:

Szerző: Folyó Gergely

2011. július 13. 12:23

Megvette az Electronic Arts a Bejeweled fejlesztőit

Igazak voltak a korábbi pletykák, a PopCapet tényleg felvásárolták, a vevő pedig nem más, mint a hetekkel ezelőtt is nagy esélyesként emlegetett Electronic Arts. A több mint 1,3 milliárd dolláros akvizíció augusztusban zárul le, ezzel a kiadó újabb casual játékokkal foglalkozó cégre tette rá a kezét.

Pletykaszinten már június végén lehetett hallani a PopCap felvásárlásról, akkor a TechCrunch úgy értesült, hogy a Bejeweled, a Peggle, a Zuma és a Plants vs. Zombies című játékokat is jegyző céget több mint egymilliárd dollárért szeretnék értékesíteni. A potenciális vevők között több ázsiai vállalat is szerepelt, de ismerősebb kiadók is bejelentkeztek az alkalmi játékos csapatért, így állítólag az Electronic Arts mellett a FarmVille-ről és más sikeres Facebook-játékokról ismertté vált Zynga is, aminek menedzsmentje végül a túlzottan magas ár miatt visszalépett az ügylettől.
Győzött az Electronic Arts

1,3 milliárd dollár?!

Az elmúlt hetekben egyre valószínűbbé vált, hogy a világ egyik legnagyobb játékkiadója, a Need for Speed- és a Sims-sorozatot is futtató Electronic Arts lesz a befutó, az óriásvállalat tegnap pedig a várakozásoknak megfelelően be is jelentette, hogy felvásárolja a PopCapet. Az akvizíció augusztusban zárul le, a megállapodás keretében a kiadó 650 millió dollárt fizet ki készpénzben, 100 millió dollárt pedig részvények formájában, továbbá az elkövetkezendő négy évben 50 millió dollárt áldoz az alkalmazottak megtartására.

Mindemellett a PopCap jövőbeli teljesítménye is befolyásolja a vételárat. Amennyiben a cég non-GAAP üzemi eredménye 2013 decemberéig, vagyis az EA pénzügyi évének harmadik negyedéig összesen eléri a 343 millió dollárt, a kiadó további 550 millió dollárt fizet, míg 200 milliós EBIT esetén ez a kifizetés 275 millióra, 110 milliónál pedig 100 millióra módosul – 91 millió dollárnál kisebb eredmény után már nem jár semmi. Így a tranzakció teljes értéke elérheti az 1,3 milliárd dollárt is, amivel a PopCap minden idők legdrágábban megvásárolt játékfejlesztői közé emelkedik. Összehasonlításképp: a Ubisoft piaci értéke nem éri el a 650 millió dollárt, a Take Two Interatctive-é pedig ennek a duplája.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az akvizíció mellett az EA a megváltoztatott pénzügyi előrejelzéseiről is beszámolt, így a júniusig tartó negyedévre 500 millió és 525 millió dollár közötti – szintén non-GAAP – nettó eredménnyel számol 460-500 millió dollár helyett, a "hígított" részvényenkénti veszteség tekintetében pedig 37-40 centet vár a korábban becsült 44-49 cent helyett, ami a második negyedévre 5-15 centre zsugorodhat. A teljes, jövő márciusban véget érő pénzügyi év eredményeinél 3,8 és 4,025 milliárd közötti értékre számít, míg részvényeként 70 és 90 cent közötti eredménnyel tervez a PopCap megvétele miatt.

Mindig lesz kit megvenni

Ahogy arról többször beszámoltunk, a sokszor ingyenes, de legalábbis nagyon olcsón hozzáférhető "casual" játékok a közösségi oldalak és az okostelefonok terjedésével egyre nagyobb teret hódítanak maguknak. A fejlesztők is szívesen szállnak be a piacra, mert egy jó ötlettel gyakorlatilag minimális költségek mellett lehet milliókat kaszálni, erre örökzöld példa a Zynga esete: az éppen tőzsdére vonuló cég idén már valószínűleg egymilliárd dolláros forgalommal zárhat, vállalati érték tekintetében pedig az Electronic Artsot is lenyomja.

Az EA eddig is híresen sokat költött a játékstúdiók felvásárlására, azonban míg korábban inkább a nagyágyú számítógépes és konzolos címeket fejlesztő csapatokat kebelezte be, addig most már hallgat az új idők szavára, és egyre jobban elmozdul az alkalmi és a közösségi játékok piaca felé. Stratégiájának megváltozását mi sem jelzi jobban, hogy a cég 2009-ben ugyanazon a napon jelentette be, hogy összesen 400 millió dollárért felvásárolja a közösségi játékokat fejlesztő Playfisht, míg a többi stúdiójától elbocsát 1500 alkalmazottat, és egy tucatnyi nagyobb cím fejlesztését leállítja.

Bár a PopCap felvásárlása mellett eltörpült a hír, az Electronic Arts szintén ma vásárolta meg San Franciscó-i Ohai csapatát – a Unicorn Parade fejlesztői is a böngészőben futtatható közösségi játékokra szakosodtak. A vételi ár nem ismert egyelőre, de lapértesülések szerint “viszonylag olcsón” megúszta a kiadó az ügyletet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.