Szerző: Dojcsák Dániel

2011. július 27. 14:29

Kidobja a Places-ből a külső turisztikai ajánlásokat a Google

Újabb kapcsot vág el a külvilággal a Google: a Mapsben működő Placesből kikerülnek a külső ajánlások, a felhasználók ezután már csak a Google rendszerén belül írt leírásokból tájékozódhatnak.

A Google nem jeleníti meg többé a térképszolgáltatásán belül a helyszínekhez kapcsolódó snippeteket, amiket külső szolgáltatók oldalairól töltött be eddig. A webes szolgáltató eddig a Maps, illetve Places felületén belül leírásokat, ajánlókat mutatott olyan szolgáltatóktól, mint a TripAdvisor vagy a Yelp, akik így ugyan extra forgalomhoz juthattak (a két soros rövid leírásra kattintva a felhasználók a teljes szöveget már a külső szolgáltató oldalán láthatták), ennek ellenére mégis nehezményezték, hogy a Google fizetés nélkül újra publikálja a saját tartalmukat. A kompenzációért acsarkodó turisztikai szolgáltatók most viszont hoppon maradnak, mert a jövőben teljesen eltűnnek a Google térképekhez kapcsolódó felületeiről.

Nem fizet a Google

"A Places oldalak jövőbeni irányait alaposan átgondolva és az elmúlt hónapok visszajelzéseit meghallgatva döntöttünk úgy, hogy eltávolítjuk a más webes forrásokból származó leírásokat a Places-ből” - mondta Avni Shah, a szolgáltatás termékmenedzsere. Így a jövőben az értékelések, csillagok, leírások, hozzászólások kizárólag a többi Google felhasználó által létrehozott tartalmak eredőjét tükrözi. A teljesség kedvéért a Google továbbra is megjelenít linkeket külső leírásokra, de ezt kiemelés, szöveg vagy kép átvétele nélkül teszi.

Eddig a Google Places automatikusan aggregálta az információkat, értékeléseket az üzletekről, vendéglátó- és szálláshelyekről, összegyúrva a felhasználói tartalmakat a professzionális szolgáltatók adataival. A külső, specifikus oldalakon többnyire megtalálhatóak a releváns információk egy-egy helyről, de a Google Maps és Places népszerűsége csökkenti ezek jelentőségét. A Google számára kényelmes volt, hogy a fejlődő Places mögött már kezdetben is korrekt leírások álltak, a külső szolgáltatók viszont úgy ítélték meg, hogy nekik ebből semmilyen érték nem keletkezett. A Google snippetekben való megjelenés a Yelp és a TripAdvisor szerint nem hozott eredményt, pénzt a Google nem lett volna hajlandó fizetni, ezért nem maradt más racionális lehetőség, mint az eltávolítás.

Kell, nem kell?

Mostanra viszont a Google Placest sok helyen használják már a felhasználók aktívan, illetve az elmúlt fél évben bevezetett újításoknak köszönhetően az emberek ösztönözve is vannak arra, hogy csillagokat osszanak és kommentárokat fűzzenek a látogatott helyekhez. Így a Google már rendelkezik egy saját, belső, releváns adatbázissal, nem feltétlenül van szüksége a mankókra, akkor sem, ha azok által minőségibb tartalmat adhatott eddig.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Nemrégiben a webes kereső felületeiről hasonló módon tűntek el a valós idejű Twitter tartalmak, igaz azt nem előzte meg vita, egyszerűen lejárt az azok megjeleníthetőségére aláírt szerződés, amit a felek nem újítottak meg. Szintén érdekes fordulat, hogy hosszú és sikeres életpálya után megszűnik a Labs intézménye is a Google termékeknél, azaz többé nem kerülnek ki a felhasználók elé kipróbálható formában a kísérleti funkciók, amiket a Google fejlesztők munkaidejük szabadon beosztható 20 százalékában fejlesztettek.

Skynet

Larry Page irányítói visszatérésével több erőteljes tendencia rajzolódik ki a Google háza táján, amelyek mind a szolgáltatások összehúzása, egy erősebb központi fókusz kialakítása, a funkciók letisztítása irányába mutatnak. A Google+ megjelenésével egyértelmű, hogy a cég eldöntötte, ideje összeszedni a szétdarabolt birodalmat és egy masszív, jól látható, valódi súllyal rendelkező, a Facebook tömegével szemben is mérhető egésszé olvasztani.

a címlapról