Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 3. 11:42

Kivonul a PC-s chipsetek piacáról a SiS

A platformosodással az alternatív chipsetgyártók teljesen kiszorultak a piacról, a SiS végleg feladja a harcot és inkább a szórakoztató berendezések szegmensére koncentrál.

Talán csak a HWSW régi olvasóinak mond valamit az a név hogy SiS - a tajvani Silicon Integrated Systems az ezredforduló előtt az egyik legnagyobb chipgyártó volt a szintén tajvani VIA Technologies mellett, azonban az Intel és az AMD által megindított platformosodás az alternatív gyártók kiszorulásához vezetett. Míg a VIA a Cyrix felvásárlása révén saját x86 processzorra is szert tett és így komplett platformot képes kínálni, a SiS teljesen a perifériára került.

A vállalat a 2000-es évek elején saját félvezetőgyártási tevékenységgel is bírt, azonban ezt az üzletágat az évtized közepén leválasztotta és a második legnagyobb szerződéses chipgyártónak a United Microelectronics Corporationnek (UMC) adta el. Az ügylet előzménye, hogy a UMC szabadalombitorlási pert indított a SiS ellen és sikeresen elérte, hogy a cég ne forgalmazhassa chipkészleteit az Egyesült Államokban. A SiS később a UMC-vel kötött megállapodást a chipsetek gyártásáról, majd 2003-ban leválasztotta saját félvezetőgyártó részlegét leválasztására, amit a UMC vásárolt meg 2004-ben.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az Intel Core processzorcsalád megjelenésével az alternatív chipsetgyártók teljesen kiszorultak a piacról, vesztét felismerve a SiS a multimédiás chipkészletek irányába kezdett terjeszkedni. A vállalat egyik legnagyobb üzletét a Microsofttal kötötte, az Xbox 360-ba ennek megfelelően SiS chipkészlet kapcsolja össze az IBM-től származó processzort és az ATI-tól származó grafikus chipet. 2006-ban a cég tett egy tétova kísérletet arra, hogy memóriamodulok elismert gyártójává váljon, azonban az időzítés nem volt épp szerencsés, a memóriapiacon éppen leszálló ciklusban voltak az árak, a SiS-nek semmilyen babér nem termett.

A cég termékeinek zöma ma már szórakoztató elektronikai eszközökbe, például okostévékbe, médialejátszókba, set-top boxokba szánt lapka, a vállalat régóta nem is fejlesztett ki új PC-s chipsetet. Most hivatalosan is közölte a cég, elhagyja a PC-s chipkészletek piacát, a meglevő megrendeléseket még teljesíti, de újakat már nem vesz fel.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról