Szerző: Bodnár Ádám

2011. augusztus 02. 11:10:00

Az internetezőknek csak a fele használ már Windows XP-t

Először csökkent a Windows XP piaci részesedése 50 százalék alá, amióta a NetMarketShare elkezdte vizsgálni az operációs rendszerek népszerűségét az internetezők körében. Valószínűleg többé nem fordul elő, hogy egy Windows-verzió 70 százalék feletti részesedést birtokoljon.

A NetMarketShare friss adatai szerint már 50 százalék alá került a Windows XP részesedése az internetezők körében, a 10 éves operációs rendszer lassan de biztosan kezd kikopni a hétköznapokból - de még így is a legnépszerűbb.

Júliusban a Windows XP részesedése már csak 49,8 százalék volt az internetezők körében, derül ki a NetMarketShare felméréséből. A Windows 7 a második legnépszerűbb operációs rendszer, részesedése megközelíti a 28 százalékot, a Windows Vistát az internetezőknek csak 9,7 százaléka használ..A különféle Windows-verziók még mindig a piac 87 százalékát adják, a második legnépszerűbb operációs rendszer a Mac OS X (3,8%), a harmadik pedig az iOS (2,8%) - ez egyáltalán nem meglepő annak a fényében, hogy már 222 millió iOS-t futtató eszköz került piacra, az iPod touchok, iPhone-ok és iPadek volumene messze felülmúlja a Mac PC-két.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Amennyiben a Windows XP és a Windows 7 részesedése a jelenlegi ütemben változik, az új verzió valamikor 2012 közepén, kevéssel a Windows 8 megjelenése előtt veszi át az elsőséget. Ez lehet hogy ki fogja fogni a Windows 7 vitorlájából a szelet és lassítani fogja a térnyerését, így a részesedése 40-45 százalék körül tetőzik valószínűleg. A Windows XP azért tudott ilyen magas piaci részesedést besöpörni, mert a Windows Vista jelentős késéssel, csak 2006 végén jelent meg, öt évvel a Windows XP után. Ha a Microsoft a jövőben tartani tudja a három éves fejlesztési ciklust az asztali Windowsoknál, nem valószínű hogy bármelyik verzió is olyan mértékű uralmat tudna kialakítani mint a Windows XP.

Magyarországon is jól láthatóan csökken a Windows XP népszerűsége, a Gemius Rankings adatai alapján a hazai netezőknek már csak a 61 százaléka használja. Érdekes módon itthon a Windows 7 részesedése máris 30 százalék feletti, a Windows Vistáé azonban az 5 százalékot sem éri el.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 26. 12:13

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.