Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 15. 10:08

Ingyenes kisvállalati menedzsment BlackBerrykhez

Kis- és közepes vállalatok számára ingyenesen használható, felhőalapú menedzsmentszolgáltatást tett elérhetővé a BlackBerryk gyártója, a kanadai Research in Motion.

A Research in Motion (RIM) bejelentette, hogy hosszas tesztidőszakot követően elérhetővé tette a kis- és középvállalatok számára fejlesztett BlackBerry Management Centert, mely az első  felhőalapú menedzsmentrendszere. A vállalat eddig is jelen volt ingyenes szervertermékekkel a piacon (BlackBerry Professional Software, BES Express), ezeket a szoftvereket azonban a vállalatoknak saját szerverparkjukra kellett telepíteniük, míg a BlackBerry Management Centert a RIM saját szervereivel szolgálja ki.

A BlackBerry Management Centerből egy legfeljebb 100 BlackBerryből álló vállalati, de akár egy családi flottát is egyszerűen, egy felületről lehet menedzselni. A megoldás lényegében a BlackBerry telefonokhoz idén tavasszal megjelent BlackBerry Protect kliensalkalmazás kiterjesztett változata, ugyanazokkal az adatmentési és biztonsági funkciókkal. A felület célja, hogy a kisebb vállalatok számára is elérhetővé váljon egy olyan platform, melyen keresztül megvédhetik a telefonokon tárolt adatokat - akár távolról is.

A Management Center ennek megfelelően képes rendszeres időközönként távoli mentést végezni a telefonon tárolt kritikus fontosságú adatokról (névjegyzék, e-mailek, jegyzetek, naptárbejegyzések stb.), illetve az adminisztrátor távolról lezárhatja a telefont, valamint törölheti is annak tartalmát. Ez elsősorban olyan esetekben jöhet jól, amikor a felhasználó elveszti a készüléket, vagy ellopják tőle a BlackBerryjét. A rendszert készülékcsere esetén értelemszerűen a lementett adatok visszaállítására is lehet használni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szolgáltatás az elveszett BlackBerry megtalálását is segíti, a készülék kijelzőjén távolról tetszőleges felirat jeleníthető meg, illetve hangos csengetés aktiválható. A BlackBerry Protect egy hasznos szolgáltatása, a GPS-alapú helymeghatározás ugyanakkor nem érhető el a BlackBerry Management Center most megjelent verziójánál.

A BlackBerry Management Center használata ingyenes, a maximálisan 100 kliens mellett a kötöttségek közt szerepel, hogy a céges e-mail postafiókokat valamelyik ismert webes szolgáltatás (Gmail, Yahoo, Hotmail stb.) kell hosztolja.

a címlapról