:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 23. 17:03

Memóriacache indult az Amazon cloudban

A cél, hogy a felhasználóknak ne kelljen a memóriacache létrehozásával és működtetésével bajlódnia, azt szolgáltatásként vehessék igénybe.

Memóriacache-szolgáltatással bővítette cloudját az Amazon. Az ElastiCache névre keresztelt szolgáltatás egy menedzselt memóriacache az AWS cloudban, amelyet elsősorban olyan olvasásintenzív webalkalmazások alá ajánl a vállalat mint a közösségi oldalak, játékok és médiamegosztó szolgáltatások, illetve olyan számításintenzív feladatokhoz mint az ajánlómotorok - utóbbiak a felhasználó ízlését próbálják megtippelni az általa megtekintett oldalak vagy megvásárolt termékek alapján, és továbbiakat javasolni.

Az ElastiCache alapja az iparágszerte széles körben elterjedt Memcached, amelyet többek közt a YouTube, a Facebook, a Zynga és a Twitter is használ. Így a Memcached-et használó alkalmazások portolása egyszerű, a fejlesztői tudás és a segédeszközök továbbhasználhatók. Az Amazon szerint az AWS felhasználói közül többen is létrehoztak saját memóriacache megoldást, hogy felgyorsítsák I/O intenzív webalkalmazásuk működését, a hosszú töltési idők  és az ügyfelek részéről rendszeresen visszatérő igény volt egy ilyennek az indítása, ezért született meg az ElastiCache.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"A cachelés számos webalkalmazásnak az alapja, de a saját cache infrastruktúra üzemeltetése időigényes és ritkán hoz megkülönböztető értéket az üzletbe" - mondja Raju Gulavani, az Amazon Web Services adatbázis-szolgáltatásokért felelős vezetője. "Máig a cégeknek nem nagyon volt választásuk, mint hogy a saját vállukra vegyék ezt a feladatot... [...] Az Amazon ElastiCache az AWS ügyfelek által egyik leggyakrabban felmerülő igényre adott válasz, egy menedzselt, rugalmas és megbízható cacheszolgáltatás a cloudban."

Az AWS felhasználói egyszerűen vonhatják be a memóriacache-t az alkalmazás-architektúrájukba, az AWS felügyeleti konzolon pár kattintással indíthatnak egy Cache Clustert, amely lényegében Memcached-et futtató csomópontokból áll. A felhasznált memóriacache mennyisége a csomópontok számával skálázható, azt tetszőlegesen lehet növelni és csökkenteni akár a kezelőfelületen, akár API-hívásokon keresztül. Az Amazon rendszere automatikusan felismeri a hibázó cache csomópontokat és lecseréli azokat, a CloudWatch pedig tájékoztatást ad a cache csomópontok legfontosabb jellemzőiről.

Az ElastiCache egyelőre csak az Amazon "US East" adatközpontjában futó alkalmazások számára érhető el, de a vállalat fokozatosan vezeti be a szolgáltatást minden régióban. A standard cache csomópontok (1,3 GB) ára óránként 0,095 dollárról indul, egy legnagyobb, 68 gigabájtos "High-Memory Quadruple Extra Large" csomópontért óránként 2,24 dollárt kell fizetni - a számlázás használat alapján történik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.