztói elektronika és a számítógépek piaca már korábban befagyott, a várakozásokkal ellentétben pedig a növekedés beindulása még várat magára.

A kijelzőpiac legfontosabb felvevőinek számító Észak-Amerika és Európa sem tanúskodik megújuló keresleti hullámról, még a hagyományosan erős karácsonyi szezon sem növelte meg komolyabban a kijelzőkre érkező megrendeléseket. Az LG Display pénzügyekért felelős vezetője, James Jeong szerint a piacon 2012 elejéig nem is várható változás, a gyártás ütemét ezért most egy időre csökkentik és leépítik a felhalmozódott raktárkészleteket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A gyártó bejelentésében nem esik szó a kisebb, tabletekbe és okostelefonokba szánt kijelzők gyártásáról, az iPhone 4 paneljét is előállító vállalat valószínűleg nem szűkölködik megrendelésekben ebben a szegmensben. Ugyanis a nagyobb méretű, számítógépekben és tévékben használt panelek piaca mellett az okostelefonok és tabletek piaca robbanásszerűen nő. Ugyan a kisebb panelek ára csupán töredéke a nagyméretű társaikénak, a szűkebb kínálat és az egyedi igények miatt a piac sokkal profitábilisabb lehet. Az LG Display-t azonban egyelőre ez sem menti meg, a vállalat az elemzők szerint ebben a negyedévben is veszteséges lesz, ahogy előtte az előző három időszakban is. A folyó negyedévben várható veszteség mintegy 141 millió dollár lesz, szemben az előző negyedév 45 millió dolláros deficitjével.

A kijelzőgyártók azonban a gyártás optimalizálásán és a kiadások visszavágásán kívül illegális eszközökkel is törekedtek a profitábilitásra. Az LG Display, a Chi Mei Optoelectronics, az AU Optronics és még számos más gyártó is az Európai Unió célkeresztjébe került korábban, tavaly decemberben pedig komoly bírságot is kaptak árrögzítésért és kartellezésért a 2001-2006 közötti periódusra. A Nokia és az AT&T 2009-ben perelte be a kijelzőgyártókat kartellezésért, a finnek szerint a gyártók összebeszéltek, és a piaci árnál magasabb áron kínálták termékeiket 1996 és 2006 között.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról