Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 15. 10:08

Ingyenes kisvállalati menedzsment BlackBerrykhez

Kis- és közepes vállalatok számára ingyenesen használható, felhőalapú menedzsmentszolgáltatást tett elérhetővé a BlackBerryk gyártója, a kanadai Research in Motion.

A Research in Motion (RIM) bejelentette, hogy hosszas tesztidőszakot követően elérhetővé tette a kis- és középvállalatok számára fejlesztett BlackBerry Management Centert, mely az első  felhőalapú menedzsmentrendszere. A vállalat eddig is jelen volt ingyenes szervertermékekkel a piacon (BlackBerry Professional Software, BES Express), ezeket a szoftvereket azonban a vállalatoknak saját szerverparkjukra kellett telepíteniük, míg a BlackBerry Management Centert a RIM saját szervereivel szolgálja ki.

A BlackBerry Management Centerből egy legfeljebb 100 BlackBerryből álló vállalati, de akár egy családi flottát is egyszerűen, egy felületről lehet menedzselni. A megoldás lényegében a BlackBerry telefonokhoz idén tavasszal megjelent BlackBerry Protect kliensalkalmazás kiterjesztett változata, ugyanazokkal az adatmentési és biztonsági funkciókkal. A felület célja, hogy a kisebb vállalatok számára is elérhetővé váljon egy olyan platform, melyen keresztül megvédhetik a telefonokon tárolt adatokat - akár távolról is.

A Management Center ennek megfelelően képes rendszeres időközönként távoli mentést végezni a telefonon tárolt kritikus fontosságú adatokról (névjegyzék, e-mailek, jegyzetek, naptárbejegyzések stb.), illetve az adminisztrátor távolról lezárhatja a telefont, valamint törölheti is annak tartalmát. Ez elsősorban olyan esetekben jöhet jól, amikor a felhasználó elveszti a készüléket, vagy ellopják tőle a BlackBerryjét. A rendszert készülékcsere esetén értelemszerűen a lementett adatok visszaállítására is lehet használni.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szolgáltatás az elveszett BlackBerry megtalálását is segíti, a készülék kijelzőjén távolról tetszőleges felirat jeleníthető meg, illetve hangos csengetés aktiválható. A BlackBerry Protect egy hasznos szolgáltatása, a GPS-alapú helymeghatározás ugyanakkor nem érhető el a BlackBerry Management Center most megjelent verziójánál.

A BlackBerry Management Center használata ingyenes, a maximálisan 100 kliens mellett a kötöttségek közt szerepel, hogy a céges e-mail postafiókokat valamelyik ismert webes szolgáltatás (Gmail, Yahoo, Hotmail stb.) kell hosztolja.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról