Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 26. 15:10

Továbbra is szövetségben a Microsoft és a SUSE

Meghosszabbította együttműködési megállapodását a Microsoft és a SUSE. A legnagyobb szoftvercég 100 millió dollár értékben vásárol SUSE Linux Enterprise Server előfizetéseket.

Továbbra is a SUSE a Microsoft által preferált Linux-disztribúció. A remondi szoftvercég tegnap megállapodást kötött az immár az Attachmate független üzletágaként működő SUSE-vel, amelynek értelmében négy évvel, 2016. január 1-ig meghosszabbítják azt 2006-ban kötött egyezséget, amelyet még a Novell-lel kötöttek.

Ennek értelmében a két vállalat együttműködött annak érdekében, hogy a (SUSE) Linux és a Windows jobban együtt tudjon működni, a fejlesztések a virtualizációt és a felügyelhetőséget érintették elsősorban. Ezek eredménye többek között, hogy a SUSE Linux Enterprise Server 10 az első Linux-disztribúciók között volt, amelyet felkészítettek arra, hogy Hyper-V hypervisoron vendégként fusson, a Windows pedig olyan drivereket kapott, amelyekkel SUSE Linuxon virtualizálva fut nagyobb teljesítménnyel. Emellett a System Center Operations Managerből kezelhetők a SUSE Linuxot futtató gépek is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 2006-os megállapodás része volt egy szellemi tulajdonnal kapcsolatos megállapodás is, a Microsoft és a Novell vállalták, hogy 2012-ig nem indítanak szabadalomsértési pereket egymás, illetve egymás ügyfelei ellen, a redmondiak pedig nem használják fel szabadalmi portfóliójukat azok ellen a fejlesztők ellen sem, akiknek a kódjai végül bekerülnek a SUSE Linuxba. - ez a rész "kiverte a biztosítékot" a szabad szoftverek hívei között és a nyílt forrású közösségben és negatív hangulatot keltett a Novell, valamint a SUSE Linux körül.

A mostani megállapodás részeként a Microsoft 100 millió dollár értékben vásárol SUSE Linux Enterprise Server támogatási előfizetéseket, amelyeket azok között az ügyfelei között terjeszt, amelyek Linuxot is szeretnének használni az adatközpontjukban. Ezzel újra a redmondi cég lesz a legnagyobb SUSE-vásárló -  2006-os megállapodás keretében a vállalat több százmillió dolárért vett ilyen "kuponokat". A Microsoft és a SUSE tájékoztatása szerint világszerte több mint 700-ra tehető azon cégek száma, amelyek közvetlenül profitálnak az együttműködésből, köztük olyanok mint az Alstom, a Coop Danmark, a Nationale Suisse és a Wincor Nixdorf.

a címlapról