Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 22. 13:38

Az Oracle kezében a Ksplice

Az Oracle kezébe kerül a Ksplice, amely leállítás és újraindítás nélküli kernelpatchelési technológiát fejleszt Linuxon. A Ksplice Oracle-exkluzívvá válik, de lehet hogy a közösség forkolja a kódot, hogy más disztribúciókon is működhessen.

Az Oracle tegnap bejelentette a Ksplice megvásárlását. A vállalat egy olyan kiegészítést fejleszt a Linux kernelhez, amely lehetővé teszi a patchek újraindítás nélküli telepítését, ezáltal növeli a rendelkezésre állást. Az Oracle színre lépésével a Ksplice többé nem támogatja a Red Hat és SUSE disztribúciókat. "A Ksplice Uptrack szolgáltatás az Oracle Linux Premier Support része lesz és a továbbiakban a szolgáltatás önálló értékesítése megszűnik."

A felvásárlás után a Ksplice által fejlesztett technológia az Oracle Unbreakable Enterprise  kernel része lesz, vagyis a cég disztribúcióját használó felhasználók a jövőben az újraindításhoz szükséges rendszerleállás nélkül tudják naprakészen tartani az operációs rendszert, ami az Oracle szerint jelentős költségmegtakarítást okoz. Amint az ismert, a tavaly novemberben elrajtolt, Red Hat Enterprise Linux-alapú Unbreakable Enterprise kernelt kifejezetten az Oracle által forgalmazott hardverekhez, a cég szoftvereihez és az általa preferált technológiákhoz (pl. Infiniband, SSD, Data Integrity Extensions, T10 Protection Information Model) optimalizálja a vállalat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Most egy újabb vállalati technológiával bővül a kernel. "A Ksplice technológiája révén az Oracle kernelfrissítései leállás nélkül telepthetők, így a szolgáltatások folyamatosan elérhetők maradnak. Ez nagyobb rendelkezésre állást és megnövekedett biztonságot jelent, illetve alacsonyabb üzemeltetési költséget az ügyfél számára" - mondta az ügylet kapcsán Jeff Arnold, a Ksplice elnök-vezérigazgatója. Mivel maga a Ksplice nyílt forrású, feltehetően a közösség forkolni fogja, hogy a jövőben ne csak az Oracle Linux-disztribúcióján lehessen a patcheket leállítás nélkül telepíteni.

A Ksplice néhány MIT-s diák fejlesztéséből indult Jeff Arnold vezetésével, akik aztán 2008-ban megalapították a Ksplice vállalatot, amelynek mára világszerte mintegy 700 ügyfele van (pl. KPN, Diebold, Yahoo, Abercrombie & Fitch), akik 100 ezernél is több szerveren használják a technológiát. Ezt a cégek vásárolta fel az Oracle, a tranzakció értéke nem nyilvános, feltehetően néhány tízmillió dollárról lehet szó. A tranzakcióról és a Ksplice-ról további információ az Oracle oldalán érhető el.

a címlapról