Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 26. 09:29

Az Android lett a legveszélyeztetettebb platform

A McAffee friss jelentése szerint az Android platform nem csak az eladási listákon került az élre, de ezzel párhuzamosan túlzottan is vonzó lett a különböző kártékony szoftvereket készítő bűnözők számára is.

A jelentés szerint az androidos eszközöket támadó rosszindulatú szoftverek száma csak az elmúlt negyedévben 76 százalékkal ugrott meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hamarosan már nem csak kósza történetekben jelenik meg a ráfázott Android felhasználó, hanem teljesen hétköznapi eset lesz, amikor valaki jóhiszeműen klikkelgetve bűnözők áldozatává esik. Az Android az elmúlt negyedév változásaival a leginkább veszélyeztetett platform címét vívta ki, megelőzve a Symbiant is.

Egészen mostanáig értelemszerűen, a legnagyobb darabszámmal jelen levő Symbian, illetve a butatelefonokon működő Java ME maradt a leginkább veszélyes platform, de az Android ugrásszerű növekedésével elkerülhetetlenné vált, hogy a bűnözők fókusza áttevődjön a Google rendszerére. Az egyetlen platform, ami szinte egyáltalán nem érintett ebben az ügyben, nem meglepő módon az iOS, hiszen az Apple szigorú ellenőrzési mechanizmusa szinte lehetetlenné, de legalábbis túlzottan nehézzé teszi, hogy bárki ártó kódokat csempésszen az alkalmazás piactér kínálatába.

Az Android esetében viszont utólagos szűrés van, ami lehetővé teszi, hogy célzott támadásokkal, több tucatnyi alkalmazás egyidejű indításával sok tízezer felhasználó mobilja megfertőzhető legyen. A korábbi hónapokban többször is volt rá példa, hogy a Google tucatjával törölt alkalmazásokat a Marketből, amik ugyanazt a kártevőt tartalmazták. A belső mag ugyanaz, a csomagolás pedig szinte bármi lehet, például naptár vagy SMS alkalmazás, vicces programok, csengőhang kezelők vagy éppen hamis Angry Birds frissítések, kiegészítők.

Jobb félni

Tömeges fertőzésekről, visszaélésekről egyelőre ugyan nincs szó, de az iOS és Android platform közt alapvető különbséggé vált, hogy míg a zárt, kontrollált iOS biztonságos, addig a nyitott és szabad Android felhasználói viszonylag védtelenek. Hosszútávon a Google számára érdemes lehet úgy dönteni, hogy az Apple-höz hasonló regisztrációs procedúrát vezet be a Marketen, amivel egyrészt egy minőségi korlátot is állíthatna, ahogy az Apple teszi, másrészt megvédhetné a platformot használókat.

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A felhasználók persze vásárolhatnak biztonsági szoftvereket, de sokkal egyszerűbb, ha némi odafigyelést tanúsítanak és az egyes alkalmazások telepítése, használata előtt veszik a fáradságot és kritikus szemmel átolvassák az értékeléseket, kommenteket, megpróbálják megkülönböztetni a valós és a kamu dicséreteket, illetve csak olyan programot telepítenek fel, amit akár az ismerősök, akár az online médiumok, blogok, közösségek is ajánlanak.

A tudatos felhasználókat, akik a fenti apró szabályokat egyébként is betartják, nem is fenyegeti többnyire veszély, a cyberbűnözők nagyon tudatosan a naív, tudatlan, kezdő, technológiai jártassággal egyáltalán nem rendelkező felhasználókat célozzák. A megszerezhető adatok köre széles, akár a kontaktlista, akár a fiókazonosítók, akár a személyes használati szokások statisztikái értékes tartalom lehet rossz kezekben. A McAffee jelentése egyébként részletesen bemutatja a 2011 második negyedévében tudni érdemes adatokat a mobilokat fenyegető veszélyekről és az azokból levonható összefüggéseket.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.