:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 28. 13:13

Magyar infrastruktúra-cloud indult

Elindult a cloud.hu, amely az első hazai cégként nyújt infrastruktúra-szolgáltatást a felhőben. A versenyelőny a magyar nyelvű felület, a magyar nyelvű ügyfélszolgálat és hogy az adatok Magyarországon maradnak.

Az Infrastructure as a Service (IaaS) lényege, hogy a felhasználó nem szoftvert vagy alkalmazásplatformot kap a felhőben, hanem egy olyan infrastruktúrát, amelyen saját (virtuális) szervereit futtathatja. A megközelítés előnye, hogy egy szolgáltatás elindításához nem szükséges hardvert vásárolni és üzemeltetni, a felhőben biztosított a magas rendelkezésre állás és a méretezhetőség, egy szervernek egyik pillanatról a másikra megduplázhatjuk a memóriáját vagy növelhetjük a rendelkezésre álló tárkapacitást, illetve igény esetén csökkenteni is lehet ezeket - a szolgáltató használat alapján számláz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cloud.hu egyelőre csak pre-paid, vagyis előre fizetős konstrukciót kínál, de a szolgáltató ígérete szerint hamarosan indul a valódi használatalapú számlázás is, amely a változó erőforrásigényű feladatok esetén költséghatékonyabb megoldást jelent. A vállalat szerint azért érdemesebb az ő szolgáltatását választani valamelyik nagy nemzetközi infrastruktúracloud, például az Amazon EC2 helyett, mert magyar a felhasználói felület, magyarul beszél a telefonos ügyfélszolgálat, magyar számlát állítanak ki amit forintban kell fizetni, illetve a felhőben tárolt adatok fizikailag az országon belül maradnak - cserébe nincs lehetőség olyan globális elérésre mint amilyet például az Amazon biztosít, egy világuralmi terveket szövögető vállalkozások számára nem biztos hogy ideális a cloud.hu.

A szolgáltató által üzemeltetett infrastruktúrán Windowst vagy Linuxot futtató virtuális gépet bérelhetünk, illetve lehet választani a JumpBox nyílt forrású szoftverekből összeállított, különféle feladatokra előre konfigurált virtuális appliance-ei közül. Napi, heti és havi rendszerességű automata mentést lehet egy-egy szerverhez beállítani, illetve bármikor készíthető kézzel backup.

Az Amazon EC2-n az alapértelmezett "small instance" virtuális gép 1,7 gigabájt memóriával és 160 gigabájtos háttértárral óránként 0,095 dollárba kerül Linux operációs rendszerrel, ami egy hónapban mintegy 12500 forintot jelent, Windows választása esetén az ár 16 ezer forintra emelkedik. A cloud.hu egy hasonló gépet havonta 20-22 ezer forintért ad platformtól függően, viszont elérhetők ennél jóval kisebb instance-ek is. Egy 376 megabájt memóriával, 10 gigabájt háttértárral konfigurált, 1 nyilvános IP-címmel és 100 Mbps sávszélességgel rendelkező virtuális szerver havidíja 3000 forint, ha a felhasználó szabad szoftverekkel konfigurálja, egy windowsos gép esetében az ár 5000 forinttól indul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.