Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2011. augusztus 15. 16:07

A Google zavarában megvette a Motorola Mobilityt

A keresőóriás váratlanul, de nem előzmények nélkül felvásárolta a Motorola Mobilityt. A lépésnek messzemenő hatásai lehetnek a teljes Android-ökoszisztémára.

A szabadalmak kellettek

Mintegy 12,5 milliárd dollárnyi készpénzért a Google felvásárolta a Motorola Mobilityt - a részvényenkénti 40 dolláros ajánlat több mint 60 százalékos felár a pénteki záróárhoz képest, ami azt mutatja, a Google eltökélt és semmilyen esetre sem szeretne egy magasabb ellenajánlatot látni. A lépésre már mindkét cég igazgatótanácsa rábólintott, azonban a tranzakció méreténél fogva is szükség lesz a különböző amerikai és európai versenyügyi testületek beleegyezésére. A Google közleménye szerint a vállalat teljesen bizonyos abban, hogy a beleegyezést meg fogják kapni, mivel a két cég egyesülése erősíteni és nem gyengíteni fogja a piaci versenyt.

A felvásárlás mögött álló legfontosabb érv egyértelműen az Android jövője: a Google operációs rendszere az utóbbi hónapokban minden oldalról komoly jogi támadások célpontjává vált. A Google közleményében és a befektetői konferenciahívás során is ez kapta a legfontosabb szerepet, a keresőóriás a tranzakciót az Android megvédésének szükségével indokolja. Nem véletlenül, a Motorola Mobility mintegy 17 ezer bejegyzett, és 7500 bejegyzés alatt álló szabadalommal rendelkezik, ezek között van számtalan úgynevezett elengedhetetlen szabadalom is, amelyek lefedik a vezetéknélküli telekommunikáció szinte minden formáját, és amelyek licencelése nélkül ilyen szolgáltatás nem hozható létre.

A nem-elengedhetetlen (non-essential) szabadalmak ha lehet, még értékesebbek, ezek ugyanis felhasználhatóak a versenytársakkal szembeni termékdifferenciációra. A Motorola szabadalomportfóliójának értékét csökkenti azonban, hogy a vállalat számos keresztlicencelési megállapodás tagja, illetve már korábban elkötelezte magát az elengedhetetlen szabadalmak úgynevezett FRAND (fair, ésszerű és nem-diszkrimináló) licencelésére. A portfólió relatív gyengeségére utal, hogy az Apple és a Microsoft is indított már szabadalomsértési pert a Motorola ellen, tehát a szabadalomgyűjtemény a két nagyágyú ellen nem volt elég a "kölcsönös elrettentésre" sem. A Motorola nemrég azonban megjegyzéseket tett arra vonatkozóan, hogy az androidos versenytársakat is perbe foghatják - a felvásárlás ez ellen irányuló megelőző csapás is lehetett.

Ettől függetlenül a portfólió felmérhetetlenül hasznos adalék lesz az Android ellen indított szabadalmi perekben: a megszerzett szabadalmak birtokában a Google viszontkeresetet indíthat az ellenfelek ellen, az ilyen ügyek vége általában peren kívüii megállapodás a felek között. David Drummond, a Google jogi igazgatója szerint “az Androiddal szemben nagyon agresszív licencelési követelések érkeztek, a most megszerzett portfólió birtokában azonban kijelenthetjük, hogy az Android prosperáló és egészséges ökoszisztéma marad.”

A befektetőkkel folytatott konferenciahíváson Andy Rubin, az Android termékfejlesztési igazgatója kijelentette, hogy “a gyártópartnerek rendkívül boldogan fogadták a felvásárlás hírét.” - válaszul azokra az aggodalmakra, amelyek a Google és a hirtelen versenytárssá vált androidos gyártók közötti új viszonyt firtatták. A Google tervei szerint az Android üzletmenetében semmilyen változást nem fog hozni a most bejelentett felvásárlás, “business as usual” ahogy Larry Page fogalmazott. Ezzel egybevág, hogy a Samsung, Sony Ericsson, HTC és LG elnök-vezérigazgatói külön közleményben üdvözölték a megállapodást, a gyártók megkönnyebbülése tehát valódi.

A Motorolával kapcsolatos tervekről a Google csak nagy vonalakban nyilatkozott. Annyit már most lehet tudni, hogy a gyártót teljesen külön entitásként fogja a Google működtetni, nem olvad be a keresőóriás szervezeti hierarchiájába. A Motorola jelenlegi vezetése is a helyén marad, a szervezetet továbbra is Sanjay Jha vezeti majd. A telefongyártást természetesen fenn fogják tartani a jövőben, bár a felvásárlás legfontosabb oka elismerten a Motorola szabadalmi portfóliója. Ettől függetlenül Page szerint hatalmas növekedési potenciál van a telefongyártásban is, ennek megfelelően a termékfejlesztésre is szánnak jelentős forrásokat a jövőben.

A mennyből a pokolba

Az egykoron piacelsőségre törő mobilgyártó a vékony és trendi RAZR-rel 2004-ben teljesen átalakította a mobiltelefonok formatervéről addig alkotott elképzeléseket. A vékony fémházba bújtatott kagylóforma mobil sikere valószínűleg magát a Motorolát is meglepte, a készülék különféle változataiból az évek során közel 140 millió darabot adtak el. Az amerikai cég mobilpiaci részesedése 2006 végére 22 százalék fölé emelkedett, a növekedési adatok alapján realitássá vált a Nokia befogása, a piacvezető pozíció elhódítása is.

A siker ahogy jött, úgy ment: a többi gyártó is rákapott a vékony fémházra és a szétnyitható kivitelre, a Motorola pedig képtelen volt újabb sikermodellel előállni, próbálkozásai rendre csúfos kudarcot vallottak. Az Apple iPhone megjelenésével a figyelem egycsapásra az okostelefonok felé fordult, ahol a Motorola nem bírt értelmezhető jelenléttel. A vállalat részesedése folyamatosan csökkent, s a csúcsnak számító 22 százalékról rövid idő alatt egyszámjegyűre olvadt.

Az igazgatótanács döntött, le kell választani a RAZR-rel magát “túlnyerő”, de méretgazdaságos működést kialakítani képtelen, immár masszívan veszteséges mobiltelefonos divíziót, azonban érthető okok miatt vevő nem jelentkezett, a hitelválság és a gazdasági recesszió pedig meghiúsította az önállósítási terveket is. A Motorola végül hosszas előkészítést követően csak 2011 elején vált ketté, a professzionális kommunikációs bernedezésekkel foglalkozó Solutions mellett létrejött a mobiltelefonokkal és otthoni elektronikai berendezésekkel foglalkozó Mobility, utóbbit vásárolta fel most a Google.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A 2008-ban a cég élére érkezett Sanjay Jha irányítása alatt a vállalat tömeggyártóból okostelefon-gyártóvá alakult, amelyhez kapóra jött a kiemelt piaci és médiafigyelemmel övezett Android érkezése és szédületes térnyerése - az Android körül bábáskodó Open Handset Alliance-nek a Motorola is tagja, társalapítója.

Az amerikai mobilszolgáltatókkal ápolt jó viszonynak köszönhetően kezdetben a Motorola Droidok nagy tetszést arattak a tengerentúlon azok körébe, akik nem akartak vagy tudtak iPhone-t venni, de Nyugat-Európába és a világ többi részére nem sikerült exportálni ezeket a sikereket és a megerősödő konkurencia (Samsung, HTC) árnyékéban a Motorola okostelefonok egyre inkább a peremre szorultak. A legutóbbi negyedévben a cég már nem szerepelt az öt legnagyobb okostelefon-gyártó között, a 4,4 millió értékesített készülék a globális piacnak alig több mint 4 százaléka. A teljes mobilpiacon a Motorola részesedése 3 százalék volt.

Nem hozott átütő sikert az iPad-gyilkosként bereklámozott androidos Xoom táblagép sem, amely 2011 elején rajtolt és nem hogy megszorítani, de megközelítenie sem sikerült az Apple tabletjét eladások terén. A Xoomból mindössze 440 ezer fogyott a második negyedévben, míg iPadből több mint 9 millió fogyott. Az okostelefonok felé eltolódás megnövelte ugyan a mobilgyártásból befolyó bevételeket, ugyanakkor a Motorola Mobility továbbra is veszteséges, a legutóbbi negyedévben 3,3 milliárdos forgalomra 56 millió dollár veszteség jutott.

Kapkodásra utaló jelek

A Motorola felvásárlását nem előzték meg pletykák és híresztelések, ami arra utalhat, hogy egy sebtében, mindössze néhány nap alatt meghozott döntésről lehet szó. Erre utal az is, hogy a Motorola vezetése nemrég, a második negyedéves pénzügyi jelentés kapcsán valós lehetőségként beszélt arról, hogy hajlandó lenne felrúgni az androidos gyártók közötti hallgatólagos jogi tűzszünetet és szabadalmi pereket indít a versenytársak ellen. A Motorola részvényesei ugyanis az elmúlt hónapokban egyre hangosabban követelték az iparági mércével mérve is hatamasnak számító szabadalmi portfólió aprópénzre váltását - akár azok leválasztásával és eladásával, akár úgy, hogy a Motorola Mobility maga indít szabadalmi pereket a telefongyártók ellen.

A leghangosabb befektető a Yahoo kapcsán hírnevet szerzett Carl Icahn, aki a szabadalmak eladását követelte, mondván a telekommunikációs szellemi tulajdonért a vállalatok ma hajlandóak milliárdokat fizetni. Icahn javaslata úgy tűnik, hogy a Google-nál meghallgatásra talált, a felvásárlás ugyanis a megszólaló Google-vezetők szerint elsősorban az Android jogi védelméről szól. Az, hogy a szabadalomportfólió mellé gyártósor és termékpaletta is érkezett, ebben a tekintetben inkább kellemetlenséget jelent, mint valódi előnyt a Google számára. A lehetőség fennmarad, hogy az Apple mintájára a Google a hardvert és a szoftvert integráltan, házon belül előállító vállalattá válik, de a felvásárlás célja most nem ez.

Egy hardverpiacra belépő Google elrettentő lehet az Androidot felkaroló mobilgyártókkal szemben mint amilyen a Samsung, az LG vagy a HTC és közvetetten akár a piacon elérhető más platformok, például a Windows Phone vagy a WebOS felé is terelheti őket. Az Android jövőjét tekintve nagy kérdés lesz, hogy a Motorola-Google házasság után hogyan változik a Google és a többi androidos gyártó viszonya. Az egyik forgatókönyv szerint a Motorola hallgatólagosan az elsőszámú androidos gyártóvá válik, hardvermérnökeinek preferenciális hozzáférése lesz az operációs rendszerhez - ez nyilván éket verne a Google és a többiek közé. a másik lehetőség szerint a Motorolát mesterségesen távol tartják a szoftverfejlesztő csapattól, ennél azonban akár a szabadalmaitól megfosztott Motorola továbbpasszolása is jobb megoldás lehet - kérdés, lesz-e vevő rá.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról