Szerző: Dojcsák Dániel

2011. július 13. 12:39

Frissült a Google Android Market

A Google teljesen lecseréli az eddig toldozgatott-foltozgatott Android Marketet és egy egészen új, leginkább a Windows Phone 7-re emlékeztető felületet kap hamarosan minden Android 2.2-t vagy annál újabb verziót használó okostelefonon a piactér.

Az új Market már elkezdett frissülni a felhasználók egy részének, de még napokba, hetekbe is beletelhet, mire mindenki számára elérhetővé válik. A teljesen új kezelőfelület mellett a legnagyobb újdonság a film-, zene- és könyvvásárlási lehetőség, de ez egyelőre kizárólag az Egyesült Államok lakóinak adatik meg. A hivatalos Google Blog is kiemeli, hogy az új Market csak és kizárólag a 2.2 vagy annál újabb Android verziókra jelenik meg, így például a tavaly készüléket vásárló Sony Ericsson tulajdonosok most igazán dühösek lehetnek a svéd-japán gyártóra, amiért az X10-et, X8-at illetve több más modellt is magára hagytak a mára elavult Eclair 2.1-es verzióval.

Hirdetőtábla

Akik viszont áttérhetnek, az eddigiekhez képes sokkal látványosabb, áttekinthetőbb és több információt közvetíteni képes böngészőfelületet látnak az új Marketen, sokkal könnyebb eddig ismeretlen programokat találni és több toplistából is szemezgethetünk mint korábban. A főoldal egy nagy képek mozaikjából összeálló hirdetőoszlop, amin egy-egy alkategória mellett a kiemelt ajánlatok jelennek meg. Balra lapozva a kategória listát kapjuk meg, sokkal nagyobb méretű feliratokkal, csinosabb elrendezéssel, jobbra pedig a toplistákban böngészhetünk.

A klasszikus "top ingyenes" és "top fizetős" mellett már kiemelt helyet kap a legjobbra értékelt új fizetős illetve ingyenes rész, a legnagyobb tempóban növekvő alkalmazások és az épp most trendi appok (itt lehet számítani kurrens eseményekhez kapcsolódó programokra) és kiemelt helyet kaptak a szerkesztők kedvenc alkalmazásai is.

Az egyes alkalmazások aloldala is látványosabb lett. A felső sávban az ikon, név, fejlesztő és az ár tűnik fel, alatta a képernyőképek közt tudunk oldalra görgetve böngészni, illetve kiemelt helyen jelenik meg az értékelés, az értékelést adók száma, a korhatár-besorolás, illetve az eddigi letöltések száma. Utána pedig igen szép betűkkel írt szövegek jönnek: leírás, hozzászólások, értékelések. Szép dizájnt kapott a fejlesztő weboldalára és e-mail címére vezető link, illetve minden alkalmazás alatti oldalon találunk további variációkat az adott témára. Ezzel például egy szimpatikus játék végigjátszása után könnyen meg lehet lelni a következő hasonló stílusú programot.

A Google szerint csupa móka és kacagás lett az app-keresés

Az új Market sokkal szellősebb lett, s igaz, hogy a látvány előtérbe került, de kezdünk elszakadni a számítógépes rendszerezés logikájától és inkább haladunk a képes katalógusok, reklámújságok irányába. Sokkal inkább az az érzése lehet a felhasználónak, hogy egy igazi üzlet katalógusát lapozgatja, egy igazi piac kínálatából szemezget. A fejlesztőket bizonyára megihlette a Windows Phone 7 hangulata, de a tabletekre szánt Android Honeycomb dizájn megoldásai is gyakran visszaköszönnek itt is.

Az egyetlen probléma, hogy a képek betöltése alatt némileg lassul a megjelenítés, a görgetés és a lapozás, ez az Apple-termékeknél biztosan nem fordulhatna elő. Lehetséges persze, hogy a Market frissítése különösen nagy forgalmat ró a szerverekre, nehéz eldönteni elsőre, hogy az adatok lassú letöltése vagy a felület optimalizálatlansága okozza az akadást.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Egyesült Államokban az “Apps” menüponton kívül még van egy külön, szintén eléggé Windows Phone 7-re hasonlító menü, ahol meglelhetjük a könyveket, zenéket és filmeket. A Google még májusban jelentette be, hogy elindul ebbe az irányba is, s az amerikaiak máris kölcsönözhetnek mozifilmeket 24 órás időtartamra 2-4 dolláros áron. Remélhetőleg valamikor Magyarországra is eljut majd ez a szolgáltatás, bár a kiadók mentalitását és a hazai szerzői jogdíjrendszert ismerve erre elég csekély esély van.

Az új Market frissítése egyelőre csak kevés felhasználónak érkezett meg automatikusan, de a közösség nagyon gyorsan reagált és máris elérhető külső forrásból a telepítőfájl, így aki szeretné, az már most iskipróbálhatja az új verziót. Ehhez először is engedélyezni kell a külső forrásból származó alkalmazások telepítését az operációs rendszeren, majd le kell tölteni az .apk fájlt és lefuttatni. Az Android figyelmeztetni fog arra, hogy ez egy rendszeralkalmazás és gondoljuk át, hogy cserélni akarjuk-e. Tesztünk alapján a telepítő biztonságos, jól működik, viszont a későbbiekben érdemes az “uninstall updates” gombra nyomni az alkalmazásnál, és újra frissíteni immár a hivatalos csatornán keresztül, hogy a későbbi verziók is megérkezzenek automatikusan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról