Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 22. 13:38

Az Oracle kezében a Ksplice

Az Oracle kezébe kerül a Ksplice, amely leállítás és újraindítás nélküli kernelpatchelési technológiát fejleszt Linuxon. A Ksplice Oracle-exkluzívvá válik, de lehet hogy a közösség forkolja a kódot, hogy más disztribúciókon is működhessen.

Az Oracle tegnap bejelentette a Ksplice megvásárlását. A vállalat egy olyan kiegészítést fejleszt a Linux kernelhez, amely lehetővé teszi a patchek újraindítás nélküli telepítését, ezáltal növeli a rendelkezésre állást. Az Oracle színre lépésével a Ksplice többé nem támogatja a Red Hat és SUSE disztribúciókat. "A Ksplice Uptrack szolgáltatás az Oracle Linux Premier Support része lesz és a továbbiakban a szolgáltatás önálló értékesítése megszűnik."

A felvásárlás után a Ksplice által fejlesztett technológia az Oracle Unbreakable Enterprise  kernel része lesz, vagyis a cég disztribúcióját használó felhasználók a jövőben az újraindításhoz szükséges rendszerleállás nélkül tudják naprakészen tartani az operációs rendszert, ami az Oracle szerint jelentős költségmegtakarítást okoz. Amint az ismert, a tavaly novemberben elrajtolt, Red Hat Enterprise Linux-alapú Unbreakable Enterprise kernelt kifejezetten az Oracle által forgalmazott hardverekhez, a cég szoftvereihez és az általa preferált technológiákhoz (pl. Infiniband, SSD, Data Integrity Extensions, T10 Protection Information Model) optimalizálja a vállalat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Most egy újabb vállalati technológiával bővül a kernel. "A Ksplice technológiája révén az Oracle kernelfrissítései leállás nélkül telepthetők, így a szolgáltatások folyamatosan elérhetők maradnak. Ez nagyobb rendelkezésre állást és megnövekedett biztonságot jelent, illetve alacsonyabb üzemeltetési költséget az ügyfél számára" - mondta az ügylet kapcsán Jeff Arnold, a Ksplice elnök-vezérigazgatója. Mivel maga a Ksplice nyílt forrású, feltehetően a közösség forkolni fogja, hogy a jövőben ne csak az Oracle Linux-disztribúcióján lehessen a patcheket leállítás nélkül telepíteni.

A Ksplice néhány MIT-s diák fejlesztéséből indult Jeff Arnold vezetésével, akik aztán 2008-ban megalapították a Ksplice vállalatot, amelynek mára világszerte mintegy 700 ügyfele van (pl. KPN, Diebold, Yahoo, Abercrombie & Fitch), akik 100 ezernél is több szerveren használják a technológiát. Ezt a cégek vásárolta fel az Oracle, a tranzakció értéke nem nyilvános, feltehetően néhány tízmillió dollárról lehet szó. A tranzakcióról és a Ksplice-ról további információ az Oracle oldalán érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról