Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 1. 12:32

Olcsó okostelefonnal próbálkozik a Nokia

Újabb symbianes okostelefont leplezett le ma az egykor szebb napokat látott Nokia. A finn gyártó újdonsága elsősorban a fiatalokat célozza, és az olcsó androidos készülékekkel egy árszegmensben versenyez.

Ma újabb symbianes mobilról rántotta le a leplet a Nokia, az elsősorban fiataloknak, első okostelefonjukat vásárló felhasználóknak szánt Nokia 500 leginkább azoknak az androidos mobiloknak az ellenfele lehet, melyek távol-keleti gyártók termékeként, zömében szolgáltatói márkázással kerülnek a boltokba. A Nokia a világpremierrel egy időben Budapesten is bemutatta az újdonságot a sajtó képviselőinek, valamint a Facebook-közösség tagjainak.

A Nokia 500 a mai divatnak megfelelően teljes érintőkijelzős okostelefon, a 3,2 hüvelykes, 16:9-es képarányú TFT felbontása 640x360 pixel. A mobilba egy ebben a kategóriában szokatlanul erősnek számító, 1 GHz-es processzor kerül, ami tapasztalataink szerint így is kissé nehezen, akadozva birkózik meg a Symbian Annával érkező modernizált felülettel, a sebesség azonban a végleges szoftverváltozatok megjelenésével javulhat.

A mobilba gyárilag 2 gigabájt háttértár kerül, ami szintén szokatlanul nagynak számít a kategóriában, ezen kívül HSUPA-kompatibilis, 14,4 Mbps elméleti adatátviteli sebességet biztosító 3G-s rádió, WLAN- és Bluetooth-modul, valamint aGPS helymeghatározó rendszer (az Ovi Térképek alkalmazással kiegészítve) is része az alapfelszereltségnek. A Nokia 500 egy 5 megapixeles kamerát kap, a multimédiás képességeket pedig többek közt internetrádió és FM-rádió teszi teljessé.

A mobil a rövid ismerkedés alapján szerzett tapasztalataink szerint alapvetően megfelel a kategória követelményeinek. A készülékház a felső kategóriás Nokia mobilokkal ellentétben - érthető okokból - nem tartalmaz fémet, a gyártó inkább a több színben kapható, matt műanyag hátlapokkal igyekszik elkápráztatni a vásárlókat (a hátlapokból három az alapcsomag része lesz, később több szín is kapható lesz a boltokban).

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

A kezelőfelület sebessége szintén elmarad a csúcskategóriás modellekhez képest, hiába dolgozik gyorsabb processzor a Nokia 500-ban, mint az N8-ban, E7-ben vagy az E6-ban. A Symbian Anna megújult kezelőfelülete alapvetően nem különbözik attól, amit az X7 vagy az E6 esetében láthattunk, vagyis a felhasználó több, widgetekkel ellátott főképernyő közt választhat, melyek közt oldalra lapozással lehet váltani. Többek közt ez a lapozás tűnt olykor kissé akadozónak.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a Nokia 500-zal új modellszámozási gyakorlatot vezet be, így a jövőben megjelenő készülékeknél az első számjegy a kategória-osztályt jelöli majd, a többi pedig az azon belüli változatokat, újabb készülékeket. A most bemutatott újdonság a tervek szerint a harmadik negyedévben jelenik meg, méghozzá meglehetősen kedvezőnek mondható, nettó 150 eurós fogyasztói áron. Mindez a jelenlegi árfolyam alapján kalkulálva nagyjából 50 ezer forintos magyarországi végfelhasználói árat feltételez.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 01:13

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.