Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 3. 12:11

Három új BlackBerry érkezik augusztusban

Még augusztusban három új BlackBerry kerülhet a szolgáltatók kínálatába, vélhetően először elsősorban a tengerentúlon, illetve a nagyobb nyugat-európai piacokon.

A korábban bejelentett BlackBerry 9900, vagyis az Bold termékcsalád legújabb tagja mellett két újabb okostelefont is piacra dob augusztusban a BlackBerryket gyártó Research in Motion (RIM). A fennállása óta talán legnehezebb időszakát élő kanadai cégtől a piac régóta várja a készülékportfólió megújítását, ennek most részben eleget tesz a vállalat, mely csúcskategóriás termékkínálatát a kor követelményeinek megfelelően újítja meg.

Minden a Torch

Az új kínálat külsőre legkevesebb újdonságot felmutató tagja az egy évvel ezelőtt bemutatott BlackBerry 9800, vagyis a Torch utódja lesz, érdekes módon ugyanazzal a márkanévvel mint elődje. A 9810-es típusszámot viselő újdonság külsejét tekintve elődjéhez megszólalásig hasonló, érintőkijelzős és QWERTY-s csúszka, a gyártó azonban a burkolat alatt számos módosítást hajtott végre a mobilon.

A RIM lecseréli többek közt a kijelzőt, a processzort, valamint több memóriát épít a készülékbe. A Torch 9810 érintőkijelzője esetében a képátló marad 3,2 hüvelyk, a felbontás azonban 360x480 pixelről 480x640 pixelre nő. A készülékbe vadonatúj, 1,2 GHz-es processzor kerül, grafikus gyorsítóval kiegészítve, ettől zökkenőmentes menüműveleteket és a programok gördülékeny futását várja a gyártó. Az új Torchbana a korábbi verzió 512 megabájtnyi rendszermemóriájánál 256 megabájttal több RAM-ot építenek, és a flash memóriás tárterület méretét is növelik, 4 gigabájtról 8 gigabájtra.


Balról jobbra a BlackBerry 9810, a BlackBerry 9900 és a BlackBerry 9850/60

Érdekes módon nem a két generációs is megélt Storm családban jelenik meg, hanem szintén a Torch márkanevet viseli majd a RIM következő, teljes érintőkijelzős okostelefonja, a 9850/9860 (CDMA és GSM változat) típus. Az új modell sokkal vékonyabb és kecsesebb lesz mint a kanadai gyártó eddigi érintőkijelzős megoldásai, és műszaki paramétereit tekintve is felveszi a versenyt modern érintőkijelzős okostelefonokból álló mezőnnyel. A teljes érintőkijelzős Torch 3,7 hüvelykes, 800x480 pixeles felbontású panellel rendelkezik, az elektronikát és egyéb felszereltséget tekintve ugyanakkor a telefon gyakorlatilag teljesen megegyezik a fentebb részletezett 9810-es típussal. Az újdonság egyedül a belső flash memória méretét tekintve különbözik majd a többi új csúcskategóriás modelltől, a 9850-es Torchba ugyanis csak 4 gigabájtnyi háttértár kerül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A két fentebb említett modellen kívül a GSM és CDMA szolgáltatók kínálatában megjelenik majd a májusban bejelentett BlackBerry 9900, vagyis az új Bold is, mely a termékcsaládban elsőként hibrid érintőkijelzős és billentyűzetes megoldás lesz. A készülék a BlackBerry 9810-zel egyező paraméterekkel rendelkezik, vagyis elődjénél csaknem kétszer gyorsabb processzort, valamint nagyobb kijelzőt (2,8 hüvelykes, 640x480 pixeles felbontással) kap.

Ez az OS még nem az az OS

Az újdonságokban közös, hogy mindegyik most bemutatott BlackBerry a platform legújabb változatát, a BlackBerry OS 7-es kiadását kapja. Ez az operációs rendszer még nem a PlayBookokon futó, QNX-alapú BlackBerry Tablet OS telefonokra fejlesztett megfelelője, hanem továbbra is a régi javás rendszer, az előző verzióhoz képest azonban számos ponton megújult. Így a RIM modernizálta a kezelőfelületet, optimalizálta a futtatókörnyezetet, illetve az OS 7 immár OpenGL és NFC támogatással is rendelkezik, valamint kezeli az újabb készülékekbe épített digitális iránytűt is (ez elsősorban a kiterjesztett valóság alkalmazásokat fejlesztők számára lehet jó hír).

Az új BlackBerryk a gyártó ígérete szerint még ebben a hónapban megjelenhetnek a szolgáltatóknál. Hazai megjelenési időről és árról egyelőre nem tudunk beszámolni, a RIM ugyanakkor ezúttal vélhetően a premiert követően jóval hamarabb, és jóval több szolgáltatóhoz juttatja el az újdonságokat. A cég közleménye szerint világszerte 225 szolgáltató több mint 500 minősítési programjában vettek részt, illetve vesznek részt jelenleg is a készülékek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.