:

Szerző: Folyó Gergely

2011. augusztus 10. 11:12

Törölhető és újraírható e-papír érkezik Tajvanról

Akár kétszázhatvanszor is újraírhatjuk a tajvani kutatók e-papírját, ami ráadásul egyáltalán nem igényel háttérvilágítást, és a nyomtatása egy módosított hőnyomtatóval történik. Emellett kifejezetten olcsó, a tervezők ezért többek között a hirdetési plakátok alapanyagának szánják az új fejlesztést.

E-papírokkal évek óta kísérleteznek a kutatók, de a tajvani Industrial Technology Research Institute (ITRI) megoldása hasonlít leginkább a klasszikus, fából készült anyagra, elvégre ez is gyűrhető, könnyű, ráadásul azt írunk - pontosabban nyomtatunk - rá, amit szeretnénk. Az e-papírok megjelenésének egyik legfontosabb indoka a környezetvédelem volt, így a pazarlást elkerülendő az i2R névre keresztelt papírt el sem kell dobni: kétszázhatvanszor törölhetjük le és írhatjuk újra, tehát a megfelelő területeken alkalmazva sokáig használható marad.

Olcsón hozzáférhetünk

Az i2R e-papír a Ch-LCD (cholesteric-LCD) technológiára épül, a folyadékkristályos panel legfőbb érdekessége, hogy energiaellátás nélkül képes megőrizni állapotát, emellett nem igényel háttérvilágítást, és kiválóan olvasható napfényben is. A gyakorlatban tehát az e-papír az írást kivéve nem fogyaszt semmit. A nyomtatása a faxokban is használt hőnyomtatóval történik, 86 Celsius-fok és 37 watt igénybevétele mellett bármit nyomtathatunk rá 300 képpontos felbontás mellett - az e-papír színeket is meg tud jeleníteni. Ha meguntuk a képet, vagy nincs szükségünk a rajta tárolt információkra, a nyomtató egy lépés alatt törli a felület, majd újraírja azt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az i2R esetében akár kétszázhatvan alkalommal ismételhető ez a folyamat, de az ITRI kutatói jelenleg is azon dolgoznak, hogy a következő két éven belül olyan papírt mutathassanak be, amit ötszázszor vethetünk be újra. Az e-papír teljes mértékben környezetbarát, a felhasznált anyagok kivétel nélkül megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak; a tervezők szerint a gyártáskor egyszerű PET műanyagot alkalmaztak, amely a folyadékkristályokkal, színezőanyagokkal és ezüst elektródákkal együtt újrahasznosítható.

Filmplakátnak ideális lenne

Az ITRI elsősorban olyan területekre szánja az e-papírt, ahol gyakran, rövid időre használnak fel nagy mennyiségű papírt, például a technológia kiválóan megállná a helyét hirdetési plakátként, vagy készülhetne belőle e-jegy, amit többször, a különböző események alkalmával újra lehetne nyomtatni. A technológia már teljes mértékben elkészült, jelenleg a Changchun Chemical Engineering egyetemnél kísérleteznek a tömeggyártással, az éles bevetésre, vagyis a piaci megjelenésre két év múlva kerülhet sor. A hírek szerint az i2R nem lesz különösebben drága: egy A4-es méretű papír 60 tajvani dollárba, vagyis durván 400 forintba kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 15:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.