Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 25. 09:36

Androiddá változik a Symbian az új Nokiákon

Új okostelefonokat, velük együtt pedig megújult platformot mutatott be tegnap a Nokia. A 600, 700 és 701 típusú készülékeken a Symbian Belle nevű operációs rendszer fut, ami kezelőfelületét tekintve közelebb áll az Androidhoz, mint eddig bármi más.

HIRDETÉS

Új készülékek és új Symbian platform mutatkozott be tegnap a Nokiánál - az újdonságok budapesti bemutatójára a HWSW is meghívást kapott, így még a megjelenés előtt megtekinthettük az átalakulóban lévő termékkínálat részét képező újdonságokat, valamint a rajtuk futó Symbian Belle operációs rendszer újításait. Annyi mindenesetre tapasztalataink alapján bizonyos, hogy ezúttal a készülékek sokkal kevésbé számítanak nagy durranásnak, mint a Belle névre keresztelt symbian-alapú rendszerszoftver.

A Nokia - még ha nem is feltétlenül időben - láthatóan megértette, hogy az okostelefonokon futó operációs rendszerek kezelőfelülete, illetve a sokak által marketinglózunknak tartott "felhasználói élmény" kulcsfontosságú szerepet kap egy platform sikerességét illetően. A cég az év első felében útjára indított Symbian Annával elindult azon az úton, hogy a korosodó, sokszor temetett platformba új életet leheljen.

Az ezt az irányt tartó Symbian Belle ennek megfelelően számos "symbianes" hagyománnyal szakít, emellett a fejlesztők láthatóan elsősorban arra koncentráltak, hogy a kezelőfelületet a ma modernnek számító platformok tudásához igazítsák. A fontosabb változások közt szerepel többek közt a widgetek eddigi fix méretének feloldása, a telefonzár-képernyő átalakítása, informatívabbá tétele, valamint az új navigációs sáv (alul) és státusz sáv (felül) és az új értesítési terület. A Symbian Belle főleg utóbbiaknak, valamint egyes, megújult widgeteknek köszönhetően kísérteties hasonlóságot mutat az Android platformmal.

Az új operációs rendszer a fentiek mellett NFC (Near Field Communicaitons) támogatást is nyújt majd, ám ez nem a fizetési tranzakcióknál is használt Secure NFC szabvány szerinti rendszer, így csak telefonok és tartozékok közti adatátvitelre (kvázi a Bluetooth kiváltására) lehet majd használni. A Symbian Belle operációs rendszer a most bejelentett Nokiák (Nokia 600, 700, 701) mellett később azokra az okostelefonokra is elérhető lesz, melyek képesek a Symbian Anna futtatására (a Belle telepítéséhez először az Annára kell frissíteni a rendszert).


Középen a Nokia 701, jobbra a Nokia 700, balra a Nokia 600

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A három tegnap bemutatott középkategóriás újdonság közül kettő kerül hazánkban forgalomba: a Nokia 700 és 701 közül előbbi a Nokia saját bevallása szerint a cég eddig legkisebb okostelefonja. A mindössze 9,7 milliméter vastagságú, fiatalos formatervezésű készülék 3,2 hüvelykes, 640x360 pixeles felbontású AMOLED-kijelzőt kap, a telefon processzorának órajele 1 GHz, a beépített adattár mérete pedig 2 gigabájt (ez microSD-kártyákkal bővíthető).

A Nokia 701 külsőre leginkább a C7 formatervét követi, belső felépítését tekintve ugyanakkor sokban hasonlít a fentebb részletezett modellhez. A telefonba szintén 1 GHz-es processzor kerül, a beépített háttértár mérete azonban 8 gigabájt ennél a típusnál. A Nokia 701 kijelzője 3,5 hüvelykes képátlójú, ám nem AMOLED technológiájú. A mobil 8 megapixeles kamerával rendelkezik, szemben kisebb testvérével, amibe 5 megapixeles képrézékelő kerül. Mind a Nokia 700, mind pedig a 701 rendelkezik NFC rádiós kommunikációval (ezzel azonban a fizetési tranzakciók nem támogatottak).

Mindkét típus októbertől vásárolható meg a boltokban és a szolgáltatóknál.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 21:00

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.