:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. július 27. 15:37

Nem adja fel az arcfelismerést a Facebook

Az arcfelismerés egy izgalmas, de még manapság is elég sci-fi terület a konzumer elektronikában. A Google néhány éve elindította az otthoni felhasználók számára is elérhető arcdetektálás lavináját, hamarosan akár hétköznapivá is válhat a funkció.

A Google néhány évvel ezelőtt a Picasa szoftverben vezetett be arcfelismerést publikusan elérhető formában, a feltöltött képekről összegyűjtötte azokat az arcokat, amiket azonos személynek vélt az algoritmus. Ha valamelyik ismerősünkhöz hozzárendeltünk már fotókat, akkor a későbbiekben ugyanezt már névvel együtt tette a szofttver. A Picasa eleinte elég ügyetlenül kezelte a fotón lévő arcokat, de mostanra már igen pontosan képes felismerni barátainkat, ha a kép nem túl életlen és megfelelő felbontású, eléggé kontrasztos és az arcnak nem csak egy kis részlete látható.

Nemrégiben a Facebook csatlakozott és először csak béta funkcióként, majd múlt hónapban teljes értékűen elindította a fényképeken az arcfelismerést. Az egyetlen probléma, hogy ez az automata felismerés alapértelmezetten be volt kapcsolva a felhasználóknál, azaz mindenkinél engedélyezve van, hogy a róla korábban felcímkézett képek alapján az ismerősei által feltöltött képeknél is ajánlást tegyen a címkézésre.

Én szóltam!

Ugyan a Facebook hangsúlyozza, hogy kizárólag visszajelölt ismerőseink jelölhetnek meg fotókon, illetve abban a pillanatban megkapja az értesítést a felhasználó, hogy bejelölték valahol és el is távolíthatja a címkét, mégis sokan felháborodtak az alapértelmezetten engedélyezett felismerés miatt. A felhasználói nyomás pedig ismét hatott, csakúgy, mint a Facebookkal kapcsolatos összes korábbi privát szférát érintő ügyben, igaz most a szolgáltató nem hátrált meg, hanem inkább az edukációra tesz kísérletet. A felismerés továbbra is be van kapcsolva mindenkinek alapból, viszont a Facebook a hirdetési felületeken helyezett el egy kampányt, amiben felvilágosítja a felhasználókat arról, hogy pontosan mit is jelent a “Tag Suggestion” funkció és hogyan lehetséges kikapcsolni azt.

Ha valaki feltölt egy fotóalbumot, akkor a Facebook felajánlja neki, hogy a képeken szereplő embereket automatikusan megpróbálja felismerni, de a véglegesítéshez a felhasználónak el kell fogadni az ajánlást, a címkék nem kerülnek ki automatikusan. A legtöbb felhasználót viszont zavarhatja, hogy kérés nélkül újabb képek kerülnek fel róla a Facebookba, s egy algoritmus egyre jobban megismeri az arcát.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Egyesült Államok Connecticut államában azonnal egy bírósági eljárást helyeztek kilátásba, aminek hatására a Facebook hirdetésként minden amerikaihoz legalább két alkalommal eljuttatja az oktató segítséget a letiltáshoz. Mivel az automata felismerés már mindenkiről elkezdett adatokat gyűjteni, ezért a Facebooknak azt is garantálnia kell, hogy azokról, akik utólag kikapcsolják, töröl minden meglévő, arcfelismerésből származó adatot.

Az ilyen akciók viszont többnyire alulmúlják a várt hatékonyságot, a legtöbb ember figyelmét el fogja kerülni a felhívás és még akkor sem vált vissza, ha egyébként az attitűdje azt diktálná. Sok felhasználó pedig egyáltalán nem foglalkozik a privát szféra védelmével, nem képes mérlegelni, hogy a személyes adatainak kezelése miért fontos. Épp ezért kérdéses, hogy elegendő-e egy felhívással letudni, de továbbra is alapértelmezetten bekapcsolva hagyni a funkciót. Várhatóan a privát szféra védelmét fontosnak tartó civil szervezetek tovább küzdenek majd az “opt-out” megoldás ellen.

Arcfelismerő iPhone

A küzdelem viszont szélmalomharcnak tűnik, látva azt, hogy a nagy webes szereplők mellett az Apple is azt tervezi, hogy az iOS következő verziójában fontos szerepet kap az arcfelismerés. Azt még korai lenne megmondani, hogy az iPhone-ok esetében pontosan hogyan és milyen céllal működik majd ilyen eljárás, de az már most biztos, hogy a fejlesztők előtt is meg lesz nyitva egy API-n keresztül ennek a képességnek a használata, például a szem és a száj pozíciójának meghatározása, de ugyanúgy az arcok felismerése valamilyen már tárolt adatbázis alapján. A technológia egyébként bizonyára a Polar Rose nevű svéd cég révén került az Apple-höz, amit a cupertinói cég még 2010-ben vásárolt fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.