Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 25. 09:36

Androiddá változik a Symbian az új Nokiákon

Új okostelefonokat, velük együtt pedig megújult platformot mutatott be tegnap a Nokia. A 600, 700 és 701 típusú készülékeken a Symbian Belle nevű operációs rendszer fut, ami kezelőfelületét tekintve közelebb áll az Androidhoz, mint eddig bármi más.

Új készülékek és új Symbian platform mutatkozott be tegnap a Nokiánál - az újdonságok budapesti bemutatójára a HWSW is meghívást kapott, így még a megjelenés előtt megtekinthettük az átalakulóban lévő termékkínálat részét képező újdonságokat, valamint a rajtuk futó Symbian Belle operációs rendszer újításait. Annyi mindenesetre tapasztalataink alapján bizonyos, hogy ezúttal a készülékek sokkal kevésbé számítanak nagy durranásnak, mint a Belle névre keresztelt symbian-alapú rendszerszoftver.

A Nokia - még ha nem is feltétlenül időben - láthatóan megértette, hogy az okostelefonokon futó operációs rendszerek kezelőfelülete, illetve a sokak által marketinglózunknak tartott "felhasználói élmény" kulcsfontosságú szerepet kap egy platform sikerességét illetően. A cég az év első felében útjára indított Symbian Annával elindult azon az úton, hogy a korosodó, sokszor temetett platformba új életet leheljen.

Az ezt az irányt tartó Symbian Belle ennek megfelelően számos "symbianes" hagyománnyal szakít, emellett a fejlesztők láthatóan elsősorban arra koncentráltak, hogy a kezelőfelületet a ma modernnek számító platformok tudásához igazítsák. A fontosabb változások közt szerepel többek közt a widgetek eddigi fix méretének feloldása, a telefonzár-képernyő átalakítása, informatívabbá tétele, valamint az új navigációs sáv (alul) és státusz sáv (felül) és az új értesítési terület. A Symbian Belle főleg utóbbiaknak, valamint egyes, megújult widgeteknek köszönhetően kísérteties hasonlóságot mutat az Android platformmal.

Az új operációs rendszer a fentiek mellett NFC (Near Field Communicaitons) támogatást is nyújt majd, ám ez nem a fizetési tranzakcióknál is használt Secure NFC szabvány szerinti rendszer, így csak telefonok és tartozékok közti adatátvitelre (kvázi a Bluetooth kiváltására) lehet majd használni. A Symbian Belle operációs rendszer a most bejelentett Nokiák (Nokia 600, 700, 701) mellett később azokra az okostelefonokra is elérhető lesz, melyek képesek a Symbian Anna futtatására (a Belle telepítéséhez először az Annára kell frissíteni a rendszert).


Középen a Nokia 701, jobbra a Nokia 700, balra a Nokia 600

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A három tegnap bemutatott középkategóriás újdonság közül kettő kerül hazánkban forgalomba: a Nokia 700 és 701 közül előbbi a Nokia saját bevallása szerint a cég eddig legkisebb okostelefonja. A mindössze 9,7 milliméter vastagságú, fiatalos formatervezésű készülék 3,2 hüvelykes, 640x360 pixeles felbontású AMOLED-kijelzőt kap, a telefon processzorának órajele 1 GHz, a beépített adattár mérete pedig 2 gigabájt (ez microSD-kártyákkal bővíthető).

A Nokia 701 külsőre leginkább a C7 formatervét követi, belső felépítését tekintve ugyanakkor sokban hasonlít a fentebb részletezett modellhez. A telefonba szintén 1 GHz-es processzor kerül, a beépített háttértár mérete azonban 8 gigabájt ennél a típusnál. A Nokia 701 kijelzője 3,5 hüvelykes képátlójú, ám nem AMOLED technológiájú. A mobil 8 megapixeles kamerával rendelkezik, szemben kisebb testvérével, amibe 5 megapixeles képrézékelő kerül. Mind a Nokia 700, mind pedig a 701 rendelkezik NFC rádiós kommunikációval (ezzel azonban a fizetési tranzakciók nem támogatottak).

Mindkét típus októbertől vásárolható meg a boltokban és a szolgáltatóknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról