Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 26. 12:39

Megindul a Bada 2.0 hadjárat

A Samsung bejelentette, hogy mostantól mindenki számára elérhető a Bada 2.0 szoftverfejlesztői készlete - kiderül, hogy érett-e eléggé a platform arra, hogy szélesebb támogatottságot kapjon.

A Bada első generációja akár felfogható egy komoly pilot projektnek is: Igaz, hogy néhány országban, mint Franciaország vagy Lengyelország, komoly eredményeket ért el, de a szűk modellkínálat, illetve a Samsung Android fókusza miatt nem sok esélye volt eddig a dél-koreai gyártó saját okostelefon-platformjának. A Bada 2.0 viszont már a következő fázis, az az időszak jön, amikor a Samsungtól mindenki azt várja, hogy egy szélesebb körben elterjeszti a platformot, több készülékkel jelentkezik és erősebb promóciót is tesz az immár igen fejlettnek mondható operációs rendszer mögé.

HTML5 és Flash

A Bada 2.0 támogatja a HTML5 szabványt, illetve fejlett Flash képességekkel is rendelkezik, amivel a webes alkalmazások és a natív programok, kezelőfelületi elemek is szebb, jobb, használhatóbb élményt nyújtanak - mondja a cég. A Samsung feladata tehát mindössze annyi, hogy a fejlesztői közösséget meggyőzze, hogy érdemes ide is erőforrásokat csoportosítani. A dél-koreai vállalat mobilrészlegének vezetői szerint a platform sikerét és növekedését leginkább a már meglévő hét különböző Wave modellnek köszönheti, ami Európában, Kínában és Dél-Kelet Ázsiában is viszonylag népszerűvé vált.

Valószínűleg sokat segített az új felhasználók elcsábításában, hogy a badás mobilokon is a Samsung saját kezelőfelülete, a TouchWiz köszön vissza, azaz elsőre alig észrevehető a különbség egy Android és egy Bada rendszer között. A laikus felhasználóknak pedig szinte teljesen mindegy, hogy az alkalmazásokat az Android Marketből vagy a Bada Store-ból töltik le. Utóbbinak a hátránya egyelőre annyi, hogy a Samsung által tolt alkalmazásokon túl alig van elérhető kínálat.

Alig kevesebb, mint bármelyik versenytárs

A Bada 2.0-val viszont fordíthat a Samsung és megindíthatja a platform igazi hadjáratát az okostelefonok versenyében. A februárban bemutatott operációs rendszer tökéletes multi-tasking megoldást, NFC-támogatást, hangfelismerést, Wi-Fi Direct támogatást is felvonultat, emellett gyakorlati oldalról minden megvan benne ahhoz, hogy egy széles körben használt rendszer legyen, ráadásul a moduláris fejlesztési környezet könnyűvé teszi a programozók számára az alkalmazások létrehozását.

A Samsung ugyanakkor továbbra is megmarad az Android platform mellett, többször nyilatkozták a cég képviselői, hogy a vállalat hisz a multi-platform stratégiában, és a két irány nem gyengíti, hanem erősíti inkább egymást. Sőt, a szétágazás nem csak a mobil operációs rendszereknél igaz, hanem ha a Badát nézzük, akkor a Samsung látványosan teríti az okostelefon mellett a televíziók irányába is a rendszert, sőt, hosszú távon az sem elképzelhetetlen, hogy a tablet, illetve a notebook piacon is megjelenik a Google Androidhoz, Chrome OS-hez hasonló módon a Samsung saját rendszere.

Szintén elmaradhatatlan elem egy okostelefonos operációs rendszerben, az alkalmazásokon belüli hirdetés lehetősége. A Bada 2.0 többek közt ebben is előrelépett és végre megnyílt az Ads API, amivel a fejlesztők ingyenesen letölthető alkalmazásokból is profitálhatnak. A készülő alkalmazások teszteléséhez rendelkezésre áll emulátor, illetve egy Profiler nevű eszköz segít a különböző eszközökre optimalizálni a programokat, hogy a lehető leghatékonyabban használják a rendelkezésre álló teljesítményt, memóriát és akkumulátor kapacitást.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Bada 2.0 SDK a Bada fejlesztői oldalról tölthető le szabadon bárki által. Ezzel párhuzamosan pedig a Samsung Apps áruház is megújul, illetve immár 121 országban elérhető. A földrajzi terjeszkedés mellett a legfontosabb újítás, hogy új vásárlási opciók jelentek meg, illetve élesedett az ajánlórendszer, ami segít majd eligazodni a sok alkalmazás között. A sok egyelőre viszont mindössze 40 ezer programot jelent, s ezek jelentős része ráadásul az ázsiai nyelvek valamelyikére készült. Az első badás mobil viszont még csak tavaly júniusban, azaz alig több mint egy éve jelent meg, de három hónap alatt már 10, idén márciusra pedig 100 millió alkalmazásletöltésen is túl volt a platform.

Biztos, ami biztos alapon

Ha a Samsung nyaka körül tényleg szorulni fog a hurok az Android területen, akkor kifejezetten jó ritmusban fog érkezni a Bada, ami egyelőre egy lehetőség, később egy jó támasz, végső soron pedig akár az Android kiváltója is lehet a vállalatnál. Az Apple példája jól mutatja, hogy a házon belüli fejlesztésekkel elért teljes vertikális kontroll a legjobb módszer arra, hogy az okostelefonok piacán jelentős bevételt érjen el egy vállalat. A Samsung hardvergyártásban erős, azzal nincs gondja, néhány év alatt pedig képessé válhat arra is, hogy versenyképes szoftvert is kiállítson a ringbe önmaga. Jövő héten Berlinben a Samsung bemutatja a Wave 3 készüléket is, ami a Bada 2.0 korszak első hírvivője lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.