Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 17. 09:56

Csökken a PS3 ára, jön az olcsó PSP

Azonnali hatállyal csökkentette a PlayStation 3 játékkonzol árát a Sony. A cég tegnap a kölni Gamescom konferencián egy új, olcsó PSP-ről is lerántotta a leplet.

Két év után ismét leárazza PlayStation 3 játékkonzolját a Sony Computer Entertainment. A világcég Európában azonnali hatállyal 299 euróról 249 euróra mérsékelte a konzol 160 gigabájtos merevlemezzel szerelt alapváltozatának árát. A gyártó egy új PlayStation Portable hardverről is lerántotta a leplet - az új típus, a PSP E-1000 lényegesen olcsóbb lesz majd az eddigieknél: Európában 99 eurós ajánlott fogyasztói áron kerülhet a boltok polcaira.

A 2006-ban megjelent, Európában 2007 tavasza óta kapható PlayStation 3 játékkonzol éppen idén jár tervezett, tízéves életciklusa felénél, az eltelt idő alatt a gyártó számos ponton módosított a hardveren, valamint jelentősen csökkentette a kezdetben meglehetősen borsosnak számító fogyasztói árat. A PlayStation 3 gyártása sokáig még a magasabb árszint mellett is veszteséges volt, a legújabb hardveres módosításoknak köszönhetően azonban a Sony már tavaly nullszaldóssá tette az előállítást.

A konzol 2009-ben jelentős átalakításon esett át, mely elsősorban a játékgép külsejét érintette,  ekkor került be a burkolat alá a Cell processzor 45 nanométeres gyártástechnológiával készült változata is, mely a kisebb hődisszipáció és fogyasztás mellett a olcsóbb is volt, mint az előző generáció. A Slim modellbe nagyobb kapacitású merevlemez is (120 és 250 gigabájt tárhellyel) került, valamint a Sony 100 dollárral, illetve euróval csökkentette a játékgép árát.

A Sony már a mostani árcsökkentés előtt megkezdte egy újabb hardverváltozat szállítását, a CECH-3000-es jelzésű típus főleg energiahatékonysági optimalizációkat kapott, melynek köszönhetően a konzolgép fogyasztása tovább csökkent. Egyes felhasználókat érinthet az a változtatás is, mely azt eredményezi, hogy az újabb PS3-ak komponens kimeneten nem, csak HDMI-n keresztül továbbítják a Blu-ray filmek képét.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 2011-es Gamescomra a Sony egy senki által nem várt meglepetéssel is szolgált: a japán cég bemutatta a PlayStaiton Portable kézi konzol új, PSP E-1000 típusszámú változatát. A PSP-család (nem számítva a PSP Go!-t) negyedik tagja lényegesen olcsóbb lesz az eddigiekhez képest, ennek azonban a hardver megkurtítása lett az ára. A PS3 burkolatához igazított, matt külsejű újdonságból kikerült a WLAN-vezérlő, így a PSP E-1000-rel nem támogatott az online játék, valamint a támogatott régiókban a PlayStaiton Store sem érhető el vele.


PSP E-1000: olcsó játék

Az árcsökkentés és az új PSP mellett elsősorban az E3-on leleplezett PlayStation Vita, a Sony következő generációs kézi konzolja volt a kiállítás fő attrakciója. A sajtókonferencián a Vita - melynek európai megjelenési ideje egyelőre továbbra sem tisztázott - kapcsán elsősorban az új, még fejlesztés alatt álló játékokat demózta a Sony, illetve a gyári szoftverplatform közösségi szolgáltatás-integrációját mutatta be.

A PS3 játékkonzol magyarországi ajánlott fogyasztói ára a tegnapi árcsökkentés után 67990 forintra változott (160 GB-os alapmodell), a hamarosan forgalomba kerülő PSP E-1000 pedig 27990 forintos ajánlott bruttó fogyasztói áron kerül a boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról