Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 1. 12:48

Bemutatta moduláris tárolóarchitektúráját az SGI

Rendkívül sűrű és rugamasan konfigurálható tárolószervert mutatott be az SGI. A Modular InfiniteStorage Platform egy 4U házban akár 162 meghajtót is képes fogadni.

Új tárolóval jelentkezett az elsősorban mérnöki-tudományos rendszerekre és újabban cloudinfrastruktúrákra koncentráló SGI. A Modular InfiniteStorage termékcsalád érdekessége, hogy a diszkekkel megpakolt 4U dobozok JBOD-ként is használhatók, de akár szerverként is csatasorba állíthatók - ilyenkor kevesebb lemez fér el bennük, mert kell a hely a legfeljebb négy Xeon E5 processzort és 128 gigabájt memóriát tartalmazó alaplapoknak.

243 terabájt 4U magas kiszerelésben

A MIS dobozokhoz egy saját diszkkeretet fejlesztett az SGI, amely 9 darab 3,5 hüvelykes, SAS vagy SATA interfészű meghajtót fogad, vagy két 2,5" meghajtót fog össze egy 3,5" meghajtó helyén, így a keretbe 18 egység fér. A 4U házba építhető 3,5" meghajtók száma 72, a kisebb méretű lemezek választása esetén értelemszerűen ennek a duplája, azaz 144. Amennyiben a felhasználó nem szerverként konfigurálja a MIS-t, hanem JBOD-ként, akkor nem 8, hanem 9 diszkkeret kerülhet a 4U házba, mivel felszabadul a processzorokat és memóriát tartalmazó alaplapok helye, így 81 vagy 162 meghajtó beépítése válik lehetővé. A keretekbe hagyományos tányéros merevlemezek és SSD-k is helyezhetők, bár ezeket kereten belül keverni nem lehet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A külső csatlakozást két gigabites Ethernet-port és opcionálisan további két 10 gigabites Ethernet-csatlakozó vagy 8 gigabites FC interfész biztosítja. A MIS lemezei üzem közben cserélhetők és a tápellátásról és hűtésről gondoskodó komponensei redundánsak, a gép kialakítása pedig lehetővé teszi az alkatrészekhez való hozzáférést az előlap és a hátoldal felől egyaránt. A cache-elt adatok épségét akkumulátorok őrzik a váratlan áramszünettől.

Az elgondolás nagyban hasonlít a Sun Microsystems által 2006-ban bemutatott, "Thumper" kódnevű Sun Fire X4500 rendszer, amely 48 darab 3,5" meghajtót és két négymagos Opteront tartalmazott egy 4U magas házban. A koncepció azonban azóta sokat fejlődött, jelentősen megnövekedett a teljesítmény és a kapacitás is. A Thumperbe 1 terabájtos diszkeket lehetett helyezni, így a maximális kapacitása 48 terabájt volt, az SGI MIS esetében a felső határ jelenleg 243 terabájt, vagyis ötszörös a növekedés a kapacitássűrűség terén. Egy sztenderd rackbe akár 2,4 petabájtnyi diszk és 40 processzor is helyezhető, egy MIS szerver 3 JBOD dobozzal bővíthető.

Fájlszerver, Exchange-szerver, adatbázis

A tárolókat az SGI leginkább Windows, VMware és Linux környezetbe szánja olyan feladatok ellátására mint a fájlkiszolgálás, dokumentumtár vagy Exchange-kiszolgálás, de a teljesítménye révén akár adatbázisok vagy adattárházak alatt is megállja a helyét. Az SGI távlati célja a MIS-t komplett termékcsaláddá fejleszteni és egyedi appliance-eket építeni olyan felhasználási területekre, mint a cloudszolgáltatások (OpenStack) vagy a strukturálatlan adatok elosztott tárolása és -feldolgozása (pl. Gluster, Hadoop).

A MIS szerver és a MIS JBOD konfigurációk már előrendelhetők a vállalattól, de a szállítások csak márciusban kezdődnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról