Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 23. 11:58

Leszámol a vezetékes internettel a német Vodafone

Gyakorlatilag kész leszámolni vezetékes szolgáltatásaival a Vodafone az egyik kulcspiacának tekintett Németországban. A szolgáltató megelégelte, hogy a helyi inkumbens, a Deutsche Telekom magasan tartja a nagykereskedelmi árakat - minden DSL ügyfelet LTE-re migrál a cég.

A Vodafone német leányvállalata a napokban jelentette be arra vonatkozó stratégiai terveit, hogy az LTE-hálózat fokozatos kiépítésével teljesen leépíti saját márkanéven árult, DSL-technológián alapuló vezetékes szélessávú szolgáltatását. A cég a régi, réz érpáron alapuló elérés helyett az újonnan kiépített, kapacitását tekintve jelentősen bővített mobilnet-hálózatra migrálná át az összes ügyfelet. Aki ragaszkodik a vezetékes technológiához, megtarthatja az előfizetését, a megmaradt ügyfélbázist ugyanakkor kisebb cég(ek)nek értékesíti a szolgáltató.

A döntés hátterében helyi lapértesülések szerint elsősorban az áll, hogy a Vodafone Németország egyszerűen megelégelte, hogy a helyi inkumbens, a Deutsche Telekom európai viszonylatban kifejezetten magasnak számító árszinten adja tovább a vezetékes szolgáltatást partnerei számára. A Vodafone jelenleg éves szinten nagyjából 500 millió eurót fizet a Deutsche Telekomnak a vezetékes infrastruktúra használatáért cserébe, hiába csökkentette nemrég hatósági nyomásra a cég a nagykereskedelmi árakat.


Csináld magad DSL: csinálja más!

A német Vodafone a vezetékes technológia leépítését követően egyetlen infrastruktúra segítségével láthatja el teljes ügyfélbázisát, ami a Deutsche Telekomnak fizetendő díjon felül az ügyfélkezelési, adminisztrációs és egyéb kapcsolódó költségek tekintetében is jelentős megtakarítást hozhat. A szolgáltató szerint az LTE technológia jobb kapacitás-kihasználtsága, valamint az alkalmazott frekvenciák révén gyakorlatilag ugyanolyan, vagy jobb minőségű és lefedettségű vezeték nélküli hálózat hozható létre, mint amit a vezetékes DSL-infrastruktúrával képes megvalósítani a távközlési vállalat.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Vodafone marketingje egyébként már a kezdetektől vezetékes DSL-t vette célba, és teljesen önálló szolgáltatásként kezelte az LTE-t. A Turbo-Internet név ernyője alatt reklámozott csomagokat otthoni felhasználóknak szánják, nem pedig mozgásban lévőknek, a kezdeti lefedettség ezért eleinte szórványos képet mutatott, ahogyan a Vodafone az úgynevezett "fehér foltokat" igyekezett kitölteni. Az LTE gyakorlatilag máig nem is képezi a Vodafone hagyományos mobilhálózati szolgáltatásainak részét, azt külön kezeli az operátor.

A piros szolgáltató jelenleg már közel kétezer olyan bázisállomást üzemelt be Németországban, melyek LTE technológiával is sugároznak, elsősorban a 800 MHz-es digitális hozadék sávban. A szolgáltató első embere szerint ezen a frekvencián elegendő kapacitással rendelkezik a Vodafone ahhoz, hogy mintegy 4 millió DSL-ügyfelet LTE-technológiára migráljon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról