Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 13. 14:16

Olcsóbban bővíthető az Exadata

A "big data", azaz hatalmas méretű, több tíz vagy akár több száz terabájtos adatbázisokat kezelő ügyfelek igényeire reagálva az Oracle tegnap bejelentette, hogy az Exadata adatbázisgéphez már tárolóbővítést is lehet vásárolni.

A "nagy szerver - nagy storage" koncepcióval szakító Exadata mögött álló elgondolás lényege, hogy az adattárolás és az adatfeldolgozás a lehető legkisebb logikai és fizikai távolságra történjen egymástól, így a processzorok nem várnak (annyit) az I/O-ra, ami jótékonyan hat a teljes rendszer teljesítményére. Az első Exadatát még adattárházak alá ajánlotta az Oracle, a második, Sunnal közösen fejlesztett verzió viszont a hardveres és szoftveres fejlesztéseknek köszönhetően már tranzakciófeldolgozásra is alkalmas. A vállalat legutóbbi negyedéves tájékoztatója szerint már ezer felett jár a leszállított Exadaták száma, Magyarországon az OTP vásárolt egyet a romániai leányvállalata számára.

Az Exadata X2-2 esetében 8 darab kétprocesszoros adatbázisszervert és 14 tárolószervert fürtözött  InfiniBand interfészen keresztül az Oracle, az X2-8 esetében pedig 2 darab nyolcprocesszoros adatbázisszerver dolgozott a tárolószerverek mellett, mivel a vállalat vélhetően úgy találta, vannak olyan adatbázis és adattárház-feladatok, amelyek nagy fürt helyett jobban teljesítenek két nagy (64 processzormag, 1 terabájt memória) SMP szerveren mint nyolc kisebben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szoftverháttér az Oracle 11g R2 adatbázison alapul, amely   képes több terabájtnyi adatmennyiséget több gépen szétosztani, és egységesen kezelni, akár azok memóriájában is. Emellett a korábbinál erősebb adattömörítési algoritmust is kapott, mellyel töredékére csökkenthető a tárigény, valamint megjelent benne az adatbázis particionálásának lehetősége, ami lehetővé teszi egyes adatok flash memóriába, másoknak pedig lassabb diszkekre helyezését. A sűrűn használt adatokat az Exadata automatikusan, a háttérben az SSD-kre mozgatja.

Nem volt olcsó bővítési lehetőség, de most sincs

Az Oracle korábban azt javasolta az Exadatát használó, de a kapacitást szűkösnek tartó vásárlóknak, hogy bővítésként vessenek be egy másik Exadata gépet, így nem csak a tárkapacitás, hanem a feldolgozási teljesítmény is növekedik. Az Exadata azonban csak egyben vásárolható meg az Oracle-től, a bővítésre vágyó ügyfeleknek akkor is meg kellett vennie az adatbázisszervereket a hozzájuk tartozó szoftverlicenccel és támogatással, ha valójában egyáltalán nem volt rájuk szükség és nem is használták, ki is kapcsolták őket.

Ezekre az igényekre reagálva a vállalat tegnap bejelentette, hogy mostantól negyed, fél vagy teljes racknyi tárolószervert is lehet már vásárolni, amelyeket egy meglevő Exadatához kapcsolva növelhető a kapacitás. Egy negyed rackes bővítőkonfigurációban 4 storage szerver van, amely összesen 48 processzormagot, 96 terabájt nyers diszkkapacitást és 1,5 terabájt flash cache-t jelent. A fél rackes konfigurációba 9 szerver fér (108 processzormag, 216 terabájt diszk, 3,4 terabájt flash cache), a teljes rackes bővítés pedig ennek a dupláját adja. Az Oracle által alkalmazott RAID, particionálás és tömörítés miatt egy teljes rack akár 2 petabájt kapacitású is lehet az adatbázis szintjén

Egy teljes racket elfoglaló Exadata hardver listaáron 1 millió dollárba kerül, a Storage Expansion Rack ennél jóval olcsóbb, de nem sokkal: a teljes Oracle Storage Expansion Rack 750 ezer dollárba kerül listaáron szoftverlicencek és támogatási szerződés nélkül. A fél rackes bővítőkészlet listaára 425 ezer, a negyed rackesé pedig 225 ezer dollár, szoftverek és támogatás nélkül. Egy Exadata adatbázisgép legfeljebb 8 rack méretig bővíthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról