Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 13. 14:16

Olcsóbban bővíthető az Exadata

A "big data", azaz hatalmas méretű, több tíz vagy akár több száz terabájtos adatbázisokat kezelő ügyfelek igényeire reagálva az Oracle tegnap bejelentette, hogy az Exadata adatbázisgéphez már tárolóbővítést is lehet vásárolni.

HIRDETÉS

A "nagy szerver - nagy storage" koncepcióval szakító Exadata mögött álló elgondolás lényege, hogy az adattárolás és az adatfeldolgozás a lehető legkisebb logikai és fizikai távolságra történjen egymástól, így a processzorok nem várnak (annyit) az I/O-ra, ami jótékonyan hat a teljes rendszer teljesítményére. Az első Exadatát még adattárházak alá ajánlotta az Oracle, a második, Sunnal közösen fejlesztett verzió viszont a hardveres és szoftveres fejlesztéseknek köszönhetően már tranzakciófeldolgozásra is alkalmas. A vállalat legutóbbi negyedéves tájékoztatója szerint már ezer felett jár a leszállított Exadaták száma, Magyarországon az OTP vásárolt egyet a romániai leányvállalata számára.

Az Exadata X2-2 esetében 8 darab kétprocesszoros adatbázisszervert és 14 tárolószervert fürtözött  InfiniBand interfészen keresztül az Oracle, az X2-8 esetében pedig 2 darab nyolcprocesszoros adatbázisszerver dolgozott a tárolószerverek mellett, mivel a vállalat vélhetően úgy találta, vannak olyan adatbázis és adattárház-feladatok, amelyek nagy fürt helyett jobban teljesítenek két nagy (64 processzormag, 1 terabájt memória) SMP szerveren mint nyolc kisebben.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A szoftverháttér az Oracle 11g R2 adatbázison alapul, amely   képes több terabájtnyi adatmennyiséget több gépen szétosztani, és egységesen kezelni, akár azok memóriájában is. Emellett a korábbinál erősebb adattömörítési algoritmust is kapott, mellyel töredékére csökkenthető a tárigény, valamint megjelent benne az adatbázis particionálásának lehetősége, ami lehetővé teszi egyes adatok flash memóriába, másoknak pedig lassabb diszkekre helyezését. A sűrűn használt adatokat az Exadata automatikusan, a háttérben az SSD-kre mozgatja.

Nem volt olcsó bővítési lehetőség, de most sincs

Az Oracle korábban azt javasolta az Exadatát használó, de a kapacitást szűkösnek tartó vásárlóknak, hogy bővítésként vessenek be egy másik Exadata gépet, így nem csak a tárkapacitás, hanem a feldolgozási teljesítmény is növekedik. Az Exadata azonban csak egyben vásárolható meg az Oracle-től, a bővítésre vágyó ügyfeleknek akkor is meg kellett vennie az adatbázisszervereket a hozzájuk tartozó szoftverlicenccel és támogatással, ha valójában egyáltalán nem volt rájuk szükség és nem is használták, ki is kapcsolták őket.

Ezekre az igényekre reagálva a vállalat tegnap bejelentette, hogy mostantól negyed, fél vagy teljes racknyi tárolószervert is lehet már vásárolni, amelyeket egy meglevő Exadatához kapcsolva növelhető a kapacitás. Egy negyed rackes bővítőkonfigurációban 4 storage szerver van, amely összesen 48 processzormagot, 96 terabájt nyers diszkkapacitást és 1,5 terabájt flash cache-t jelent. A fél rackes konfigurációba 9 szerver fér (108 processzormag, 216 terabájt diszk, 3,4 terabájt flash cache), a teljes rackes bővítés pedig ennek a dupláját adja. Az Oracle által alkalmazott RAID, particionálás és tömörítés miatt egy teljes rack akár 2 petabájt kapacitású is lehet az adatbázis szintjén

Egy teljes racket elfoglaló Exadata hardver listaáron 1 millió dollárba kerül, a Storage Expansion Rack ennél jóval olcsóbb, de nem sokkal: a teljes Oracle Storage Expansion Rack 750 ezer dollárba kerül listaáron szoftverlicencek és támogatási szerződés nélkül. A fél rackes bővítőkészlet listaára 425 ezer, a negyed rackesé pedig 225 ezer dollár, szoftverek és támogatás nélkül. Egy Exadata adatbázisgép legfeljebb 8 rack méretig bővíthető.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 20:14

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.